Nu confundati munca suplimentara cu munca in zilele de reapus saptamanal ..
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).
Pentru zilele de repaus saptamanal lucrate - sambata si duminica -, chiar si in cazul in care este vorba doar de cateva ore, angajatorul ar trebui sa va acorde un spor la salariu, spor ce va fi stabilit prin contractul colectiv de munca sau contractul individual. Pe langa spor, angajatorul are obligatia de a va acorda alte doua zile consecutive drept repaus saptamanal. In cazul dvs. repausul ar putea fi acordat spre exemplu in zilele de duminica si luni. Prin contractul colectiv incheiat la nivel de unitate sau prin regulamentul intern pot fi stabilite alte zile drept repaus saptamanal.
Art. 142 C.mun.
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.