Conform ONCR, certificatele constatatoare cuprind informatii privind starea la zi a unei companii, informatii esentiale de natura statutara, financiara si a domeniului de activitate. Aceste certificate sunt necesare, si, de multe ori obligatorii, in a demonstra legitimitatea companiei si in desfasurarea activitatilor autorizate. Acestea devin documente esentiale pentru companie in relatia cu institutii publice sau alte entitati (de exemplu: in cazul participarii la licitatii, solicitarii de credite bancare, sau in fata instantelor judecatoresti, etc).
Aceste documente, precum si alte informatii din registrul comertului vor putea fi obtinute online din 10 aprilie, printr-un nou serviciu electronic pe care firmele il pot utiliza.
Este vorba de serviciul InfoCert, care a fost dezvoltat cu scopul de a creste gradul de operativitate in relatia cu beneficiarii serviciilor ONRC (cetateni, mediu de afaceri, administratie publica, alte entitati), prin furnizarea de documente cu semnatura electronica, in mod automat, fara interventia operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile, se mentioneaza in documentul de presa.
Pentru a utiliza serviciul InfoCert firmele trebuie sa se inregistreze cu user si parola la aceasta adresa, dupa care sa isi dea acordul cu privire la termenii si conditiile de utilizarea a serviciului. Pasul urmator il reprezinta completarea profilului de utilizator cu numarul de ordine de la Registrul Comertului si codul unic de identificare (CUI). Odata parcurse aceste etape, firmele pot merge mai departe pentru a obtine certificatele constatoare. Pentru documentele solicitate, plata se va efectua electronic, prin utilizarea unui card bancar, iar la final firmele vor primi o factura electronica.
Puteti afla pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a utiliza serviciul InfoCert, din filmuletul de mai jos:
Documentele furnizate prin serviciul online InfoCert se supun dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica. In documentul de presa se mentioneaza ca datele continute de certificatul constatator/furnizarea de informatii obtinute prin InfoCert sunt protejate, astfel incat sa asigure:
- Autenticitatea: documentul obtinut este semnat electronic si contine elemente de siguranta, precum codul de bare unic la nivel ONRC si marcajul grafic de pe fundal;
- Integritatea: informatiile continute in document nu pot fi modificate dupa ce acesta a fost emis, continutul fiind incriptat si restrictionat;
- Data sigura a emiterii: se cunoaste precis momentul in care certificatul a fost emis, prin aplicarea unei marci temporale unice;
- Verificarea: documentul poate fi verificat la o data ulterioara obtinerii acestuia, prin utilizarea codului de bare aplicat pe document.
"Eliberarea certificatelor constatatoare si a furnizarilor de informatii in format electronic, prin noul serviciu InfoCert, se inscrie in cadrul preocuparilor de simplificare a formalitatilor la ONRC, astfel incat sa venim in sprijinul beneficiarilor nostri cu servicii competitive. Serviciul InfoCert este o solutie pentru reducerea costurilor si a timpilor de asteptare pentru solicitanti, si, totodata, un instrument prin care dorim sa incurajam si sa facilitam utilizarea, de catre institutiile publice, a documentelor care au atasata semnatura electronica extinsa", a declarat Silvia-Claudia Mihalcea, director general al ONRC.
Costurile implementarii si ale echipamentelor tehnice necesare pentru realizarea noului serviciu au totalizat suma de 179.692 lei, plus TVA, fonduri asigurate din bugetul de stat, se mentioneaza in comunicat.