Profitul reinvestit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, se mentioneaza in OUG nr. 19/2014 privind modificarea Codului fiscal.
Conform actului normativ, echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe (puteti consulta documentul in fisierul atasat), folosite in scopul desfasurarii activitatii. De asemenea, echipamentele noi sunt cele care:
- nu au fost utilizate anterior datei achizitiei/punerii in functiune;
- au durata normala de functionare/durata de utilizare economica integral neconsumata, la data achizitiei/punerii in functiune.
Cum se va aplica scutirea de impozit pe profitul reinvestit?
Scutirea de impozit se va aplica asupra profitului contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data.
Mai exact, in ordonanta de urgenta se mentioneaza ca profitul reinvestit caruia i se va aplica scutirea de impozit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se va acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
"Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data. Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea", se subliniaza in OUG nr. 19/2014.
Important! Daca un contribuabilul inregistreaza in evidenta contabila si surse proprii sau atrase de finantare a echipamentelor tehnologice, atunci acestea nu se vor lua in considerare pentru determinarea profitului contabil brut, se mentioneaza in HG nr. 421/2014 privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal.
OUG nr. 19/2014 stabileste ca scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat.
"In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit", se precizeaza in acelasi actul normativ.
In plus, rezerva astfel constituita urmeaza sa fie impozitata la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.
Atentie! Contribuabilii care beneficiaza de scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt obligati sa pastreze in patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, stabilita potrivit reglementarilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani. Daca nu vor respecta aceasta conditie, atunci se va recalcula impozitul pe profit si se vor percepe creante fiscale accesorii, de la data aplicarii facilitatii. Intr-o astfel de situatie, contribuabilii vor trebui sa depuna la organele fiscale o declaratie rectificativa.
Totusi, exista si exceptii de la aceasta prevedere. Concret, OUG nr. 19/2014 stabileste ca nu trebuie pastrate cel mult cinci ani urmatoarele echipamente tehnologice:
- cele transferate in cadrul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii;
- cele instrainate in procedura de lichidare/faliment, potrivit legii;
- cele distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de contribuabil. In cazul echipamentelor tehnologice furate, contribuabilul demonstreaza furtul pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.
Calculul scutirii de impozit pe profitul reinvestit. Exemple practice
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se va calcula trimestrial sau anual, in functie de sistemul de declarare si plata utilizat de contribuabili. Astfel, pentru a clarifica modul calcul al scutirii, prin HG nr. 421/2014 au fost aprobate cateva exemple in acest sens.
Impozit pe profit trimestrial
O societate A achizitioneaza si pune in functiune in luna octombrie 2014 un echipament tehnologic in valoare de 70.000 lei. Profitul contabil brut aferent perioadei 1 ianuarie - 31 decembrie 2014 este 500.000 de lei, din care profitul contabil brut aferent perioadei 1 iulie - 31 decembrie 2014 este 200.000 de lei. La sfarsitul trimestrului IV 2014, societatea comerciala inregistreaza un profit impozabil de 600.000 lei, iar impozitul pe profit datorat cumulat la sfarsitul trimestrului III este 50.000 de lei.
In acest caz, pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului investit si a impozitului pe profit datorat, dupa aplicarea facilitatii, trebuie parcurse, conform HG nr. 421/2014, patru etape.
Mai intai, se calculeaza impozitul pe profit aferent trimestrului IV al anului 2014:
- 600.000 x 16% = 96.000 lei
- 96.000 - 50.000 = 46.000 lei.
Dupa ce s-a determinat ca impozitul pe profit aferent trimestrului IV din 2014 este de 46.000 de lei, se calculeaza impozitul pe profit aferent profitului investit.
Conform hotararii de Guvern, avand in vedere faptul ca profitul contabil aferent perioadei 1 iulie - 31 decembrie 2014 in suma de 200.000 lei acopera investitia realizata, impozitul pe profit scutit este: 70.000 x 16% = 11.200 lei.
Apoi, din impozitul pe profitul scutit, de 11.200 de lei, se calculeaza impozitul pe profit datorat dupa aplicarea facilitatii: 46.000 – 11.200 = 34.800 lei.
In aceste conditii, potrivit aceluiasi act normativ, repartizarea la rezerve a sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se va face astfel:
- determinarea sumei aferente rezervei legale, daca contribuabilul are obligatia constituirii potrivit legii; in acest caz, se presupune ca societatea A repartizeaza 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale: 70.000 x 5% = 3.500 lei;
- determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve: 70.000 – 3.500 = 66.500 lei.
Impozit pe profit anual
La sfarsitul anului 2015 o societate comerciala inregistreaza un profit impozabil in suma de 2,5 milioane de lei, iar profitul contabil brut aferent anului 2015 este de 1,9 milioane de lei. Societatea achizitioneaza si pune in functiune in luna martie 2015 un echipament tehnologic in valoare de 70.000 de lei, in luna iulie un echipament tehnologic in valoare de 110.000 de lei si in luna octombrie un echipament tehnologic in valoare de 90.000 de lei.
Conform HG nr. 421/2014, pentru determinarea scutirii de impozit pe profit aferent profitului investit si a impozitului pe profit datorat dupa aplicarea facilitatii, contribuabilul trebuie sa treaca prin cinci etape.
In primul rand, se calculeaza impozitul pe profit aferent anului 2015: 2.500.000 x 16% = 400.000 lei.
Apoi, se determina valoarea totala a investitiilor realizate in echipamente tehnologice: 70.000 + 110.000 + 90.000 = 270.000 lei.
Avand in vedere faptul ca profitul contabil brut acopera investitiile realizate, impozitul pe profit aferent profitului investit este: 270.000 x 16% = 43.200 lei.
In aceste conditii, se calculeaza impozitul pe profit datorat dupa aplicarea facilitatii astfel: 400.000 - 43.200 = 356.800 lei.
In plus, dupa ce sunt finalizate calculele se mai sus, se poate repartiza rezerva sumei profitului pentru care s-a beneficiat de scutire de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale. In acest caz, se presupune ca, societatea repartizeaza 5% din profitul contabil pentru constituirea rezervei legale in urmatorul mod:
- determinarea sumei aferente rezervei legale, daca contribuabilul are obligatia constituirii potrivit legii: 270.000 x 5% = 13.500 lei;
- determinarea sumei profitului scutit care va fi repartizat la rezerve: 270.000 – 13.500 = 256.500 lei.
Obligatia de a constitui rezerve si durata prea mare de pastrare a echipamentelor, principale dezavantajele ale noilor reguli
Consultantii fiscali contactati de AvocatNet.ro sunt pesimisti in ceea ce priveste aplicabilitatea masurii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Acestia sustin ca masura nu va fi pusa in aplicare de un numar foarte mare de contribuabili si, in consecinta, nu va avea impactul pe care mizeaza autoritatile.
Astfel, obiectivul guvernantilor potrivit caruia, investitii totale de aproximativ 860 de milioane de lei ar urma sa beneficieze de noile reglementari, in doar primele sase luni de aplicare pe anul 2014, este unul extrem de ambitios, in conditiile in care marile investitii sunt bugetate cu cel putin un an inainte, considera Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax. Astfel ca o asemenea masura fiscala implementata peste noapte (in ajun de alegeri) nu reprezinta un imbold imediat de crestere a investitiilor, a declarat recent pentru AvocatNet.ro Alin Chitu.
Acesta sustine ca noua masura nu poate fi catalogata drept rea sau buna, ci pur si simplu - perfectibila, precizand ca va avea cu siguranta un efect benefic, insa nu unul determinant, ci mai degraba subsidiar.
"Practic, adoptarea unei asemenea facilitati nu are ca obiectiv rezolvarea unei probleme de fond, iar mediul de afaceri se va confrunta in continuare cu aceleasi probleme, si anume lipsa investitorilor, diminuarea consumului, sarcinile fiscale mari pe veniturile salariale, birocratia excesiva s.a.m.d.", a punctat Alin Chitu.
La randul sau, Ioana Cartite, Senior Tax Consultant la Biris Goran, a declarat recent la solicitarea noastra, ca principalul motiv pentru care contribuabilii probabil ca nu vor utiliza aceasta masura este cel legat de obligativitatea de a constitui rezerve pentru suma profitului pentru care s-a beneficiat de facilitate.
"Aceasta rezerva va deveni impozabila la momentul schimbarii destinatiei acesteia, inclusiv in cazul operatiunilor de reorganizare (fuziune, divizare), daca rezerva nu este preluata intru totul de societatea rezultata in urma reorganizarii", a explicat Ioana Cartite.
In plus, Senior Tax Consultant-ul de la Biris Goran a precizat ca un alt minus al scutirii de impozit pe profit il reprezinta durata prea mare de pastrare a echipamentelor in patrimoniul firmelor.
"Din acest motiv, multi contribuabili nu vor aplica aceasta scutire. In conditiile in care avansul tehnologic are un impact imens in toate industriile si domeniile de activitate, Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe este invechit. Duratele normale de functionare a mijloacelor fixe sunt in general mult prea lungi in comparatie cu durata lor de viata economica efectiva", a punctat Ioana Cartite.
Mai mult decat atat, potrivit sursei citate, Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe nu are niste clasificari foarte clare ale echipamentelor tehnologice din unele domenii care in 2004, cand a fost publicat, nici macar nu existau, de exemplu energie eoliana, fotovoltaica si din alte surse regenerabile etc.
"Prin urmare, pentru ca aceasta facilitate fiscala sa poate fi aplicata cu succes, este necesar ca duratele normale de functionare a echipamentelor carora le este aplicata sa fie actualizate, astfel incat sa fie conforme cu realitatea economica, iar subgrupa 2.1. Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) ar trebui si ea actualizata, astfel incat sa cuprinda toate tipurile de mijloace fixe pentru care aceasta facilitate fiscala ar putea fi aplicata", a adaugat Ioana Cartite.
Prin scutirea de impozit se amana taxarea profiturilor
In conditiile in care noile reguli se aplica doar profitului reinvestit in echipamente tehnologice noi si doar pana la sfarsitul anului 2016, masura este benefica, desi oarecum limitata, a declarat recent pentru AvocatNet.ro Mihaela Ioja, Manager Senior Taxe la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) Consultanta Fiscala.
"Tehnic, este o masura prin care se amana taxarea profiturilor respective pana la momentul utilizarii rezervei constituite prin aplicarea scutirii. Astfel, in esenta, aceasta reprezinta o masura menita sa favorizeze existenta fondurilor banesti la nivelul companiilor, care comporta un anumit risc, de exemplu, recalcularea impozitului pe profit datorat, inclusiv dobanzi si penalitati de intarziere, in cazul nerespectarii conditiilor impuse. Pe baza experientei noastre insa, credem ca pentru relansarea investitiilor, companiile asteapta semnale mai concrete privind iesirea din criza si cresterea economica, semnale ce deocamdata intarzie", a mai spus Mihaela Ioja.
De altfel, Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot, a mentionat ca scutirea de impozit pe profit va avea, pe de o parte, un impact pozitiv dar, pe de alta, va avea un impact negativ, intrucat facilitatea va crea distorsiuni in mediul de afaceri, pe fondul caracterului ei restrictiv.
Specialistul de la NNDKP Consultanta fiscala a precizat si ea ca, in conditiile in care masura este aplicabila pana la 31 decembrie 2016 si la acest moment companiile nu sunt inca dispuse sa efectueze investitii majore, o aplicativitate mai larga ar exista daca masura ar fi fost introdusa pentru un orizont de timp mai mare, de cel putin 5 ani de acum inainte.
In ce conditii firmele ar beneficia la maximum de noua facilitate?
Exista mai multe conditii care ar trebui indeplinite pentru ca o companie sa fie avantajata la maximum de introducerea masurii scutirii de impozit pe profitul reinvestit, sustine Alin Chitu, Tax Partner in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.
"O prima conditie ar fi gradul de profitabilitate. Practic, cele mai avantajate sunt societatile profitabile (ori foarte profitabile), asadar si cele mai in masura sa utilizeze profiturile fiscale pentru a beneficia de aceasta facilitate. Realitatea economica actuala dovedeste insa ca asemenea companii sunt tot mai rar intalnite, din pacate", a adaugat Alin Chitu.
In plus, consultantul fiscal de la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a mentionat ca a doua conditie pentru ca o companie sa foloseasca scutirea de impozit pe profit ar fi aceea sa activeze intr-un domeniu de productie industrial, sector in care marjele sunt, de obicei, mici si dependente de o serie de factori economici.
"De asemenea, este evident ca cele mai mari beneficii de pe urma acestei masuri le-ar avea acele companii care dispun de disponibilitati de numerar ori sunt slab indatorate, intrucat existenta profiturilor nu implica in mod automat existenta lichiditatilor. Aceasta ar fi a treia conditie", a adaugat Alin Chitu.
Si, in fine, a patra conditie ar fi aceea ca investitorul intr-o societate, profitabila si cu disponibilitati de numerar, ar trebui sa renunte la dreptul sau de a primi dividende, conform Tax Partner-ul de la Tuca Zbarcea & Asociatii Tax.
"Daca inmultim probabilitatile de indeplinire a tuturor conditiilor de mai sus, ajungem la un esantion destul de mic de societati care ar putea implementa in practica facilitatea introdusa de guvernanti. Probabil ca de aceasta vor beneficia societatile care oricum aveau in planurile de dezvoltare investitii in echipamente tehnologice, facilitatea fiscala reprezentand un argument auxiliar in decizia de realizare a unei investitii, nicidecum un factor determinant cum a fost enuntat de guvernanti", a subliniat Alin Chitu.
De asemenea, Ioana Cartite a declarat ca firmele care par sa fie avantajate de aplicarea acestei scutiri sunt cele care activeaza in agricultura sau in industriile unde tehnologia nu evolueaza atat de repede, astfel incat contribuabilii sa nu fie nevoiti sa-si schimbe baza tehnologica in mod frecvent, pentru a putea face fata competitiei.
Cu toate acestea, consultantul fiscal de la Biris Goran a avertizat ca, in conditiile actualei crize economice, este putin probabil ca societatile din Romania sa-si poata permite achizitia unor echipamente noi, ci mai degraba vor continua sa achizitioneze unele la mana a doua, chiar si in conditiile intrarii in vigoare a acestei masuri.
Senior Tax Consultant-ul de la Biris Goran a subliniat ca, daca tinem cont de faptul ca nicio societate nu va efectua vreo investitie in echipamentele necesare desfasurarii activitatii lor operationale doar pentru a beneficia de aceasta scutire, probabil ca masura scutirii de impozit pe profit va avea un anumit impact doar asupra fluxurilor lor de numerar. Adica impozitul pe profit se va diminua si, in consecinta, firmele vor avea de platit o suma mai mica la bugetul de stat.