avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere legale

Nu inteleg formularea 2 zile libere de Paste si de Rusale, sau mai bine zis nu inteleg modul de aplicare. De cele doua sarbatori se acorda 2 zile libere respectiv DUMINICA( prima zi) si lunea.Poate nu inteleg eu notiunea de ZI LIBERA LEGALA sau prima zi a celor doua sarbatori cade mai nou aleator ca si CRACIUNUL? Este chiar caraghios sa afirmi ca acorzi 2 zile libere cand duminica este oricum considerata o zi libere legala. Sau sa inteleg ca iar am cazut de fraieri in aceasta minunata legislatie care apara (nu stui pe cine) ????
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:55, 15 Aprilie 2012
Sunt persoane care lucreaza duminica, chiar foarte multe persoane.
In cazul pastelui, prima zi libera este Duminica iar a doua este luni.
Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
.....
- prima şi a doua zi de Paşti;
....
- prima şi a doua zi de Rusalii;
.....

Art. 141 Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndreptatit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.
1. Zilele de sambata si duminica sunt considerate zile nelucratoare.

2. In art. 139 din Codul muncii sunt precizate zilele de sarbatoare legala.

3. Uneori zilele de sarbatoare legala coincid cu zilele nelucratoare.

4. Colegii mei v-au facut si alte precizari importante.
@adrianal,

Pentru cei mai multi angajati programul de ;lucru este intr-adevar de 5 zile/saptamana,de luni pana vineri,asa incat ne putem bucura in liniste acasa de dubla sarbatoare.
Dar,sunt si exceptii ,sectoare in care in mod normal activitatea nu se intrerupe si se lucreaza 7 zile din 7.Pt. aceasta categorie de angajati,s/d reprezinta zile normale de munca,pt.care se respecta odata regula acordarii repaosului saptamanal in alte 2 zile consecutive din cursul saptamanii si un spor si odata se respecta faptul ca duminica respectiva este declarata zi de sarbatoare in care nu se lucreaza,si atunci fie se primeste un liber in urmatoarele 30 de zile fie daca nu este posibil se plateste cel putin dublu.
Deci,nu cred ca este cazul ca cineva sa creada ca "este luat de fraier",,,,
Ultima modificare: Duminică, 15 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal coincide cu sarbatoare legala? Coolflo Coolflo Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un text de lege, ordonanta care sa spuna negru pe alb ca cele doua definitii (repaus saptamanl si sarbatoare legala) nu ... (vezi toată discuția)
Ziua de rusalii zi libera legala? deacroxana deacroxana In noul Cod al muncii in varianta reactualizata la 08.03.2011 ziua de rusalii si 15 august nu mai apar ca zile libere legale. Totusi sunt persoane care sustin ... (vezi toată discuția)