Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, cu 73 de voturi "pentru", 15 "impotriva" si 1 abtinere, se arata pe pagina de internet a institutiei. Proiectul a fost adoptat cu amendamentele propuse de Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport, amendamente ce introduc o noua forma de sustinere a bacalaureatului, cel profesional.
Mai precis, absolventii de liceu vor avea posibilitatea de a alege intre sustinerea bacalaureatului national sau a celui profesional. Adica, chiar din 2013 s-ar putea organiza un bacalaureat national care exista si acum, cu acelasi continut si aceleasi probe, dar si un bacalaureat profesional, gandit ca o forma de finalizare a liceului pentru cei care nu tintesc invatamantul superior si vor sa intre pe piata muncii, spunea, saptamana trecuta, Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.
Conform proiectului de lege, "absolventii ciclului superior al liceului care sustin si promoveaza examenul de bacalaureat profesional dobandesc diploma de bacalaureat profesional, care le da dreptul de acces pe piata muncii, fara drept de acces in invatamantul superior".
In plus, in proiectul de act normativ se arata ca bacalaureatul national se va desfasura ca si pana acum, cu aceleasi probe. In schimb, bacalaureatul profesional va avea un continut putin diferit, in sensul ca cele 3 probe de competente (comunicare in limba romana, intr-o limba straina si competentele digitale) vor fi aceleasi ca si la bacalaureat national, insa probele scrise obisnuite se elimina. Concret, elevii vor sustine un proiect si o proba practica, prin care sa se creasca gradul de profesionalizare a celor care finalizeaza liceul printr-un astfel de bacalaureat. Totusi, va fi si un examen scris, insa acesta va fi legat de educatia anteprenoriala, care, spunea Andronescu zilele trecute, este o disciplina comuna in toate liceele din Romania, in intreaga retea de licee.
Propunerea legislativa stabileste, de asemenea, ca in decursul unui an scolar se vor organiza 2 sesiuni ale examenului de bacalaureat national si profesional, iar candidatii pot sustine amble tipuri de examene fara taxa, de cel mult 2 ori.
Proiectul a fost adoptat tacit de prima camera sesizata, Camera Deputatilor, la sfarsitul anului 2010, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile. Adoptat si de Senat, forul decizional, proiectul de lege si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament, urmand a fi transmis Presedintelui Romaniei spre promulgare. Pentru a se putea aplica, legea trebuie promulgata si, apoi, publicata in Monitorul Oficial.
Legat de acest aspect, ministrul Educatiei si-a exprimat speranta ca presedintele Traian Basescu va promulga legea, pentru a putea fi transmisa catre cei care o asteapta, relateaza Mediafax. "Este vorba de o alternativa, deci este optiunea elevului si a familiei lui si sigur ca decizia pe care elevul cu familia lui o ia poate sa insemne: «mergem spre invatamantul superior», atunci merge spre bacalaureatul national, ca si pana acum sau «nu mai merg spre invatamantul superior, vreau sa gasesc un loc de munca sa ma angajez» si atunci optiunea este pentru bacalaureatul profesional", a explicat Andronescu, citata de agentia de presa.
In plus, potrivit Mediafax, ministrul a mentionat ca masura va fi aplicata din anul scolar 2012- 2013, precizand ca introducerea bacalaureatului profesional nu va insemna ca acest examen va fi mai putin riguros, ci ca va fi aplicat la materia studiata.
Comentarii articol (4)