Am o controversa legata de modul de acordare a sarbatorilor legale in noul cod al muncii si anume aceea ca nu este stipulat nimic referitor la aspectul in care o sarbatoare legala este situata in aceeasi zi cu un liber legal!!! Ca sa fiu inteles voi da un caz concret: unu ianuarie care este sarbatoare legala anul acesta a picat intr-o duminica(liber legal). Mai este de stiut de asemenea ca programul de lucru nu este cel normal de luni pana vineri opt ore cu sambata si duminica liber legal ci cinci zile lucrate de cate opt ore cu doua zile libere. Acum intreb cate libere incluzind si sarbatorile legale ar trebui sa am in luna ianuarie??? Concret unu ianuarie este si liber si sarbatoare legala considerat??? As dori si o baza legala daca se poate. Multumesc anticipat. Cu respect Abbys.
Daca nu aveti raspuns la intrebarea mea macar spuneti-mi si am sa caut in alta parte acest raspuns. A trecut ceva timp de la prima postare. Multumesc anticipat.
Codul Muncii :
Art. 139
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Art. 140 Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141. Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Ianuarie a avut 31 de zile calendaristice,dintre care 21 de zile lucratoare,10 libere(s/d si 2 ianuarie) .
Pentru programul de continuitate,in cazul dvs.cele 21 de zile lucratoare sunt prestate astfel:
-9 zile s/d;
-12 zile in cursul saptamanii
Daca ziua de sarbatoare legala se suprapune unei zile de repaos saptamanal,este liber din pc. de vedere fizic desigur,dar diferenta o face modalitatea de plata,caci se considera zi de sarbatoare legala(data respectiva a fost declarata astfel de legiuitor,fara a se face distinctie daca aceasta se caleaza peste o zi de repaos saptamanal sau nu) si intra sub incidenta art.142 Codul Muncii.
Va multumesc foarte mult de raspunsuri atat dumneavoastra doamna "ondino" cat si domnului "freeelis".Sunt atat articole pe care le-am citit cat si idei pe cale le impartasesc problema este ca nu reusesc sa ajung la un numitor comun cu cel de la resurse umane....dar oricum va multumesc din suflet si "mea culpa " pentru nerabdarea de care am dat dovada,este un atribut pe care inca ma stradui sa-l capat.Cu deosebit respect Abbys.
Dreptul muncii
loscarlos
Intr-un an calendaristic sunt mai multe zile declarate sarbatori legale. In mod normal aceste zile ar trebui sa fie libere, dar din pacate unii sunt nevoiti sa ... (vezi toată discuția)