Legea nr. 341/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 787, din 16 decembrie, modifica Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, stabilind ca, din decembrie 2014, o asemenea consultare publica va fi valabila daca la aceasta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, fata de 50%+1, cat este pragul electoral pentru acest tip de scrutin in momentul de fata.
De asemenea, noul act normativ prevede ca rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi in listele electorale permanente.
Noile reglementari privind referendumul vor intra in vigoare la un an de la data publicarii, adica in 16 decembrie 2014.
Acest act normativ a fost adoptat in 10 septembrie de Camera Deputatilor, forul decizional cu 223 de voturi "pentru", 72 de voturi "impotriva" si 23 de abtineri, respingand, astfel, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, din luna iulie, in care solicita mentinerea pragului la referendum la 50%+1.
Traian Basescu si-a motivat solicitarea prin argumentul ca "un cvorum de participare prea restrans va conduce la adoptarea unor decizii majore aplicabile tuturor cetatenilor si va face posibila exercitarea suveranitatii nationale de o minoritate a populatiei, incalcandu-se principiile democratiei".
"(...) Prin modificarea legii si diminuarea cvorumului de cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente pentru validarea referendumului, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului incalca prevederile (...) din Constitutie prin faptul ca permite posibilitatea adoptarii prin referendum a unor masuri lipsite de legitimitate populara, precum si prin nerespectarea dreptului poporului roman de a exercita suveranitatea de stat pe calea directa a referendumului", se precizeaza in sesizarea CCR, semnata de seful statului.
Puteti consulta textul integral al sesizarii de neconstitutionalitate in fisierul atasat.
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, insa, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Traian Basescu in cazul legii referendumului.
"Cu majoritate de voturi s-a respins sesizarea presedintelui", a anuntat in octombrie presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. Acesta a adaugat tot atunci ca noua forma a legii referendumului va putea fi aplicata peste un an.
Epopeea referendumului
Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, adoptata la inceputul lunii septembrie de Camera Deputatilor, nu este la primul traseu legislativ in Parlamentul Romaniei.
Astfel, intr-o prima faza, documentul a fost adoptat la sfarsitul lunii mai de Camera Deputatilor, camera decizionala, cu 221 de voturi "pentru" si 73 de voturi "impotriva", dupa ce, in prealabil, a primit un vot favorabil si din partea senatorilor.
Potrivit propunerii legislative, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Aceasta in conditiile in care, in momentul de fata, Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului stabileste ca scrutinul este valabil doar daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
Desi, la momentul respectiv, proiectul de act normativ a fost adoptat de ambele camere ale Parlamentului, 83 de deputati ai grupurilor parlamentare ale PD-L, UDMR si PP-DD au contestat documentul la Curtea Constitutionala (CCR).
Conform CCR, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor proiectului legislativ a fost respinsa de magistrati in cadrul unei sedinte de la sfarsitul lunii iunie. "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului", anunta institutia pe site-ul propriu.
In acelasi timp, insa, magistratii CCR au constatat ca dispozitiile proiectului de lege sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.
Concret, acest lucru inseamna ca pragul de 30% la referendum se va aplica abia la un an de la intrarea in vigoare a legii. Pana la implinirea termenului de un an, se va aplica regula de pana acum, care stipuleaza urmatoarele: "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".
Avand in vedere ca Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului a fost retrimis Parlamentului de seful statului, documentul si-a reluat traseul legislativ si a treacut, din nou, prin votul Senatului si al Camerei Deputatilor, ambele camere respingand cererea de reexaminare a presedintelui.
---
Legea referendumului a fost modificata de mai multe ori in vara anului 2012, atunci cand s-a desfasurat si referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
Ultimul act normativ in acest sens a fost Legea nr. 131/2012 pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, publicata in Monitorul Oficial in iulie 2012, ce prevedea urmatoarele: "Art. 10. - Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca, in urma desfasurarii referendumului, propunerea a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate."
Tot atunci, Curtea Constitutionala a Romaniei emitea o decizie prin care stabilea ca, pentru a fi declarat valabil, la referendum trebuie sa participe cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.
"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a constatat ca Legea nr. 131/2012 pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", informa atunci CCR.
Comentarii articol (10)