Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR) - Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a aprobat pe 11 martie 2014 deschiderea unei noi cereri de proiecte in cadrul DMI 4.3., in perioada urmatoare, in regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia si Nord-Vest, respectiv domeniul de interventie 4.3. "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor".
Beneficiarii vizati sunt societatile comerciale sau societatile cooperative, care se incadreaza in categoria microintreprinderilor, localizate in mediul urban.
Ajutor nerambursabil fara cofinantare. Care sunt criteriile de eligibilitate?
Schema de finantare se adreseaza proiectelor a caror valoare totala (suma cheltuielilor eligibile si neeligibile) este cuprinsa intre 100.000 si 3.000.000 de lei. Ajutorul de minimis se acorda sub forma de finantare nerambursabila, iar valoarea finantarii nerambursabile poate reprezenta 100% din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 200.000 euro. Astfel, potentialii beneficiari nu vor trebui sa contribuie la co-finantarea proiectului, insa in cazul in care valoarea proiectului va depasi suma ajutorului nerambursabil, beneficiarul va trebui sa suporte diferenta de cheltuieli din surse proprii.
Pentru a putea beneficia de finantare in cadrul acestui domeniu de interventie, societatile trebuie, in primul rand, sa se incadreze in categoria microintreprinderilor, iar domeniul de activitate eligibil in care doreste sa realizeze investitia trebuie sa fie deja inscris in actul constitutiv la momentul depunerii cererii de finantare.
De asemenea, investitia propusa prin proiect trebuie sa vizeze un singur domeniu de activitate (clasa CAEN), indiferent daca acesta reprezinta activitatea principala sau secundara a intreprinderii. Autoritatile au pus la dispozitia potentialilor solicitanti o lista a domeniilor de activitate eligibile pentru DMI 4.3 in vederea verificarii de catre acestia a propriei eligibilitati.
O regula importanta de respectat este cea a locului de implementare a proiectului, care trebuie sa se regaseasca in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care se depune cererea de finantare.
Solicitantul trebuie sa detina dreptul de utilizare a spatiului destinat implementarii proiectului, in scopul desfasurarii activitatii pentru care sunt achizitionate bunurile, insa documentul care dovedeste dreptul acestuia de a utiliza spatiul va fi solicitat doar in etapa precontractuala.
O alta conditie esentiala se refera la vechimea microintreprinderii, respectiv aceasta trebuie sa fi desfasurat activitate pe o perioada corespunzatoare cel putin unui an fiscal integral si a obtinut profit sau profit din exploatare in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare.
In acelasi timp, solicitantul eligibil nu trebui sa se afle in stare de faliment/ insolventa, nu are obligatii de plata nete care depasesc 1/12 din totalul obligatiilor datorate in ultimele 12 luni la Administratia fiscala sau obligatii de plata care depasesc 1/6 din totalul obligatiilor datorate in ultimul semestru autoritatilor locale, nu a fost subiectul unui ordin de recuperare a unui ajutor de stat, nu se afla in dificultate, iar reprezentantul legal al acesteia nu a suferit condamnari definitive si nu a fost subiectul unei judecati.
In evaluarea tehnica si financiara, se va tine cont si de capacitatea financiara a solicitantului de a implementa proiectul, referitoare la resursele financiare necesare implementarii optime a proiectului in conditiile rambursarii ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structural.
Cum poti obtine punctajul maxim
Pentru ca un proiect in cadrul DMI 4.3 sa obtina maximul de puncte, investitia ar trebui sa tina cont de urmatoarele observatii:
- lla 100.000 euro ajutor nermabursabil, va fi necesara crearea 3 locuri de munca, iar pentru o valoare a ajutorului nerambursabil de 200.000 euro, 6 locuri de munca vor trebui create;
- in activitatea vizata prin proiect, microintreprinderea utilizeaza preponderent resurse naturale/ materie prima si forta de munca locale;
- Investitia propusa conduce la cresterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi;
- Cifra de afaceri aferenta ultimului exercitiu financiar este cel putin egala cu finantarea nerambursabila solicitata;
- Solicitantul dovedeste capacitate solida de a asigura mentinerea, intretinerea si functionarea investitiei/microintreprinderii, dupa incheierea proiectului si incetarea finantarii nerambursabile.
Cititi care sunt cheltuielile eligibile si cum trebuie depus dosarul de finantare in acest articol.