Registrul de evidenta a salariatilor urmeaza sa aiba o noua versiune, care va oferi angajatorilor posibilitatea de a recupera, gratuit si in format electronic, datele pierdute din Revisal, au declarat pentru AvocatNet.ro reprezentantii Inspectiei Muncii. Totusi ei nu au putut oferi o data clara la care ar urma sa fie finalizata si data publicitatii actualizarea registrului.
Raspunsul celor de la Inspectia Muncii vine in conditiile in care un act normativ, publicat zilele trecute, a eliminat tarifele aplicate pentru recuperarea electronica a informatiilor din registrul de evidenta a salariatilor.
“Recuperarea bazei de date privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor, denumit in continuare registru, in format propriu aplicatiei Revisal – aplicatie pusa la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit de catre Inspectia Muncii pentru gestionarea registrului – va fi inclusa ca functionalitate disponibila angajatorilor, in versiunea urmatoare a aplicatiei Revisal. Prin urmare, nu a fost necesar ca, in Ordinul ministrului muncii nr. 1681/2013, sa fie prevazut un tarif pentru acest serviciu”, au precizat sursele citate.
AvocatNet.ro a solicitat si pozitia Ministerului Muncii cu privire la recuperarea datelor din Revisal in format electronic. Reprezentantii ministerului ne-au declarat ca raspunsul celor de la Inspectia Muncii reprezinta si punctul lor de vedere.
Cat costa recuperarea datelor din Revisal?
Tarifele aplicate pentru recuperarea datelor din Revisal au fost modificate, recent, prin Ordinul ministrului Muncii nr. 1.681/2013 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491, din 5 august 2013.
Potrivit noului act normativ, au fost schimbate taxele privind recuperarea datelor pierdute din Revisal pe suport hartie. In schimb, tarifele aplicate pentru recuperarea bazei de date in format electronic, au fost eliminate de noul act normativ.
Mai exact, taxele aplicabile pentru furnizarea datelor din Revisal prin eliberarea unor extrase pe suport hartie din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, sunt urmatoarele:
- date angajator: 10 lei/pagina;
- lista tuturor salariatilor: 10 lei/pagina;
- detalii salariat: 10 lei/salariat sau fost salariat.
Ordinul recent intrat in vigoare nu mentioneaza tarifele percepute de inspectoratele de munca pentru furnizarea datelor din Revisal in format electronic, pentru refacerea continutului sau la angajator, prin preluarea informatiilor din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii.
Aceasta in conditiile in care vechile dispozitii permiteau angajatorilor sa isi recupereze de la ITM baza de date din Revisal. Furnizarea electronica a datelor din Revisal era taxata cu 50 lei/registru de cel mult 1 MB, plus 10 lei pentru fiecare MB suplimentar. Aceste tarife nu mai figureaza in noile reglementari care au intrat in vigoare pe 5 august.
Potrivit reprezentantilor Inspectiei Muncii, recuperarea bazei de date in cazul angajatorilor de dimensiuni medii si mari este realizata gratuit, in prezent, de catre Inspectia Muncii, in cadrul unei etape de testare a acestei functionalitati, inainte de integrarea in noua versiune a aplicatiei Revisal.
Trei moduri pentru a transmite registrul de evidenta a salariatilor
Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora. Amenzile ajung si la 8.000 de lei pentru cei care incalca aceste prevederi.
Astfel, angajatorii pot transmite online registrul, accesand portalul Inspectiei Muncii, disponibil la adresa https://reges.inspectiamuncii.ro/.
Totusi, depunerea online pe portal se poate face numai dupa solicitarea si obtinerea de catre angajator a numelui de utilizator si a parolei si activarea accesului la portalul Inspectiei Muncii.
Pentru a obtine numele de utilizator si parola, trebuie sa va deplasati la ITM-ul in a carui raza teritoriala angajatorul isi are sediul sau domiciliul, cu urmatoarele acte:
- cerere scrisa pentru eliberarea numelui de utilizator si a parolei;
- imputernicire semnata si stampilata de angajator, in cazul in care persoana care solicita obtinerea numelui de utilizator si parolei este alta decat reprezentantul legal al angajatorului (consultati atasat un model de imputernicire);
- copie dupa certificatul de inmatriculare;
- copie dupa actul de identitate al persoanei imputernicite.
In cazul in care angajatorul isi externalizeaza serviciul de completare si depune a ReviSal catre o companie specializata, mai trebuie depusa la ITM si o informare care cuprinde: denumirea si codul unic de identificare al prestatorului de servicii, precum si data de la care s-a contractat serviciul pentru completarea si depunerea ReviSal.
De asemenea, o alta varianta de transmitere a Revisal este cea prin e-mail, pe baza de semnatura electronica.
Potrivit Ordinului MMFPS nr. 1918/2011, registrul general de evidenta a salariatilor poate fi depus si prin e-mail la "adresa de e-mail pusa la dispozitie de Inspectia Muncii". Facilitatea este disponibila pentru angajatorii care detin semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, obtinut de la un furnizor de certificare in conditiile Legii nr. 455/2001.
La o solicitare mai veche a AvocatNet.ro, Olimpia Plugaru, de la serviciul de IT din cadrul Inspectiei Muncii, a precizat ca registrul de evidenta salariatilor se poate trimite prin e-mail la adresa suportregistru@inspectiamuncii.ro, dupa ce a fost semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat digital calificat. Ea a adaugat ca nu exista nicio procedura specifica pentru a transmite prin e-mail Revisal.
Anagajatorii mai pot transmite registrul de evidenta a salariatilor prin depunerea la sediul ITM. Revisal se depune pe suport CD, discheta 3,5 inch/1,44 MB sau medii de stocare USB cu sisteme de fisiere FAT/FAT32.
Registrul, insotit de o adresa de inaintare semnata si stampilata de catre reprezentantul legal, se depune:
- la sediul ITM in a carui raza teritoriala persoanele fizice sau juridice isi au domiciliul, respectiv sediul;
- la sediul ITM in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea unitatile fara personalitate juridica.
Pentru prima depunere la sediul ITM a registrului, este necesar ca adresa de inaintare sa fie insotita de o copie a certificatului de inmatriculare la Registrul Comertului, a certificatului de inregistrare fiscala, respectiv o copie a actului de identitate – in cazul angajatorului persoana fizica.
In cazul unitatilor fara personalitate juridica, adresa de inaintare va fi insotita de urmatoarele documente:
- Delegarea de competenta pentru incadrarea personalului prin incheierea de CIM;
- Delegarea de competenta pentru infiintarea si completarea ReviSal in format electronic;
- Certificatul de inmatriculare al angajatorului;
- Certificatul fiscal al unitatii fara personalitate juridica.