Potrivit Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti tot cu inchisoare, de la 1 la 5 ani.
Pedeapsa creste pentru cei care tiparesc sau folosesc buletine de vot false, ei riscand sa faca inchisoare de la 2 la 7 ani. Aceeasi pedeapsa o primesc persoanele care introduc in urna un numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori si cele care falsifica documentele birourilor electorale. Inclusiv folosirea unui act de identitate nul sau fals se va considera infractiune si va fi pedepsita cu inchisoare de pana la 7 ani.
Conform prevederilor legale, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Mai mult decat atat, legea stabileste ca persoanei in cauza i se vor interzice anumite drepturi.
Tot cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani vor fi sanctionati cei care:
- inscriu, cu buna-stiinta, in copia de pe lista electorala permanenta, persoane care nu sunt inscrise in lista electorala;
- promit sau ofera bani si alte bunuri in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu un anumit candidat;
- voteaza fara a avea drept de vot sau voteaza de 2 sau mai multe ori in ziua alegerilor.
Sanctiunea este putin mai mica pentru cei care deschid urnele inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, astfel ca acestia vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. De asemenea, violarea secretului votului, atat de membrii BSV, cat si de alte persoane, se va pedepsi cu inchisoare de pana la 3 ani.
Atentie! Inclusiv tentativa se pedepseste.
Legea nr. 35/2008 stabileste si amenzi pentru cei care incalca regulile in 9 decembrie. Astfel, amenda poate ajunge pana la 10.000 lei pentru cei care nu permit accesul alegatorilor in sectia de vot, precum si pentru cei care refuza sa inmaneze buletinul de vot si stampila cu mentiunea "votat" alegatorului inscris in liste, care prezinta documentul de identitate.
De asemenea, neaplicarea pe cartea de identitate a stampilei cu mentiunea "votat" sau a trimbrului autocolant constituie contraventie, iar amenda va fi cuprinsa intre 4.500 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul in care o persoana va inmana buletinul de vot unui alegator care NU prezinta actul de identitate.
Toate articolele din sectiunea Alegeri parlamentare 2012 sunt disponibile aici.
Comentarii articol (5)