Curtea Constitutionala a decis, marti, ca referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui este invalid, iar Traian Basescu va reveni la Palatul Cotroceni, se arata in documentul de presa publicat astazi de institutie. Conform documentului, decizia a fost luata cu 6 voturi la 3 si urmeaza sa fie prezentata in plenul reunit al Parlamentului. Dupa ce hotararea CCR va fi publicata in Monitorul Oficial, Traian Basescu isi va relua functia de presedinte al Romaniei.
Dupa aproape o luna de asteptare,
Plenul Curtii Constitutionale (CCR) s-a pronuntat astazi asupra validitatii referendumului din 29 iulie .
Conform documentului de presa,
referendumul a fost invalidat de magistrati, decizia fiind luata cu 6 voturi la 3 si va fi prezentata in plenul reunit al Parlamentului. CCR informeaza, totodata, ca, la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial, inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in functia de presedinte al Romaniei. Tot la data publicarii,
Traian Basescu isi va relua atributiile legale si constitutionale de presedintele al Romaniei.
Potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR,
inainte ca hotararea CCR sa se publice in Monitorul Oficial, ea trebuie prezentata celor doua camere ale Parlamentului, Camera Deputatilor si Senatul, reunite in sedinta comuna.
Mai jos, comunicatul de presa publicat astazi de CCR:
„In ziua de 21 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.i) din Constitutia Romaniei si al art.46-47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu majoritatea de voturi prevazuta de art.47alin.(1) din Legea nr. 47/1992, a hotarat :
«1. Constata ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost respectata.
2. Confirma rezultatele referendumului national din data de 29 iulie 2012 comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns „DA” la intrebarea „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”, iar 943.375 (11.15 %) au raspuns „NU”.
3. Constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil in conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
4. La data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, inceteaza interimatul domnului George-Crin Laurentiu Antonescu in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
5. De la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei.
Prezenta hotarare se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna.
Hotararea este definitiva si general obligatorie si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si in presa.»
Dezbaterea a avut loc la data de 21 august 2012 si la aceasta au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan, Tudorel Toader, judecatori.”
Conform Legii nr. 47/1992, decizia trebuia luata cu o
majoritate de doua treimi, adica cu votul a 6 judecatori din 9. CCR a confirmat, recent, intr-un comunicat de presa, ca aceasta regula se va respecta in cazul deciziei privind referendumul, lamurind, in acest fel, unele interpretari date de autoritati unor acte emise anterior.
Iata comunicatul integral publicat de CCR in urma cu cateva zile:
"Plenul Curtii Constitutionale intrunit, in temeiul art.50-51 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, pentru a examina interpretarile diferite date de autoritati unor acte emise anterior de Curtea Constitutionala a constatat urmatoarele:
1. In Hotararea Curtii Constitutionale nr.3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei.
2. Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea,<<sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului>>.
Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Curtii Constitutionale a decis:
1. Hotararea nr.3 din 2 august 2012 a fost data in materia solutionarii contestatiilor introduse in legatura cu procedura referendumului si nu in materia valabilitatii referendumului, asupra caruia Curtea urmeaza a se pronunta in baza art.47 alin.(1)* din Legea nr.47/1992.
2. Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art.47 alin.(1)* din Legea nr.47/1992."
______
* Extras din Legea nr. 47/1992: "Art.47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului” (n.r.).
Executivul a transmis luni datele solicitate de CCR
Premierul Victor Ponta a sustinut, luni, o conferinta de presa, in cadrul careia a mentionat ca Executivul nu a transmis Curtii Constitutionale listele electorale pentru ca acestea sunt la Parchetul General, "fac obiectul unei cercetari intr-un dosar penal", iar, pe de alta parte, Guvernul nu are dreptul de a actualiza listele. Avand in vedere acest lucru, Ponta a sustinut ca documentul transmis la CCR contine date primite de la institutiile implicate din tara si din strainatate.
Astfel, potrivit premierului, datelele primite de la Ministerul Administratiei si Internelor, conform comunicarii primite de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, arata ca 34.654 de persoane urmeaza a fi radiate de catre primari, serviciile publice comunitare, de evidenta a persoanelor, din listele electorale permanente utilizate la referendumul din 29 iulie.
Totodata, s-a constatat ca pe liste se aflau 26.066 de persoane decedate, 4.475 cetateni romani cu domiciliu in strainatate, 151 persoane care si-au pierdut cetatenia, 3.414 persoane fara drept de vot, care si-au pierdut drepturile electorale in baza reglementarilor legale in vigoare, 199 persoane bolnave psihic, care si-au pierdut drepturile electorale, si 349 persoane cu corectii ale codului numeric personal, produse de operare eronata, rectificarea cifra aferenta sexului sau datei nasterii la Oficiile de Stare Civila.
"De asemenea, Ministerul Administratiei si Internelor ne-a comunicat... si tot ceea va spun sunt date comunicate de respectivele institutii si anexate adresei pe care am trimis-o Curtii Constitutionale a Romaniei, un numar de 512.379 de persoane, ale caror acte de identitate au expirat si nu au fost reinnoite pana in ziua votului inclusiv, informatie comunicata de catre Directia Generala pentru Relatiile cu Institutiile Prefectului si care, in conformitate cu art.8, alineatul 2 din Legea nr. 370/ 2004, trebuie avute in vedere, deoarece la intocmirea listei electorale permanente este obligatorie mentionarea tipului, seriei si numarului actului de identitate", a mai spus Victor Ponta.
In ceea ce priveste datele primite de la Ministerul Afacerilor Externe, premierul a mentionat ca acestea arata ca totalul cetatenilor romani cu drept legal de sedere in afara Romaniei este de 3.052.397 persoane. Conform declaratiilor lui Victor Ponta, din totalul de 3.052.397 cetateni romani cu drept legal de sedere in afara granitelor Romaniei, 469.810 detin pasaport special si sunt inregistrati la Directia de Pasapoarte ca cetateni romani cu domiciliu in strainatate. "Dintre acestia s-a verificat si 4.475 se regaseau inca pe listele electorale permanente, la data de 10 iulie, urmand de asemenea, de a fi radiati de acolo", a adaugat primul-ministru.
Termenul de judecata, schimbat de 3 ori in 2 saptamani
In sedinta din 2 august, CCR a decis sa amane pentru 12 septembrie decizia de validare sau invalidare a referendumului din 29 iulie. In cadrul aceleiasi sedinte,
CCR a solicitat inclusiv Guvernului sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie. CCR a decis sa solicite date suplimentare Executivului avand in vedere datele contradictorii transmise de catre autoritatile publice implicate: Ministerul Administratiei si Internelor, de la Instititul National de Statistica si de la Autoritatea Electorala Permanenta.
O zi mai tarziu, in 3 august, CCR s-a razgandit si a schimbat termenul de dezbateri privind validarea sau invalidarea referendumului, de la data de 12 septembrie la data de 31 august. In motivarea deciziei, CCR sustinea la data respectiva ca a tinut cont de faptul ca termenul acordat Guvernului pentru transmiterea listelor electorale este 31 august, dar si de asigurarea solutionarii cu rapiditate a cauzei.
Ulterior, in 16 august,
Plenul CCR a decis sa schimbe din nou data, de la 31 august la 21 august, admitand, in acest fel, cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit initial pentru confirmarea rezultatelor referendumului
(31 august, n.r.) formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu.
Rezultatele referendumului din 29 iulie
Referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, s-a desfasurat in data de 29 iulie 2012, participarea fiind de 46,24%, 87,52% dintre acestia votand pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, conform datelor finale publicate de Biroul Electoral Central.
Conform Biroulului Electoral Central (BEC), din 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale, au participat la referendum 8.459.053, reprezentand 46,24 la suta.
Numarul voturilor valabil exprimate la intrebarea "DA" privind demiterea presedintelui Traian Basescu a fost de 7.403.836, adica 87,52 la suta dintre alegatori. Alti 943.375 de votanti au votat impotriva demiterii. Cei care au raspuns "NU" la intrebarea de pe buletinul de vot reprezinta 11,15 la suta dintre cei care s-au prezentat duminica la urne.
Potrivit datelor prezentate de BEC, 1,32% din totalul voturilor au fost anulate.
La referendumul din 29 iulie procesul de vot s-a desfasurat in intervalul 07.00 – 23.00.
Potrivit normelor conform carora s-a desfasurat scrutinul, referendumul va fi validat doar daca la vot participa 50% plus unul dintre cetatenii cu drept de vot inscrisi in listele electorale. In acest fel, se respecta
decizia Curtii Constitutionale, pronuntata in 10 iulie, potrivit careia "legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
Cum se interpreteaza rezultatele referendumului
A. Referendumul este validat.
Daca referendumul din 29 iulie este validat, sunt doua scenarii posibile:
1. 50% + 1 dintre alegatori voteaza DA = presedintele este demis. In aceasta situatie, Guvernul va trebui sa stabileasca data scrutinului pentru alegerea presedintelui in cel mult 3 luni de la data demiterii. Pana la alegerea unui nou presedinte, Crin Antonescu isi va pastra functia de presedinte interimar.
2. 50% + 1 dintre alegatori voteaza NU = Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei si se intoarce la Cotroceni.
B. Referendumul este invalidat.
Daca nu se prezinta la vot cel putin 50% + 1 dintre alegatori,
scrutinul nu este validat. In aceasta situatie, Traian Basescu isi pastreaza functia de presedinte al Romaniei.
Puteti consulta rezultatele finale ale scrutinului din 29 iulie, publicate de BEC, in fisierul atasat.
Comentarii articol (216)