In acest sens, pe site-ul MS a fost lansat in dezbatere publica un proiect de Ordonanta de Urgenta, ce stabileste ca toate cheltuielile cu producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta din bugetul MS, in timp ce costurile pentru producerea solutiilor informatice pentru administrarea cardului se suporta de CNAS, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, pentru plata si distributia cardului national de asigurari sociale de sanatate se va incheia un contract intre MS si CNAS cu C.N. "Imprimeria Nationala" SA., care ar putea produce, lunar, aproximativ 1 milion de exemplare.
"Vrem ca toata populatia sa primeasca si sa utilizeze cardul de sanatate pentru ca acesta, impreuna cu reteta electronica si dosarul electronic, fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemului de asigurari de sanatate", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.
Acesta sustine ca este putin probabil ca toti asiguratii sa fie de acord sa plateasca producerea cardului, motiv pentru care MS a incercat sa gaseasca o solutie financiara prin care cheltuielile sa fie suportate din bugetul de stat. "In felul acesta, ne asiguram ca toti cetatenii vor primi acest card", spune Cepoi.
Conform informatiilor publicate de MS, costul unui card se estimeaza la aproximativ 2 euro, iar producerea lui va incepe din luna august.
Ce informatii va cuprinde cardul?
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cardul national de asigurari sociale de sanatate va inlocui documentele care atesta calitatea de asigurat, adica adeverinta de asigurat, eliberata prin grija casei de asigurari la care este inscris asiguratul, sau documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a instrumentului electronic pus la dispozitie de CNAS.
Conform prevederilor legale, cardul se va emite pentru asiguratii cu varsta peste 18 ani, se va folosi doar pe teritoriul Romaniei si va cuprinde urmatoarele informatii:
- numele, prenumele, precum si codul numeric personal ale asiguratului;
- codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
- numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de sanatate;
- diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice;
- grupa sanguina si Rh;
- acceptul exprimat, in timpul vietii, pentru prelevarea de organe, tesuturi si celule, dupa deces;
- medic de familie: nume, prenume, date de contact.
Comentarii articol (2)