Sistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial prin OUG nr. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Puteti citi mai multe despre acest subiect AICI. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri.
Concret, in ceea ce priveste cererile referitoare pentru exercitarea apelului sau a recursului impotriva hotararilor judecatoresti, taxele au crescut de peste 5 ori, astfel ca un asemenea document costa acum intre 20 si 100 lei. Aceasta in conditiile in care, pana la intrarea in vigoare a noilor dispozitii, cel mai mare tarif pentru introducerea unei astfel de cereri era de 8 lei.
Potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru difera, in functie de natura cererii. Astfel, recursul impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 100 lei daca se invoca unul sau mai multe dintre motivele prevazute la art. 488 din Codul de procedura civila.
Art. 488. (1) Casarea unor hotarari se poate cere numai pentru urmatoarele motive de nelegalitate:
1. cand instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
2. daca hotararea a fost pronuntata de alt judecator decat cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului sau de un alt complet de judecata decat cel stabilit aleatoriu pentru solutionarea cauzei ori a carui compunere a fost schimbata, cu incalcarea legii;
3. cand hotararea a fost data cu incalcarea competentei de ordine publica a altei instante, invocata in conditiile legii;
4. cand instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti;
5. cand, prin hotararea data, instanta a incalcat regulile de procedura a caror nerespectare atrage sanctiunea nulitatii;
6. cand hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza sau cand cuprinde motive contradictorii ori numai motive straine de natura cauzei;
7. cand s-a incalcat autoritatea de lucru judecat;
In cazul in care se invoca incalcarea sau aplicarea gresita a normelor de drept material, pentru cereri si actiuni evaluabile in bani, recursul se taxeaza cu 50% din taxa datorata la suma contestata, dar nu mai putin de 100 lei. "In aceeasi ipoteza, pentru cererile neevaluabile in bani, cererea de recurs se taxeaza cu 100 lei", se precizeaza in OUG nr. 80/2013.
Aceste reguli de taxare se aplica si in cazul recursului incident, precum si in cazul recursului provocat.
Noile prevederi stabilesc, de asemenea, un tarif de 20 de lei pentru exercitarea apelului sau a recursului impotriva hotararilor judecatoresti de incheiere prin care s-a dispus vanzarea bunurilor in actiunea de partaj. Cu aceeasi suma se taxeaza si cererile impotriva incheierii de suspendare a judecarii cauzei, precum si impotriva hotararilor de anulare a cererii ca netimbrata, nesemnata sau pentru lipsa calitatii de reprezentant.
Taxa este mult mai mare, ajungand la 50 de lei, in cazul apelului sau recursului impotriva urmatoarelor hotarari judecatoresti:
- hotararile prin care s-a respins cererea ca prematura, inadmisibila, prescrisa sau pentru autoritate de lucru judecat;
- hotararea prin care s-a luat act de renuntarea la dreptul pretins;
- hotararea prin care s-a luat act de renuntarea la judecata;
- hotararea prin care se incuviinteaza invoiala partilor.
Cererea pentru exercitarea caii de atac care vizeaza numai considerentele hotararii se timbreaza, in toate situatiile, cu 100 lei.
Nota: Vechile dispozitii in materie (Legea nr. 146/1997, n.red.) stabileau tarife cuprinse intre 4 si 8 lei pentru cererile mentionate mai sus.
OUG nr. 80/2013, actul normativ care stabileste noile reguli in materia taxei judiciare de timbru, poate fi consultat AICI.
Comentarii articol (2)