A absolvit, in anul 2008, Facultatea de Matematica si Informatica, specializarea Informatica, in cadrul Universitatii Babes Bolyai, din Cluj Napoca. Imediat dupa absolvire, a lucrat trei ani ca programator in cadrul Microsoft Development Center Serbia, in Belgrad. In august 2011, a absolvit un master in Sisteme Inteligente, la Racunarski Fakultet, in Belgrad, iar din octombrie 2011 este doctorand in inginerie, in cadrul Universitatii din Oxford, Marea Britanie.
Anul acesta, a primit premiul de "Studentul Roman al Anului in Europa", in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, distinctie ce i-a dat posibilitatea de a intalni alti tineri cu rezultate la fel de bune.
"Mai importanta decat distinctia in sine, a fost sansa de a-i cunoaste pe ceilalti premianti si finalisti, in cadrul Galei. Cred ca acesta a fost adevaratul castig si multumesc inca o data Ligii Studentilor Romani din Strainatate pentru aceasta ocazie si pentru organizarea de exceptie", ne-a declarat Mircea in interviul acordat recent.
In calitatea sa de programator la Centrul Microsoft din Serbia, Mircea a fost recompensat, de asemenea, cu Microsoft Gold Star Award, dar si cu doua premii Microsoft Patent Award, pentru contributia sa la recunoasterea textului tiparit pe dispozitive mobile.
"Cel mai mandru sunt de cele doua Microsoft Patent Award, pentru aplicatiile pentru doua brevete de inventie, pentru recunoasterea textului tiparit. Vad premiile obtinute mai mult ca pe incurajari ca merg in directia buna", sustine doctorandul.
"Pe termen lung, imi doresc sa revin in tara"
Mircea ne-a marturisit ca este plecat din tara de aproximativ 6 ani, dintre care 3 i-a petrecut in Serbia si aproximativ 3 in Marea Britanie, la doctorat.
In ambele tari s-a integrat destul de bine, insa, dupa cum singur recunoaste, adaptarea a fost intr-un fel mai usoara in Serbia, datorita diferentelor mai mici dintre popoare.
"Din punct de vedere etnic, in Marea Britanie si, mai ales, in Oxford, mediul este foarte eterogen si nu am avut momente in care sa ma simt strain – chiar am avut senzatia ca, pentru ca toti suntem straini, nu e nimeni, de fapt, strain. Engleza britanica mi s-a parut destul de greu de inteles si urmarit la inceput, dar e doar o problema de obisnuinta", ne-a spus el.
Nu a ales sa studieze in strainatate, lucrurile venind, mai degraba, de la sine. Deciziile sale s-au bazat in primul rand pe pe calitatea si renumele grupului de cercetare in domeniul sau de cercetare, precum si pe pozitia in topurile internationale a universitatii.
Cu toate acestea, nu regreta decizia de a studia in afara tarii, caci sunt multe avantajele obtinute. Astfel, ne-a declarat ca punctele tari ale experientei in strainatate este expunerea la un mediu international, multi-etnic si multi-cultural, dar si perfectionarea cunoasterii limbii engleze.
“Dintre avantajele specifice, am invatat foarte mult din seminarii si prezentari (foarte frecvente de altfel) tinute de cercetatori de top in domeniul meu sau domenii conexe. De asemenea, mediul este foarte competitiv, si necesita foarte multa munca si mult studiu individual pentru a face fata exigentelor”, sustine Mircea.
In ciuda beneficiilor si avantajelor, Mircea recunoaste ca, pe viitor, isi doreste sa se intoarca in Romania: "Pe termen lung, imi doresc sa revin in tara, pentru ca locul meu este acolo, dar, pe termen scurt, nu am planuri concrete de a reveni."
Tehnologia, un factor cheie in rezolvarea problemelor actuale
"Dincolo de pasiune, consider tehnologia un factor cheie in rezolvarea problemelor actuale", sustine Mircea.
Aceasta intrucat traim intr-o lume din ce in ce mai complexa, avem acces la cantitati enorme de informatie, pe care, pentru a le intelege, si pentru a lua cele mai bune decizii pe baza acestor date avem nevoie de tehnologie capabila sa proceseze cantitati enorme de date si sa sugereze decizii intr-un timp relativ scurt.
Smartphone-urile au devenit obiecte de uz comun si, in acelasi timp, faciliteaza colectarea unor informatii despre utilizatorii acestora, care pot fi utilizate pentru a personaliza experienta utilizatorilor.
Un alt exemplu dat de Mircea este accesul la informatie, datorat progresului tehnologiei in ultimii ani. "Acum 10-20 de ani, unele carti, articole, materiale existau doar in anumite biblioteci, in format tiparit, in prezent, foarte multe resurse sunt disponibile in format digital", puncteaza el.
In plus, raspandirea conexiunilor la Internet, si vitezele care permit vizualizarea de continut video au contribuit la crearea unor platforme de cursuri online (MOOC – Massive Open Online Course), care fac accesibile cursuri de la anumite universitati, pentru publicul larg.
Portret in cuvinte
Fiecare om are un vis. Care este al tau?
Cand eram prin clasa a 5-a sau a 6-a visam sa devin programator la Microsoft – vis care s-a materializat dupa al 3-lea an de facultate, printr-un internship, si in anul urmator ca angajat full-time. De obicei incerc sa imi materializez visele – dar incerc sa le mentin secrete pana le implinesc.
Cui ii datorezi intregul tau parcurs educational si profesional?
Cea mai importanta contributie la formarea mea profesionala, in ordine cronologica, au avut-o profesorii de matematica si informatica din liceu, si apoi din timpul facultatii, iar ulterior, am invatat foarte multe de la colegii de serviciu de la Microsoft.
Daca nu ai fi urmat acest drum, acum ai fost...?
E dificil de spus... daca nu as fi renuntat la serviciul din cadrul Microsoft, pentru doctorat, probabil as fi fost intr-o pozitie de senior developer.
Cum si unde te vezi in urmatorii 5 ani?
Cu certitudine, in fata calculatorului, destul de probabil cu doctoratul terminat, dar restul imaginii nu se contureaza foarte clar. Cred ca voi reveni in industrie, preferabil pe o pozitie intre researcher si developer.
Un sfat pentru toti studentii romani care ar vrea sa studieze in strainatate.
Studiile in strainatate sunt o experienta unica si contribuie nu doar la formarea profesionala, cat si la cea personala. Pe langa consolidarea CV-ului, avantajele includ expunerea la un mediu international, perfectionarea limbii engleze, invatarea / aprofundarea unei limbi straine, si mai ales, interactiunea cu specialisti in domeniu, participarea la seminarii, conferinte.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (2)