Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a suplimentat, miercuri, numarul sectiilor de votare din strainatate, astfel ca de la 150 de sectii cate erau saptamana trecuta, acum vor fi 301, anunta institutia in documentul de presa. Potrivit sursei citate, suplimentarea s-a realizat in urma centralizarilor propunerilor primite de la ambasadele si oficiile consulare ale Romaniei, precum si de la reprezentanti ai comunitatilor romanesti din strainatate.
Cele mai multe sectii de votare vor fi in Spania (46), Italia (53), SUA (21) si in Republica Moldova (14). In alte tari, precum Franta, Afganistan sau Marea Britanie numarul sectiilor de votare variaza intre 8 si 10.
Puteti consulta aici lista completa a sectiilor de votare organizate in strainatate.
MAE a facut publica prima lista in 13 iulie, cand anunta organizarea a 150 de sectii de votare in strainatate. Astfel, prin comparatie, daca in Italia numarul sectiilor este acum de 53, in lista initiala erau trecute doar 7. Aceeasi situatie era si in Spania, unde acum sunt 46, iar initial erau 8 sectii.
Numarul mic al sectiilor de votare a determinat Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE) sa-si anunte, saptamana trecuta, nemultumirea, mentionand ca doar in Spania si Italia acestea au fost reduse cu 80%. "Este pentru prima data in istoria postdecembrista cand un Guvern al Romaniei reduce numarul sectiilor de votare in Diaspora. Pana acum numarul sectiilor de votare a crescut mereu in functie de numarul romanilor din Diaspora”, se arata in comunicat.
Mai mult, avand in vedere aceasta situatie, presedintele FADERE, Daniel Tecu, a declarat ca "daca Guvernul nu isi va reconsidera atitudinea fata de Diaspora si nu va reveni asupra deciziei de a reduce numarul sectiilor de votare, blocand astfel un drept constitutional, il vom actiona in judecata pentru incalcarea fara precedent a Constitutiei si vom sesiza organismele internationale".
In ceea ce priveste atributiile de ordin administrativ si organizatoric, MAE anunta, la 13 iulie, ca se va ocupa de:
• numerotarea si organizarea sectiilor de votare din strainatate din punct de vedere logistic;
• distribuirea catre birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate a buletinelor de vot, a stampilelor si a celorlalte materiale necesare pentru derularea procesului de vot;
• asigurarea personalul auxiliar, pe baza de voluntariat, la Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii;
• asigurarea sediul Biroului Electoral pentru Sectiile de Votare organizate in afara tarii.
MAE a inaugurat, inclusiv, o sectiune destinata Referendumului national pe site-ul propriu, ce va fi actualizata permanent cu materiale informative legate de desfasurarea scrutinul in strainatate, precum si cu alte informatii utile pentru votantul din strainatate.
Comentarii articol (3)