Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a dat recent publicitatii un document de presa in care anunta ca, in 6 noiembrie, cadrele didactice organizeaza un miting de amploare in Piata Victoriei, urmat de un mars de protest, pe traseul Piata Victoriei - Blvd. Magheru - Piata Romana - Piata Universitatii.
Potrivit Mediafax, la protest s-au adunat dascali din Capitala si din numeroase judete, care au venit cu fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje printre care "Fara scoala = popor analfabet" si "Respectati resursa umana din educatie sau va pleca".
Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anuntat ca sindicalistii vor inainta "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.
Mai mult, Hancescu a declarat, citat de agentia de presa, ca saptamana viitoare ar putea fi organizat un referendum in randul cadrelor didactice, cu privire la declansare grevei generale in perioada alegerilor europarlamentare sau inainte de incheierea anului scolar.
Conform FSLI, profesorii revendica urmatoarele:
- Alocarea, din 2014, a minimum 6% din PIB pentru educatie si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant
- Cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 50%, de la 800 lei la 1.200 lei. In acest fel, sustine FSLI, meseria de dascal poate deveni motivanta si tinerii pot fi atrasi catre cariera didactica
- Reintregirea veniturilor personalului din invatamant la nivelul celor din mai 2010, ceea ce ar implica o crestere salariala de aproximativ 15%
- Regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitate elevilor de a aplica practica cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca
Aceasta nu este singura federatie din invatamant care sustine protestele. Mai precis, potrivit presei centrale, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" informeaza ca "a luat act cu surprindere de declaratiile primului ministru al Romaniei, domnul Victor Viorel Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexarii salariilor in anul 2014. FSE 'Spiru Haret' considera ca fara o majorare a veniturilor angajatilor din invatamant, incepand cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reactiona prin ample actiuni de protest".
Marius Nistor, presedinte FSE "Spiru Haret", a declarat ca "promisiunile facute de actuala guvernare au creat o stare de asteptare in educatie. Nu poti sa iesi sa spui ca invatamantul trebuie sa fie prioritate nationala, sa spui ca angajatii din invatamant trebuie recompensati la adevarata lor valoare si, pe urma, sa vii sa amani orice negociere privind salarizarea personalului din scoli".
Potrivit sursei citate, federatia anunta ca, "in prima faza, sindicatele afiliate FSE Spiru Haret vor organiza intalniri cu parlamentarii - pe plan local - pentru a le expune problemele cu care se confrunta la ora actuala angajatii din sistemul de invatamant si vor picheta sediile prefecturilor. In masura in care aceste actiuni nu vor avea efectul scontat, incepand cu 1 noiembrie, FSE Spiru Haret va demara actiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului scolar si inchiderea unitatilor de invatamant".
"Aceste actiuni vin dupa ce, de la inceputul acestui an scolar, FSE Spiru Haret a incercat, prin diferite mijloace, sa determine actualul Guvern sa-si reconsidere pozitia fata de sistemul educational", se mai arata in comunicatul citat de presa nationala.
Comentarii articol (0)