avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Repaus saptamanal coincide cu sarbatoare legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Repaus saptamanal coincide cu sarbatoare legala?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un text de lege, ordonanta care sa spuna negru pe alb ca cele doua definitii (repaus saptamanl si sarbatoare legala) nu pot coincide in aceeasi zi.

Lucrurile stau in felul urmator:
Angajatorul meu a decis din proprie initiativa sa imi acorde in ziua de sarbatoare legala 01.05.2012 una din cele doua zile de repaus saptamanal iar urmatoarea zi a doua zi de repaus saptamanal. Adica 01.05-02.05 repaus saptamanal si atat, considerand ca nu este nici o prevedere legala care sa il impiedice sa faca asta.

Astfel in saptamana 1.05-06.05 2012 eu nu beneficiez de sarbatoarea legala si am doar repausul saptamanal cuvenit conform codului muncii.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Coolflo, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:28, 11 Mai 2012
Repausul saptamanl este acordat, de regula, sambata si duminica - at.137 alin.1 C.mun.

Alin.2 al acestui articol ne arata ca, icazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

In speta, fiind vorba de ziua de 01.05.2012 - marti - , inseamna ca dvs ati lucrat intr-o zi de smabta sau duminica, iar ziua libera pentru acest fapt v-a fost acordata in ziua de 01.05.2012.
Nu am inteles nimic din ce mi-ati raspuns dumneavoastra. 01.05 este sarbatoare legala deci trebuie sa fie libera
Am inteles problema dvs.dar exprimarea nu este corecta,respectiv:"Va rog sa ma ajutati cu un text de lege, ordonanta care sa spuna negru pe alb ca cele doua definitii (repaus saptamanl si sarbatoare legala) nu pot coincide in aceeasi zi."
pt. ca sunt situatii in care sarbatoarea legala chiar coincide cu ziua de repaos saptamanal,de ex. prima zi de Paste,cade intr-o duminica.
Pe dvs. va interesa in fapt daca este corect ca zilele de repaos saptamanal s/d sa fie acordate in cursul saptamanii ,dar una dintre aceste zile acordata intr-o zi declarata prin lege nelucratoare,respectiv 1 mai,iar eu va raspund ca nu este corecta aceasta abordare din partea angajatorului,1 mai fiind declarata prin lege zi nelucratoare,liberul trebuia acordat intr-o alta zi din saptamana.
Codul Muncii precizeaza la art.139:
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
.....
- 1 mai

Este identic cu faptul ca angajatorul sa va spuna va dau liberul intr-o zi de duminica...in situatia in care programul se desfasoara de l.pana vineri.
In cazul acesta puteti solicita angajatorului acordarea a inca unei zile libere.
@ Coolflo

Nu exista nicaieri reglementat in lege ca ziua de repaus sapatamanal nu poate coincide cu zi de sarbatoare legala .. Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.

Art.139 (2) C.mun. prevede ca, acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Deşi zilele de sarbatoare legala constituie un drept pentru salariat, acordarea lor se face de catre angajator, care este îndrituit sa ia masuri de ordin administrativ organizatoric.
Este normal ca liberul reglementat de lege nu-l poate acorda decat angajatorul,care trebuie sa-si ia masuri privind organizarea activitatii,dar nu este corect ca ziua de repaos saptamanal sa fie acordata in cursul saptamanii intr-o zi declarata prin lege libera,cum este 1 mai si nu intr-o zi lucratoare.(adica dai liberul intr-o zi oricum libera si vaduvesti in acest mod angajatul de o zi libera),si nr. de zile lucratoare/luna iesind in acest fel mai mare.
Astfel,luna mai are un nr. de 22 de zile lucratoare per total,fara 1 mai,fie ca se efectueaza de lpana v,fie ca se lucreaza s/d si se da repaosul in cursul saptamanii,.daca i se acorda repaosul in 1 mai,vor rezulta 23 de zile lucrate....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in zilele de repaus saptamanal windriders windriders Buna ziua, Am o intrebare legata de munca in zilele de repaos. Daca am angajati pe care-i chem la lucru sambata si duminica de exemplu sambata 2 ore si ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica AphisG AphisG Buna ziua, In situatia in care un angajat are contract de munca in care repausul saptamanal este in alte zile decat sambata si duminica pentru ca lucreaza ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)