Microintreprinderile beneficiaza de un regim fiscal avantajos, ele datorand la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate. Desi pana acum acest sistem de impunere era optional, din 2013 el devine obligatoriu pentru toate firmele ce au realizat venituri de pana in 65.000 de euro in anul precedent, indiferent de numarul salariatilor angajati. Reglementarea este cuprinsa in OG nr. 8/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 54 din 23 ianuarie 2013.
Pana acum contribuabilii persoane juridice aveau posibilitatea sa opteze pentru plata impozitului pe venitul microintreprinderilor, numai daca la finalul anului precedent indeplineau cumulativ anumite conditii:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- au de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
- au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
- capitalul social al acestora este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
Prin OG nr. 8/2013 se impune insa o noua reglementare in acest domeniu, astfel incat din optional impozitul pe veniturile microinreprinderilor devine obligatoriu chiar de la 1 februarie 2013. Mai mult decat atat si conditiile de intrare in acest sistem de impunere vor fi modificate. Mai exact, conditia cu numarul de salariati este abrogata de Guvern, iar plafonul veniturilor este micsorat de la 100.000 de euro la 65.000 de euro.
"Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozit pe veniturile microintreprinderilor - n.red.) incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art.112^1", prevede proiectul de modificare a Codului fiscal.
Noi conditiile care trebuie indeplinite de firme, prevazute la art. 112^1 modificat de Guvern, sunt:
- realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 65.000 euro;
- capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
In plus, noile reglementari propuse de Finante stabilesc si ca firmele nou-infiintate sunt obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca capitalul lor social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.
♦ In ochii statului, toti micii intreprinzatori sunt vinovati… de evaziune fiscala
Introducerea unui asemenea impozit pentru IMM-uri este motivata de Guvern, ca multe dintre masurile fiscale precedente, de reducerea evaziunii fiscale si, concomitent, de cresterea incasarilor la bugetul de stat.
Concret, Executivul explica in nota de fundamentare a proiectului de modificare a Codului fiscal ca prin schimbarea sistemului de impunere pentru firmele mici si medii urmareste "includerea in categoria contribuabililor platitori si a acelora care inregistreaza pierderi concomitent cu derularea unor cifre de afaceri importante".
In opinia lui Gabriel Sincu, partener in cadrul companiei de consultanta si audit Mazars, un asemenea rationament porneste de la "prezumtia de vinovatie" a contribuabililor mici si este in dezacord cu principiile fiscalitatii.
"Este intr-adevar o problema faptul ca regimul de microintreprindere devine obligatoriu, ceea ce face ca aceste firme sa plateasca impozit, chiar daca inregistreaza pierdere, ceea ce este in opinia mea o abordare in disonanta cu principiile de baza ale fiscalitatii. Prin noua masura autoritatile transmit indirect un mesaj de genul: cei mici fac oricum evaziune, haidem sa ii punem sa plateasca totusi ceva", explica consultantul de la Mazars.
Pe de alta parte, introducerea impozitului pe veniturile microintreprinderilor ca sistem de impunere obligatoriu are si o alta justificare, este de parere Suzana Adamache, Tax Partner in cadrul Fin-Expert, lider pe piata companiilor romanesti de contabilitate in functie de cifra de afaceri.
"Apreciez ca autoritatile au urmarit reducerea evaziunii fiscale concomitent cu reducerea costurilor necesare verificarii acestor firme mici. Este mult mai usor pentru aparatul de control din cadrul ministerului de finante sa verifice calculul si plata impozitului pe venit decat calculul si plata impozitului pe profit. Practic vorbim si de un raport cost-beneficiu", spune Adamache.
Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot, companie care activeaza in domeniul serviciilor profesionale de contabilitate si audit financiar, considera ca singura ratiune a Executivului a fost nevoia de bani la bugetul statului, indiferent de consecintele pe care nou introdusul impozit le poate avea asupra mediului de afaceri in general si asupra micilor intreprinzatori in special.
"Cel mai important pericol este ca multe dintre firmele afectate sa-si incetineasca dezvoltarea sau chiar sa se inchida, intrucat vor fi obligate sa plateasca impozit, chiar daca nu obtin profituri", anticipeaza specialistul de la RSM Scot. Tot el vorbeste si despre "deteriorarea imaginii, si asa nu prea buna, pe care Romania o prezinta investitorilor straini care vor fi obligati sa plateasca impozite in Romania cel putin in primul an de la infiintarea noilor firme, chiar daca nu obtin niciun profit, dar inregistreaza venituri sub limita de 65.000 de euro".
♦ Singurul avantaj in noul sistem: simplificarea calcului pentru impozitul de plata
In general, expertii in fiscalitate consultati de noi nu au identificat beneficii pentru firmele obligate sa treaca la noul sistem de impozitare.
Totusi, Silviu Sandache, Senior Manager la compania de consultanta fiscala Deloitte Tax considera ca acesti contribuabili vor fi avantajati in ceea ce priveste calculul si declararea impozitului la stat.
"Firmele nu vor mai trebui sa tina evidente complicate si sa judece deductibilitatea unor cheltuieli. Acest lucru va inlesni si activitatea de inspectie si controversele care se iscau intre contribuabili si inspectori. Aceste controverse apareau tocmai in legatura cu aceste cheltuieli", puncteaza Sandache.
Opinia acestuia este impartasita si de Suzana Adamache de la Fin-Expert, care precizeaza: "Calculul impozitului pe venit presupune un volum de munca redus fata de calculul impozitului pe profit, rezultand o conformare mai lejera din acest punct de vedere. De asemenea si riscul de eroare si, in consecinta, de a plati dobanzi si penalitati este mult diminuat".
♦ Castigatorii si perdantii noului sistem de impozitare
Odata cu trecerea obligatorie la impozitul pe veniturile microintreprinderilor, firmele care inregistrau pierderi vor fi afectate negativ pentru ca vor fi fortate sa plateasca un impozit de 3% din veniturile lor fata de zero lei, cat plateau pana acum pentru ca nu realizau profit.
De asemenea, potrivit lui Silviu Sandache de la Deloitte Tax, si firmele cu cifra de afaceri sub 65.000 euro si care, in mod obisnuit, au o marja a profitului impozabil mai mica de 18% vor suferi financiar de pe urma noului sistem de impunere.
"Practic, ele vor plati un impozit mai mare decat in situatia in care ar fi ramas platitoare de impozit pe profit", subliniaza reprezentantul Deloitte Tax.
In aceasta categorie intra, in opinia Suzanei Adamache, societatile de comert, cum sunt micile magazine.
"In cazul acestora marja de profit este mica si impozitul pe profit era calculat prin raportare la o baza de impunere redusa. Prin faptul ca vor fi obligate sa plateasca impozit pe venit este posibil sa le creasca considerabil sarcina fiscala", explica Adamache, care mai precizeaza ca si firmele care realizeaza tranzactii in valuta sunt afectate negativ de noul sistem de impozitare.
"Datorita instabilitatii cursului valutar se poate ajunge in situatia in care, in urma reevaluarii conturilor in devize, o societate sa plateasca un impozit pe veniturile din diferente de curs nerealizate fara posibilitatea de a isi deduce cheltuielile cu diferentele de curs", continua specialistul Fin-Expert.
De cealalata parte a baricadei, exista si societati care vor avea de castigat daca aplica impozitarea pe veniturile microinreprinderilor.
Silviu Sandache mentioneaza aici firmele care au o marja a profitului impozabil mai mare de 18%, cum sunt cele de prestari servicii sau de IT.
Sursa imaginii care ilustreaza acest articol.