OUG nr. 93/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 874 din 21 decembrie, prevedea infiintarea in Romania a unei autoritati unice de supraveghere financiara (ASF), responsabila cu supravegherea prudentiala a pietei de capital, a sectorului asigurarilor si a sistemului de fonduri de pensii private. Dupa ultimele modificari ale acestui act normativ (despre care AvocatNet.ro a scris mai multe AICI, n.red.), noua institutie va fi functionala din 30 aprilie 2013.
OUG nr. 93/2012 a intrat in vigoare inca de la data publicarii in Monitorul Oficial, la sfarsitul anului 2012, insa, conform Constitutiei Romaniei, pentru a putea produce efecte juridice in continuare, OUG trebuie aprobata prin lege de Parlamentul Romaniei si apoi promulgata de presedintele Romaniei.
Astfel, legea pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 si-a urmat traseul legislativ in Parlament, fiind adoptata de Camera Deputatilor in 26 februarie 2013 si de Senat in 18 martie. Ulterior, in 21 martie, actul normativ a fost transmis presedintelui Romaniei pentru promulgare. Totusi, Traian Basescu nu a promulgat legea, ci a semnat, in 4 aprilie, cererea de reexaminare pe care a trimis-o Parlamentului (textul cererii este redat mai jos, n.red.)
Parlamentul a reexaminat actul normativ si l-a adoptat recent, astfel ca Legea nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 a fost si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 234, din 23 aprilie 2013.
Legea nr. 113/2013 modifica unele prevederi din OUG nr. 93/2012, astfel incat, incepand cu 30 aprilie, ASF va controla activitatea tuturor entitatilor, institutiilor, operatorilor de piata si emitentilor de valori mobiliare. Aceasta in contextul in care pana acum normele prevedeau ca noua institutie va urmari activitatea:
- intermediarilor in instrumente financiare, organismelor de plasament colectiv, pietelor de instrumente financiare si depozitarului central, precum si asupra operatiunilor de piata si emitentilor;
- asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea;
- entitatile din sistemul de pensii private.
In plus, reglementarile prevazute initial de OUG nr. 93/2012 stabileau ca ASF va fi condusa de un consiliu format din 15 membri, din care unul detine functia de presedinte si 3 care detin functia de vicepresedinte. Actul normativ publicat recent modifica aceasta prevedere, in sensul ca organismul nou infiintat va fi condus de un consiliu format din 17 membri, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si 3 vicepresedinti.
De asemenea, una dintre conditiile impuse pentru a face parte din conducerea executiva a ASF este o experienta profesionala in domeniul financiar de minim 7 ani. Aceasta conditie nu a fost modificata, desi presedintele Traian Basescu a solicitat, in cererea de reexaminare, o vechime de 10 ani in domeniu. "Consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare", se arata in cerere.
In cererea de reexaminare, seful statului a mentionat, de asemenea, ca se impune introducerea unei mentiuni care sa interzica membrilor ASF de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.
Totusi, in varianta publicata marti in Monitorul Oficial nu apare aceasta dispozitie. Mai precis, daca OUG nr. 93/2012 stabilea ca membrii ASF nu pot fi soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, noile reguli stabilesc ca acestia nu pot fi soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si membrii Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.
Textul integral al Legii nr. 113/2013 pentru aprobarea OUG nr. 93/2012 va putea fi consultat in zilele urmatoare in sectiunea noastra de legislatie.
Cine va face parte din conducerea ASF?
Parlamentul i-a validat, in 24 aprilie, cu 323 voturi "pentru" si unul "impotriva", pe membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, la care Dan Radu Rusanu va fi presedinte si Daniel Daianu va fi prim-vicepresedinte, transmite Mediafax.
Conform sursei citate, din Consiliu vor mai face parte:
- Daniel Tudor - vicepresedinte
- Mircea Ursache - vicepresedinte
- Ion Giurescu - vicepresedinte
- Dorina Mihailescu
- Gheorghe Marcu
- Gavrila Alexe
- Gheorghe Albu
- Lorand-Istvan Kralik
- Marian Mirzac
- Marian Sarbu
- Cornel Moldoveanu
- Tudor Balta
- Doru Frunzulica
- Nina Puiu
- Gheorghe Cornel Coca Constantinescu
Votul parlamentarilor a fost secret, cu buletine.
Potrivit legii, membrii Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara vor avea un mandat de 5 ani.
Ce este ASF?
Ordonanta de urgenta publicata in decembrie prevedea ca, pentru a se infiinta, ASF va prelua disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniul de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si numarul de posturi si personalul celor trei autoritati, cu mentinerea tuturor drepturilor avute la data preluarii, inclusiv cele salariale. Odata indeplinita aceasta etapa procedurala, ASF isi poate exercita prerogativele, iar CSA, CSSPP si CNVM se desfiinteaza si mandatele membrilor acestor autoritati, respectiv a membrilor conducerii acestora inceteaza de drept.
Totodata contractele, conventiile, intelegerile, protocoalele, memorandumurile, acordurile si celelalte acte incheiate de autoritatile desfiintate si aflate in executare isi mentin valabilitatea si se preiau de catre ASF. In mod similar, actele emise de autoritatile care se desfiinteaza isi pastreaza valabilitatea.
Noile reglementari stabilesc ca Autoritatea de Supraveghere Financiara va urmari activitatea:
- intermediarilor in instrumente financiare, organismelor de plasament colectiv, pietelor de instrumente financiare si depozitarului central, precum si asupra operatiunilor de piata si emitentilor;
- asiguratorilor, reasiguratorilor, intermediarilor in asigurari si reasigurari si a altor activitati in legatura cu acestea;
- entitatile din sistemul de pensii private.
Autoritatea va avea dreptul de a acorda, suspenda, retrage autorizatii, aprobari, avize, atestate, derogari, precum si dreptul de a controla entitatile din sectorul financiar ori de a emite reglementari care se publica in Monitorul Oficial.
Obiectivele ei vor fi, potrivit OUG nr. 93/2012:
- asigurarea stabilitatii, competitivitatii si bunei functionari a pietelor de instrumente financiare, promovarea increderii in aceste piete si in investitiile in instrumente financiare, precum si asigurarea protectiei operatorilor si investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive si frauduloase;
- promovarea stabilitatii activitatii de asigurare si apararea drepturilor asiguratilor;
- asigurarea unei functionari eficiente a sistemului de pensii private si protejarea intereselor participantilor si ale beneficiarilor.
----
Redam mai jos textul integral al cererii de reexaminare trimise Parlamentului la inceputul lunii aprilie
Cerere de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat joi, 4 aprilie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, in temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constitutia Romaniei.
Va transmitem textul integral al cererii:
____________________
Bucuresti, 4 aprilie 2013
Domnului Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Camerei Deputatilor
In temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
LEGII pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara
Motivele cererii sunt urmatoarele:
1. Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completeaza Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 introducand intre conditiile de numire a candidatilor la calitatea de membru al Autoritatii de Supraveghere Financiara experienta profesionala de minim 7 ani, in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, pentru membrii care formeaza conducerea executiva. Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a Autoritatii de Supraveghere Financiara ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare.
2. Articolul 9 lit. g) al Ordonantei aprobate prin legea transmisa spre promulgare stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii Autoritatii de Supraveghere Financiara si aceea de a nu fi „soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.” Avand in vedere faptul ca potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiasi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt numiti de Parlament, consideram ca se impune completarea lit. g) a Articolului 9 in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii A.S.F. de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului.
Avand in vedere aspectele semnalate, precum si competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.
----
Comentarii articol (1)