Codul muncii prevede, in prezent, 12 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati. Mai exact, zilele nelucratoare stabilite de legislatia muncii sunt:
- 1 si 2 ianuarie
- prima si a doua zi de Pasti – in 2014, aceste zile sunt in 20 si 21 aprilie
- Ziua Muncii - 1 mai
- prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie
- Adormirea Maicii Domnului – 15 august
- Sfantul Andrei – 30 noiembrie
- Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
- prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie
Dintre acestea, numai o parte sunt, calendaristic, in timpul saptamanii. Astfel, daca excludem 1 si 2 ianuarie, care au trecut deja, salariatii romani se vor bucura in 2014 de 7 zile libere care intervin in timpul saptamanii normale de lucru (luni-vineri), din cele 12 sarbatori legale prevazute de legislatia muncii. Aceasta deoarece Sfantul Andrei va fi sarbatorit duminica, iar prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii sunt intotdeauna duminica, astfel incat doar a doua zi de Pasti si de Rusalii vor fi zile nelucratoare in timpul saptamanii.
Prin urmare, daca adaugam 1 si 2 ianuarie 2013, care au "picat" in zile de miercuri si joi, cei care lucreaza de luni pana vineri se bucura in total de 9 zile libere impuse de lege, din totalul celor 12 sarbatori legale prevazute de Codul Muncii.
Amintim ca, pentru personalul bugetar, si data de 3 ianuarie 2014 a fost declarata zi libera, prin HG nr. 965/2013, astfel ca salariatii statului s-au bucurat de o zi libera in plus inca de la inceputul anului.
Situatia din 2014 este putin mai buna decat in 2013 si 2012, cand angajatii romani s-au bucurat de 8 zile libere legale care au fost in timpul saptamanii, adica cu o zi nelucratoare mai putin fata de anul acesta.
De asemenea, lucrurile stau si mai bine decat in 2011, cand, din cele 11 sarbatori legale (30 noiembrie nu era zi libera la acea data), doar 5 au fost zile din timpul saptamanii, si anume: a doua zi de Pasti (25 aprilie - luni), a doua zi de Rusalii (13 iunie - luni), Adormirea Maicii Domnului (15 august – luni), a doua zi de Craciun (26 decembrie – luni).
In schimb, in 2011, 1 mai si prima zi de Craciun au fost in zile de duminica, iar 1 si 2 ianuarie s-au sarbatorit sambata si, respectiv, duminica.
Salariatii ar putea beneficia de alte 3 zile libere pe an
Codul Muncii ar putea fi modificat astfel incat romanii sa beneficieze de alte trei zile libere nationale, in plus fata de cele 12 sarbatori legale existente deja. Mai exact, patru propuneri legislative in acest sens se afla pe ordinea de zi a senatorilor.
Doua dintre aceste propuneri vizeaza declararea datei de 10 Mai ca zi libera. Concret, Senatorul PNL Puiu Hasotti a depus la Senat, in acest sens, un proiect de act normativ care stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala, si nu 1 decembrie, asa cum este in momentul de fata. Ziua respectiva ar urma sa fie si libera pentru salariati, motiv pentru care, pentru armonizarea legislatiei, senatorul a elaborat si proiectul de modificare a Codul Muncii, stabilind acelasi lucru: includerea datei de 10 mai in calendarul zilelor libere anuale.
Initiativa de a declara data de 10 Mai ca sarbatoare nationala a primit deja avize favorabile din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului si Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.
O alta propunere inregistrata in Senat vizeaza introducerea in Codul Muncii, ca sarbatoare legala, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca aportul acestora la raspandirea cultului crestin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea. "Avand in vedere ca peste doua milioane de cetateni ai Romaniei poarta unul dintre aceste sfinte nume si ca anul 2013 este anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, propunem ca data de 21 mai sa fie declarata sarbatoare legala", puncteaza initiatorii.
Consiliul Economic si Social a dat, totusi, un aviz nefavorabil acestei propuneri, intrucat in calendarul ortodox exista mai multe sarbatori cu semnificatie religioasa importanta care nu sunt prevazute in Codul Muncii ca zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Acelasi Consiliu a dat, pe de alta parte, un aviz favorabil unui proiect de act normativ care instituie cea de-a treia zi de Paste drept sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Astfel, mai multi senatori si deputati PSD sustin ca este necesara stabilirea ca sarbatoare legala si a celei de-a treia zi de Paste, in plus fata de prima si a doua zi, prevazute deja ca libere de Codul Muncii.
Toate cele patru propuneri sunt momentan inregistrate la Senat, prima camera sesizata. Pentru a putea intra in vigoare, ele trebuie sa fie avizate mai intai de toate comisiile sesizate, inclusiv de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, si apoi sa treaca de votul Camerei Deputatilor, forul decizional.
Sunt si salariati care merg la serviciu in zilele declarate libere
Potrivit legislatiei, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa le acorde zilele libere stabilite de stat. Astfel, facilitatea nu se acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu putea fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In plus, si angajatii din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc, prin Hotarare de Guvern, programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, desi sunt nevoiti sa fie prezenti la serviciu in zilele de sarbatoare legala, salariatii care lucreaza in domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii” au dreptul, conform legislatiei muncii, sa isi ia o zi libera in urmatoarele 30 de zile.
Compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile se acorda si angajatilor din unitatile sanitare si cele de alimentatie publica care trebuie sa lucreze in zilele de sarbatoare legala.
Codul muncii mai prevede ca pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru”.
Angajatorii care nu ofera compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau sporul indicat de legislatia muncii pot fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.
Comentarii articol (13)