Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10 din 27 februarie 2013 pentru plata esalonata a despagubirilor stabilite potrivit dispozitiilor Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, ale Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, precum si ale Legii nr. 393/2006 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea fostului Regat al Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, in urma aplicarii Protocolului privitor la cateva insule de pe Dunare si la un schimb de comune intre Romania si Iugoslavia, incheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, si a Conventiei dintre Romania si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, relativa la regimul proprietatilor situate in zona de frontiera, semnata la Belgrad la 5 iulie 1924, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 si Legii nr. 393/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 114 din 28 februarie 2013, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul I, dupa alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21)-(23), cu urmatorul cuprins: „(21) in dosarele de plata complete, constituite ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 9/1998, republicata, plata despagubirilor se efectueaza in ordinea cronologica a emiterii ordinelor de catre seful Cancelariei Primului-ministru in temeiul Legii nr. 9/1998, republicata, respectiv a deciziilor de plata emise de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor care coordoneaza aplicarea Legii nr. 9/1998, republicata, Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 393/2006. (22) in dosarele de plata complete, constituite ca urmare a aplicarii prevederilor Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, plata despagubirilor se efectueaza in ordinea cronologica a emiterii hotararilor de catre comisiile judetene/a municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003. (23) Dosarele de despagubire constituite in baza prevederilor Legii nr. 9/1998, republicata, sunt analizate de catre Directia pentru aplicarea tratatelor internationale, in vederea emiterii deciziei de plata sau de invalidare, in ordinea cronologica a inregistrarii acestora in registrul special deschis.”
2. La articolul I, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins: „(3) Prin titlu de plata se intelege hotararea comisiei judetene sau a municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 si Legii nr. 393/2006, ordinul emis de catre seful Cancelariei Primului-ministru in temeiul Legii nr. 9/1998, republicata, respectiv decizia de plata emisa de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor care coordoneaza aplicarea Legii nr. 9/1998, republicata, Legii nr. 290/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 393/2006.”
3. Dupa articolul II se introduce un nou articol, articolul II1, cu urmatorul cuprins: „Art. II1. - (1) Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, prin structura proprie cu atributii de control, verifica activitatea desfasurata de catre comisiile judetene sau a municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 si a Legii nr. 393/2006
(2) in cazul constatarii unor deficiente sau nereguli, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor poate dispune:
a) suspendarea temporara a activitatii in vederea identificarii cauzelor care au condus la aparitia acestor deficiente sau nereguli;
b) masuri pentru remedierea deficientelor constatate;
c) sesizarea altor organe cu atributii de control, precum si a organelor de cercetare penala, in cazul in care aspectele constatate sunt de competenta acestora.”
4. La articolul III, inaintea punctului 1 se introduce un nou punct, cu urmatorul cuprins: „-La articolul 1, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins: «(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si cetatenii romani, mostenitori legali sau testamentari ai fostilor proprietari daca au, la data intrarii in vigoare a legii, cetatenia romana. Dovada calitatii de mostenitor se face prin certificatul de mostenitor, prin certificatul de calitate de mostenitor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, prin care se atesta calitatea sa de mostenitor.»”
5. La articolul III punctul 2, alineatul (1) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins: „Art. 8. - (1) Compensatiile acordate cetatenilor romani indreptatiti se suporta din bugetul de stat, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, iar platile catre persoanele fizice se asigura de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.”
6. La articolul IV, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21, cu urmatorul cuprins: „21. La articolul 5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins: «(21) Comisia municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 analizeaza oportunitatea solutionarii cererii sau, dupa caz, transmiterea acesteia spre competenta solutionare catre comisia pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 constituita in cadrul prefecturii judetului in care domiciliaza depunatorul cererii.»”
Art. II. - (1) Cererile depuse pana la data de 1 mai 2007 si aflate in curs de solutionare la comisiile constituite in cadrul prefecturii, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se solutioneaza pe baza actelor doveditoare certificate de autoritatile competente, care pot fi completate cu declaratii de martori, autentificate
(2) Se instituie un termen de decadere in procedura administrativa, de 90 de zile, in care persoanele ce se considera indreptatite pot completa cu inscrisuri dosarele depuse la comisiile abilitate potrivit legii. Termenul de decadere curge de la data la care persoanei i se comunica, in scris, care sunt documentele necesare solutionarii cererii. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu-Stefan Zgonea
Presedintele Senatului George-Crin Laurentiu Antonescu
Bucuresti, 7 noiembrie 2013.
Nr. 287.
Comentarii articol (2)