Nu inteleg formularea 2 zile libere de Paste si de Rusale, sau mai bine zis nu inteleg modul de aplicare. De cele doua sarbatori se acorda 2 zile libere respectiv DUMINICA( prima zi) si lunea.Poate nu inteleg eu notiunea de ZI LIBERA LEGALA sau prima zi a celor doua sarbatori cade mai nou aleator ca si CRACIUNUL? Este chiar caraghios sa afirmi ca acorzi 2 zile libere cand duminica este oricum considerata o zi libere legala. Sau sa inteleg ca iar am cazut de fraieri in aceasta minunata legislatie care apara (nu stui pe cine) ????
Art. 139 C.mun.
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
.....
- prima şi a doua zi de Paşti;
....
- prima şi a doua zi de Rusalii;
.....
Art. 141 Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndreptatit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.
Pentru cei mai multi angajati programul de ;lucru este intr-adevar de 5 zile/saptamana,de luni pana vineri,asa incat ne putem bucura in liniste acasa de dubla sarbatoare.
Dar,sunt si exceptii ,sectoare in care in mod normal activitatea nu se intrerupe si se lucreaza 7 zile din 7.Pt. aceasta categorie de angajati,s/d reprezinta zile normale de munca,pt.care se respecta odata regula acordarii repaosului saptamanal in alte 2 zile consecutive din cursul saptamanii si un spor si odata se respecta faptul ca duminica respectiva este declarata zi de sarbatoare in care nu se lucreaza,si atunci fie se primeste un liber in urmatoarele 30 de zile fie daca nu este posibil se plateste cel putin dublu.
Deci,nu cred ca este cazul ca cineva sa creada ca "este luat de fraier",,,,
Codul muncii
Abbys
Am o controversa legata de modul de acordare a sarbatorilor legale in noul cod al muncii si anume aceea ca nu este stipulat nimic referitor la aspectul in care ... (vezi toată discuția)