Ordinul comun al Viceprim-ministrului, Ministrului Finantelor Publice nr. 1045/31.07.2012, al Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 2084/06.08.2012, al Ministrului Sanatatii nr. 793/08.08.2012, pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” a fost publicat in Monitorul Oficial, nr. 600 din 21 august.
Noul model al formularului 112 se utilizeaza pentru declararea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate, incepand cu obligatiile aferente lunii iulie 2012, cu termen de depunere pana la 27 august 2012 inclusiv.
Atentie! Pentru perioadele de raportare cuprinse intre 1 ianuarie 2011 si 30 iunie 2012, formularul 112 se completeaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.397/2010.
Cine trebuie sa depuna declaratia?
Au obligatia de a depune formularul 112:
- persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator sau entitati asimilate angajatorului,
- platitorii de venit, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, pentru veniturile platite din: drepturi de proprietate intelectuala; activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu genereaza o persoana juridica;
- platitorul de venit, persoana juridica romana, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate de persoane fizice din asocieri fara personalitate juridica;
- platitorii de venit (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau alte unitati) care au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit, pentru veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda.
Important! Formularul 112 se depune doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Pentru depunerea declaratiei, platitorul de venit trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.
Termenul de depunere al declaratiei
Formularul se depune astfel:
- trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului de angajatorii si entitatile asimilate angajatorilor (asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice, cu exceptia institutiilor publice, care in anul anterior au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv; persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii libere si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca) care nu au optat pentru depunerea lunara.
- lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale de ceilalti angajatori si entitati asimilate angajatorului.
De retinut! Depunerea trimestriala a formularului consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.
Rectificarea declaratiei
Se completeaza o declaratie rectificativa in urmatoarele situatii:
- corectarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, in cazul in care s-au omis inscrierea unui asigurat sau a unor asigurati, sau inregistrarea fara temei legal a acestora;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.
Atentie! Pentru perioadele de raportare cuprinse intre 1 ianuarie 2011 si 30 iunie 2012, formularul 112 se rectifica, in conformitate cu prevederile Hotararea Guvernului nr. 1.397/2010, pe baza programelor de asistenta valabile pentru aceste perioade.
Pentru perioadele de raportare, ulterioare datei de 1 iulie 2012, declaratia rectificativa se va depune pe modelul prevazut de noul act normativ.
Creante care inainte se declarau in formularul 100
Anexa nr. 2 din noul act normativ, nomenclatorul Creante fiscale - s-a modificat si s-a completat cu urmatoarele creante, care pana la 30.06.2012 s-au declarat in formularul 100, astfel:
- rd. 35 Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
- rd. 36 Impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil precum si a contractelor de agent;
- rd. 37 Impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- rd. 38 Impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV indice 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care nu genereaza o persoana juridica;
- rd. 39 Impozit pe veniturile din activitati agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
*Va prezentam in fisier atasat noul model al declaratiei fiscale unice.