Un proiect legislativ pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a fost adoptat tacit de deputati in luna februarie, ca urmare a depasirii termenului constitutional de 45 de zile, conform informatiilor de pe site-ul Camerei Deputatilor. Totusi, Senatul, in calitate de camera decizionala, a decis sa respinga prin vot initiativa legislativa, ceea ce inseamna ca prevederile cuprinse in document nu se vor aplica.
Mai precis, este vorba de propunerea deputatului PSD Sava Andrei Valentin, care introducea posibilitatea de a urma cursuri de doctorat intr-o noua forma, cea cu frecventa redusa. "Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza in forma de invatamant cu frecventa si frecventa redusa", se arata in documentul mentionat.
Aceasta in conditiile in care Legea Educatiei nr. 1/2011 stabileste ca programele de studii universitare de doctorat se pot organiza numai la forma de invatamant cu frecventa.
"Prin aceasta prevedere se doreste inlaturarea piedicilor cu care se pot intalni doctoranzii care au un loc de munca stabil si nu isi permit sa urmeze cursurile de doctorat cu frecventa deplina", mentioneaza deputatul initiator in expunerea de motive.
Conform propunerii, doctoratul cu frecventa redusa putea fi organizat doar in regim cu taxa, iar numarul de locuri si cuantumul taxei urmau a fi stabilite de Senatul fiecari institutii care organizeaza studii de doctorat.
------
Proiectul de lege a fost inregistrat la Camera Deputatilor, prima camera sesizata, in septembrie 2012 si a fost adoptat tacit de deputati in 11 februarie 2013. Documentul a fost ulterior inaintat Senatului, camera decizionala. Avand in vedere ca senatorii au respins prin vot final propunerea, aceasta si-a incheiat traseul legislativ in Parlament si nu va fi aplicata.
Puteti urmari AICI traseul legislativ al proiectului.
Comentarii articol (26)