Ca ce chestie, pentru a studia in Romania Dreptul, sunt obligat sa invat Engleza si/sau Franceza.
Prin cuvantul "Obligat" vad deja o incalcare din start a drepturile omului si chiar si o discriminare.
Acest domeniu de invatatura, ar trebui sa fiel la alegerea fiecaruia, daca are nevoie in viata de o limba straine, si chiar poate cu totul alta.
Deci cine poate sa imi deie o explicatie plauzibila si credibila, ii multumesc si la cei care nu au altceva de facut decat sa scrie aiurea, doresc sa nu scrie nimic.
1.Din acelasi motiv pentru care eu imi doresc sa lucrez exclusiv pe civil dar ,pentru a termina facultatea, am invatat si penal.
2.Se presupune ca pentru a te pregati pentru unele cazuri ..mai studiezi si jurisprudenta (uneori doar in limba straina e accesibila).
3.Se presupune ca mai mergi la stagii de pregatire, conferinte in strainatate... sau ca pur si simplu vine un avocat/judecator/ procuror strain in institutia in care lucrezi si pe care o reprezinti si trebuie sa fii capabil sa schimbi 2 vorbe cu el intr-o limba de circulatie internationala.
4. Pentru ca poti avea parte de cazuri cu elemente de extraneitate si trebuie sa mai dai un telefon/fax ca sa obtii un document .. si e bine sa stii macar la un nivel minim ce ceri.
ps: Daca reusiti sa-mi spuneti exact ce articol din Conventie se incalca.. va aplaud cu toata stima.
In primul si primul rand, traim in romania si aici se vorbeste limba romana. daca cum spuneti, vine in romania un Judecator, Avocat ..., el este obligat sa se faca inteles. asa cum si noi suntem obligati daca vrem sa mergem in strainatate.
eu gasec o discriminare, si chiar daca in senseul aste nu exista o lege, Discriminare este faptul ca Fiecare Avocat, Judecator, ..., e la alegerea lui daca vrea sa invete o limba straina, si tot e la alegerea lui daca vrea sa lucreze in limba engleza sau Chineza.
Limbile straine in Facultate, ar trebui puse numai ca obtiune in plus.
Hai sa va dau un exemplu. Eu cunosc foarte bine limba Germana, Nu suport limba Engleza, Franceza si cea Ungureasca. Adica vreti sa imi spuneti, ca din cauza asta nu am voie sa ajung avocat, ... ??? Este absurd.
Nu cred ca necunoasterea limbii straine a fost pentru cineva motiv de a nu termina facultatea de drept...si implicit pentru a nu ajunge avocat. Nivelul la care se studiaza limbile straine in fac. de drept e destul de scazut. (exceptie facultati unde cadrele didactice epateaza)
In postul anterior am explicat ratiunea pe care o banuiesc eu pentru includerea in programa.
Nu cred ca se instituie o "obligatie" de a sti o limba straina astfel incat sa te intelegi cu un vizitator strain .. dar cu siguranta se apreciaza acest aspect si creste prestigiul institutiei unde lucrati (judecatorie, tribunal, parchet , barou), justitiei si chiar a tarii. Cum spuneam.. si eu daca aleg sa lucrez exlusiv pe civil sau penal.. slabe sanse sa am nevoie de cunostinte de drept comercial.Profesiile juridice sunt de factura intelectuala si practicantii lor sunt oameni care, pe langa cunostinte strict profesionale, au si o oarecare cultura generala(aici intra si cunoasterea limbilor straine). Asa am putea sa ne itnrebam si de ce se studiaza Istoria dreptului romanesc .. (materie obligatorie in anul 1)..sau chiar dreptul roman.
Se invata totusi limba straina juridica ..unde (cel putin teoretic) studentii se familiarizeaza cu unii termeni juridici dintr-o alta limba. Ca, din pacate, profesorii vin de la facultati de litere si nu sunt familiarizati cu termenii juridici si sensul lor e o problema de organizare si resurse umane a universitatilor.
De asemenea mi se pare si mie gresit sa se impuna engleza sau franceza..dar motivul este acelasi proasta organizare si indisponibilitatea profesorilor de la alte catedre. De ex la Sibiu se studiaza engleza, franceza si germana si poti sa alegi oricare dintre cele 3 limbi chiar daca nu ai mai studiat deloc limba respectiva pana atunci.