Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat luni Decretul de numire a lui Daniel-Marius Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 9 iunie 2013, se arata pe adresa de internet a Administratiei Prezidentiale. In aceeasi zi, Decretul nr. 326/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 159, din 25 martie, stabilind urmatoarele:
"Presedintele Romaniei d e c r e t e a z a:
Articol unic. - Domnul Daniel Marius Morar se numeste in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de 9 ani, incepand cu data de 9 iunie 2013."
Decizia a fost luata dupa ce presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare privind incetarea in 8 iunie a mandatului Aspaziei Cojocaru, numita in CCR la propunerea Camera Deputatilor, transmite Mediafax.
In scrisoarea lui Zegrean se arata ca, potrivit legii 47/1992, cu trei luni inainte de expirarea mandatului fiecarui judecator, presedintele Curtii sesizeaza pe presedintele Camerei Parlamentului care a numit judecatorul sau, dupa caz, pe presedintele Romaniei, solicitandu-i sa numeasca un altul in locul lui, iar numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului judecatorului predecesor.
Potrivit agentiei de presa, din partea Senatului si Camerei Deputatilor au mai fost propusi pentru functia de judecator Mona Pivniceru si Valer Dorneanu.
Cine este Daniel Morar?
Potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului Public, din anul absolvirii Facultatii de Drept, Morar a lucrat ca procuror la parchetele de pe langa Judecatoria Targu-Mures (1990-1992), Judecatoria Cluj-Napoca (1992-1994), Tribunalul Cluj (1994-1997) si Curtea de Apel Cluj, din 1997, pentru ca in 1999 sa ajunga procuror-sef in cadrul Sectiei de Urmarire Penala a acestei institutii, functie pe care a ocupat-o pana in iulie 2002.
In perioadele septembrie 1998-ianuarie 1999 si ianuarie-februarie 2001 a fost detasat la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, in cadrul Sectiei de Urmarire Penala, consemnand in CV ca, din aceasta pozitie, a condus investigatia penala "intr-o cauza care a vizat un membru al Parlamentului si o alta care a vizat un judecator de la Curtea de Apel". Morar a finalizat, in acea perioada, ancheta in dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) si in cel al lui Viorel Burzo (fostul sef al Sectiei Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influenta, 5 ianuarie-5 martie 2001). A mai lucrat ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si din iulie 2002 pana in august 2005.
Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, incepand cu 12 august 2005, in functia de procuror-sef al DNA, la propunerea fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei. Conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, mandatul procurorului-sef al DNA este de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
In 11 august 2008, Daniel Morar a fost delegat la conducerea DNA pentru 90 de zile, de catre de procurorul general al Romaniei de atunci, Codruta Kovesi. In functia de procuror-sef al DNA a fost propusa Monica Serbanescu, de catre ministrul Justitiei de atunci, Catalin Predoiu, propunerea primind aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si fiind respinsa de presedintele Traian Basescu, in noiembrie 2008. Totodata, Predoiu a propus, in august 2008, numirea lui Morar ca inalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau ca adjunct al DNA, cel din urma refuzand ambele pozitii.
La 8 noiembrie 2008, mandatul lui Morar la sefia DNA a fost prelungit de Kovesi pana la sfarsitul anului, pentru ca, in 30 ianuarie 2009, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sa anunte ca il propune sa ocupe in continuare functia de procuror-sef al DNA. In 12 februarie 2009, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de reinvestire in functie a lui Daniel Morar la sefia DNA.
In 14 noiembrie 2011, presedintele Traian Basescu declara ca doreste sa ii ceara procurorului general Codruta Kovesi prelungirea cu sase luni, pana la raportul CE din vara, a mandatului procurorului-sef al DNA. La 7 februarie 2012, Kovesi, l-a delegat pe Morar pentru sase luni, incepand din 13 februarie, la conducerea DNA.
In 1 octombrie 2012, Morar a fost delegat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Romaniei, preluand prerogativele Codrutei Kovesi, in urma expirarii mandatului acesteia. In aceeasi zi, Morar a delegat-o pe fosta sa adjuncta, Laura Oprean, in functia de procuror-sef al DNA.
Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internationale Anticoruptie de la Viena.
Comentarii articol (5)