As dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva intr-o problema si anume:
- cum se poate obtine echivalarea unor diplome obtinute in strainatate (intr-o tara ce nu este membra a UE) , astfel incat sotul meu, care este cetatean strain sa poata profesa in Romania?
Este posibil acest lucru si unde anume trebuie sa ma adresez?
Mentionez ca sotul meu este de profesie profesor de limba engleza, are certificat Bradford eliberat in Marea Britanie si are deasemenea o diploma in economie.
Isi doreste sa poate activa in invatamant si as dori sa stiu cum poate obtine acest drept in Romania.
dati prea putine amanunte...trebuie vazut daca Romania are conventie cu tara respectiva in acest sens si daca acesta mai e in vigoare dupa intrarea in U.E.
Fiindca:
1. este vorba de echivalearea studiilor
2. sotul doreste sa profeseze tocmai in invatamant
eu as intreba cum se poate face echivalarea la Ministerul Educatiei.
In lumina prevederilor comunitare (europene) in materie de educatie, ma astept ca diplomele universitare obtinute intr-un stat UE sa pota fi echivalate in alt stat, insa procedura concerata trebuie sa o aflati de la autoritatea competenta. Daca aceasta nu este M. Educatiei, cred ca ei va pot indruma unde sa va adresati.
Acest lucru este posibil prin intermediul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor Obtinute în Strainatate, care a fost înfiintat prin Hotarârea Guvernului nr.49 din 29.01.1999.
În prezent, CNRED funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei.