avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul muncii

Intr-un an calendaristic sunt mai multe zile declarate sarbatori legale. In mod normal aceste zile ar trebui sa fie libere, dar din pacate unii sunt nevoiti sa lucreze si in aceste zile nefiind platiti, eventual beneficiind de o zi de recuperare. Nu ar trebui sa fie platiti dublu ? Aceiasi intrebare o am pentru zilele de sambata si duminica lucrate
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:33, 6 Ianuarie 2013
C.Mun
Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).




Art. 139.
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Art. 140.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
Art. 141.
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
Art. 142.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru zilele de sarbatoare legala in care se lucreaza, si care nu pot fi compensate cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, salariatii ar trebui sa beneficieze, potrivit art. 142(2) de un spor la salariu de 100%.

In ceea ce priveste lucrul in zilele de sambata si duminica, acesta trebuie compensat cu alte 2 zile libere si un spor la salariu.Daca in cazul lucrului in zilele de sarbatoare C.Mun are o dispozitie imperativa hotarand si procentul sporului care se acorda salariatului, in cazul lucrului in week-end, acest lucru nu se mai intampla.Asa ca , ramane la nivelul angjatorului sa stabilesca cuantumul acestui spor..care poate fi si de un leu...
@ loscarlos

1. In zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie, sau specificului activităţii.
Pentru munca efectuată în zilele de sărbătoare legală:
- fie este compensată cu timp liber corespunzător in urmatoarele 30 de zile,

- fie se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru, in situatia in care nu este compensata cu timp liber corespunzator.

2. Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
art.137 C.mun.
...

(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare mihaela david mihaela david cum se platesc orele suplimentare care sunt efectuate sambata sau duminica si in sarbatorile legale? cu 100% sau cu 200% (vezi toată discuția)
Compensarea muncii efectuate in afara programului saptamanal si in sarbatori legale IBH IBH Un angajat cu norma intreaga si program normal de lucru, respectiv 5 zile pe saptamana, exclusiv sambata si duminica, este solicitat in afara programului ... (vezi toată discuția)
ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)