Dupa cum sugereaza titlul domeniului de interventie, beneficiarii vizati sunt societatile comerciale sau societatile cooperative, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, localizate in mediul urban.
Ajutorul nerambursabil oferit
Valoarea totala a proiectului (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) trebuie sa fie cuprinsa intre 100.000 lei si 3.000.000 lei.
In cazul acestui domeniu de interventie, ajutorul de minimis se acorda sub forma de finantare nerambursabila, iar valoarea finantarii nerambursabile poate reprezenta 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro. Astfel, potentialii beneficiari nu vor trebui sa contribuie la co-finantarea proiectului, insa in cazul in care valoarea proiectului va depasi suma ajutorului nerambursabil, beneficiarul va trebui sa suporte diferenta de cheltuieli din surse proprii.
Criteriile de eligibilitate
Referitor la criteriile pe care solicitantul trebui sa le aiba in vedere, in primul rand acesta trebui sa se incadreze in categoria microintreprinderilor, iar domeniul de activitate eligibil in care doreste sa realizeze investitia trebuie sa fie deja inscris in actul constitutiv la momentul depunerii cererii de finantare.
Important de mentionat este ca investitia propusa prin proiect trebuie sa vizeze un singur domeniu de activitate (clasa CAEN), indiferent daca acesta reprezinta activitatea principala sau secundara a intreprinderii. Autoritatile au pus la dispozitia potentialilor solicitanti o lista a domeniilor de activitate eligibile pentru DMI 4.3 in vederea verificarii de catre acestia a propriei eligibilitati.
O regula importanta de respectat este cea a locatiei de implementare a proiectului care trebuie sa se regaseasca in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care se depune cererea de finantare.
Solicitantul trebuie sa detina dreptul de utilizare a spatiului destinat implementarii proiectului, in scopul desfasurarii activitatii pentru care sunt achizitionate bunurile, insa documentul care dovedeste dreptul acestuia de a utiliza spatiul va fi solicitat doar in etapa precontractuala.
O alta conditie esentiala se refera la vechimea microintreprinderii, respectiv aceasta trebuie sa fi desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral si a obtinut profit sau profit din exploatare in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare.
In acelasi timp, solicitantul eligibil nu trebui sa se afle in stare de faliment/ insolventa, nu are obligatii de plata nete care depasesc 1/12 din totalul obligatiilor datorate in ultimele 12 luni la Administratia fiscala sau obligatii de plata care depasesc 1/6 din totalul obligatiilor datorate in ultimul semestru autoritatilor locale, nu a fost subiectul unui ordin de recuperare a unui ajutor de stat, nu se afla in dificultate, iar reprezentantul legal al acesteia nu a suferit condamnari definitive si nu a fost subiectul unei judecati.
In evaluarea tehnica si financiara, se va tine cont si de capacitatea financiara a solicitantului de a implementa proiectul, referitoare la resursele financiare necesare implementarii optime a proiectului in conditiile rambursarii ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structural.
Ce se finanteaza prin POR DMI 4.3. - Cheltuielile eligibile
Acest domeniu major de interventie vizeaza doar achizitia de dotari, nefiind eligibile lucrarile de constructie si modernizare cladiri. Astfel, se vor putea achizitiona urmatoarele:
- Cheltuieli cu achizitionarea de echipamente si tehnologii noi pentru dotari de specialitate in vederea desfasurarii activitatii economice a microintreprinderilor: utilaje, echipamente tehnologice, si cele incluse in instalatiile functionale, echipamente de specialitate, iar in cazul activitatii de prestari servicii - dotarea cu mobilier si echipamente specifice domeniului de servicii prestate;
- Cheltuieli cu achizitionarea sistemelor IT (inclusiv a programelor informatice);
Categoriile de cheltuieli mentionate mai sus sunt eligibile doar in legatura cu dotari de natura mijloacelor fixe.
Cheltuielile cu servicii de consultanta, in limita a 5% din valoarea eligibila a proiectului. In aceasta categorie sunt eligibile cheltuielile efectuate, dupa caz, pentru:
- plata serviciilor de consultanta pentru elaborarea studiilor de piata si de evaluare (planul de afaceri);
- plata serviciilor de consultanta pentru managementul proiectului finantat;
- plata asistentei/ consultantei juridice, in scopul elaborarii documentatiei de atribuire si/sau aplicarii procedurii de atribuire a contractelor de achizitie.
Cheltuieli aferente activitatilor de audit si de publicitate si informare, cu respectarea prevederilor contractului de finantare.
In categoria cheltuielilor neeligibile, vor intra urmatoarele:
- taxa pe valoarea adaugata (cu exceptia taxei pe valoarea adaugata nedeductibile, potrivit legii*);
- dobanda si alte comisioane aferente creditelor;
- cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing;
- dezafectarea centralelor nucleare;
- achizitia de echipament second-hand;
- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata;
- operarea obiectivelor de investitii.
Conditii pentru obtinerea unui punctaj maxim
Pentru ca un proiect in cadrul DMI 4.3 sa obtina maximul de puncte, investitia ar trebui sa tina cont de urmatoarele observatii:
- la 100.000 euro ajutor nermabursabil, va fi necesara crearea 3 locuri de munca, iar pentru o valoare a ajutorului nerambursabil de 200.000 euro, 6 locuri de munca vor trebui create;
- in activitatea vizata prin proiect, microintreprinderea utilizeaza preponderent resurse naturale/ materie prima si forta de munca locale;
- Investitia propusa conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi;
- Cifra de afaceri aferenta ultimului exercitiu financiar este cel putin egala cu finantarea nerambursabila solicitata;
-Solicitantul dovedeste capacitate solida de a asigura mentinerea, intretinerea si functionarea investitiei/microintreprinderii, dupa incheierea proiectului si incetarea finantarii nerambursabile.
Depunerea dosarului de finantare
Cererea de finantare, impreuna cu toate anexele, in 4 exemplare (1 original si 3 copii), va fi trimisa intr-un colet sigilat prin posta recomandata, curier, sau depusa personal, la sediul Organismului Intermediar POR din regiunea unde se prevede implementarea proiectului.
De mentionat ca Cererile de finantare vor intra in etapa de evaluare in ordinea inregistrarii la organismul intermediar, pe baza unei grile de evaluare al carui punctaj maxim poate fi de 6 puncte. Punctajul final obtinut de proiect reprezinta media aritmetica a punctajelor obtinute de cele 2 criterii. Proiectul trebuie sa obtina minimum 3,5 puncte pentru a fi acceptat pentru finantare.
In ceea ce priveste contractarea fondurilor pe DMI 4.3, contractele de finantare vor fi semnate pana la data de 30 iunie 2014, iar durata de implementare a proiectului nu va putea depasi 31 decembrie 2015, ceea ce inseamna ca un proiect va putea fi derulat in maxim 18 luni.
Sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisa din 20 martie 2014 ora 10:00 pana in 17 aprilie 2014, ora 14:00.