Conform unui comunicat de presă transmis marți de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în cursul celor doi ani de la aprobarea POR au fost lansate 38 de apeluri de proiecte, în valoare de peste 5,5 miliarde de euro (ceea ce reprezintă peste 53% din alocarea POR).
De asemenea, până în prezent au fost semnate contracte de finanțare în valoare de un miliard de euro, valoarea plăților efectuate către beneficiari totalizând 43,44 milioane de euro.
Cu toate acestea, nu toate măsurile au înregistrat o performanță ridicată, astfel că a fost aprobată o realocare financiară în valoare de 325 de milioane de euro pentru consolidarea competitivității mediului de afaceri și promovarea spiritului antreprenorial prin intermediul a două priorități de investiții:
- 2.1.A – Microîntreprinderi;
- 2.2 - Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor dedicată întreprinderilor mici și mijlocii.
În prezent, ambele priorități de investiții au fost închise, după ce apelurile de proiecte au ajuns la final. Astfel, măsura 2.1.A a fost închisă în data de 4 mai 2017, iar măsura 2.2 în data de 30 august 2017.
Noua alocare financiară urmează să fie împărțită între cele două priorități de investiție, antreprenorii interesați de obținerea unei finanțări nerambusabile având posibilitatea de a depune cereri de finanțare după lansarea oficială a noilor apeluri de proiecte.
Ambele priorități de investiție finanțează afacerile înregistrate în mediul urban din cele șapte regiuni de dezvoltare ale țării, cu excepția regiunii București-Ilfov și a zonei Deltei Dunării, însă condițiile de eligibilitate diferă substanțial:
Microîntreprinderile pot solicita până la 200.000 de euro
În cadrul măsurii 2.1.A sunt eligibile microîntreprinderile urbane care au un istoric de cel puțin un an fiscal integral. Ele pot opta pentru o finanțare cuprinsă între 25.0000 de euro și 200.000 de euro pentru dezvoltarea sau înființarea unei activități economice din lista celor eligibile.
Ajutorul financiar nerambursabil reprezintă doar 90% din valoarea eligibilă a proiectului, însă șansele sporesc dacă solicitantul își asumă voluntar o contribuție financiară mai mare, de până la 20%.
Bugetul total al acestei sesiuni de depunere a proiectelor este împărțit fiecărei regiuni de dezvoltare în mod inegal, ceea ce face ca proiectele să concureze pentru finanțare doar cu cele depuse în cadrul aceleiași regiuni.
Pe lângă faptul că solicitantul trebuie să desfăşoare una dintre activităţile eligibile prevăzute de legislaţia în vigoare, acesta mai trebuie să îndeplinească alte condiţii enumerate expres în documentul menţionat anterior, precum:
- la momentul depunerii proiectului, activitatea eligibilă trebuie să fie deja autorizată la locul de implementare al proiectului (sediul social sau punctul de lucru);
- solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, a avut cel puțin un angajat cu normă întreagă pe perioada acestui an fiscal;
- locul de implementare al proiectului trebuie să fie în mediul urban.
Condițiile de eligibilitate privind această oportunitate de finanțare au fost prezentate la începutul acestui an de către redacția avocatnet.ro în cadrul articolului de aici.
Întreprinderile mici și mijlocii pot solicita până la un milion de euro
În cadrul măsurii 2.2 sunt eligibile microîntreprinderile care au cel puțin trei angajați la data ultimului bilanț încheiat, dar și IMM-urile din mediul urban. Totuși, în cazul întreprinderilor mijlocii, se acceptă depunerea unor proiecte în spațiul rural, cu excepția proiectelor agricole.
Alte criterii de eligibilitate:
- solicitantul de sprijin nerambursabil trebuie să fi desfășurat activitatea propusă în proiect pentru o perioada de cel putin un an fiscal integral înainte de depunerea cererii de finanțare;
- sunt acceptate doar investițiile realizate în cadrul unui singur cod CAEN;
- societatea trebuie să fi înregistrat profit din exploatare la nivelul ultimului bilanț anual încheiat;
- solicitantul a avut un număr mediu de cel puțin trei salariați în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
- solicitantul dispune de resursele financiare pentru a asigura implementarea optimă a proiectului, în condițiile decontării ulterioare a cheltuielilor eligibile.
Condițiile de eligibilitate privind această oportunitate de finanțare au fost prezentate în cadrul articolului de aici.
Antreprenorii au depus peste 4.000 de cereri de finanțare
Antreprenorii au depus un număr total de 4.424 de cereri de finanțare în cadrul celor două apeluri de proiecte lansate în cadrul POR pentru microîntreprinderile și IMM-urile cu activitate desfășurată în spațiul urban (cu excepția amintită mai sus în articol).
Din numărul total al cererilor de finanțare depuse, 1.162 de proiecte au fost respinse în cadrul procedurii de evaluare, însă concurența a rămas în continuare ridicată.
În cadrul apelului de proiecte aferent măsurii 2.1.A, microîntreprinderile au depus peste 3.100 de cereri de finanțare, concurând pentru fonduri europene totale de aproape 885 milioane de lei.
Din toate cele șapte regiuni, cea mai ridicată concurență a fost înregistrată în regiunea Nord-Vest, acolo unde au rămas în competiție proiecte cu o valoare dublă decât valoarea finanțării disponibile.
La polul opus se află regiunea Nord Est, aproape toate firmele rămase în selecție urmând să primească finanțare nerambursabilă.
În același timp, apelul de proiecte aferent măsurii 2.2 destinată microîntreprinderilor cu mai mult de trei angajați și întreprinderilor mici și mijlocii a înregistrat un număr total de 1.260 de cereri de finanțare, bugetul total fiind, însă, mai mic decât în cazul măsurii precedente.
Cu toate acestea, concurența este mult mai ridicată: aproape cinci firme din regiunea Sud Muntenia concurează pentru același loc finanțabil.
Concurența cea mai slabă a fost înregistrată în regiunea de Vest, acolo unde bugetul diponibil a fost depășit cu doar 55,75% de valoarea cumulată a cererilor de finanțare depuse.