Legea educatiei nationale nr. 1/2011 a fost modificata substantial la inceputul acestei saptamani, dupa ce OUG nr. 49/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 486, din 30 iunie 2014, intrand in vigoare la data publicarii.
Actul normativ introduce o serie de noutati la nivelul invatamantului, doua dintre acestea referindu-se la examenul de bacalaureat.
Astfel, potrivit dispozitiilor instituite luni, elevii care nu promoveaza examenul pot beneficia de cursuri de pregatire gratuite.
"Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat", se precizeaza in actul citat.
Aceste cursuri vor fi organizate la nivelul unitatilor de invatamant liceal, precum si la nivelul institutiilor de invatamant superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singura data de finantare pentru a participa la cursurile de pregatire pentru examenul de bacalaureat.
Ba mai mult, conform noilor reglementari, incepand din acest an se poate organiza o a treia sesiune de bacalaureat, desi pana acum se organizau deja doua astfel de sesiuni, una in vara (in curs in momentul de fata, n.red.) si o alta in toamna.
"Prin exceptie [...], in cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala, aprobata prin ordin al ministrului educatiei nationale", se mentioneaza in documentul publicat luni.
Doctorat si la "fara frecventa"
Ordonanta publicata luni aduce schimbari si la nivel universitar, dand posibilitatea ca doctoratul sa se organizeze si la "fara frecventa".
Pana la intrarea in vigoare a noilor reguli, doctoratul se organiza doar la forma de invatamant cu frecventa. De-acum, insa, studiile universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
Pentru programele de studii universitare de doctorat, obligatiile referitoare la frecventa si frecventa redusa sunt stabilite de catre conducerea universitatii la propunerea Consiliului Studiilor Doctorale.
"Granturile multianuale aferente studiilor universitare de doctorat la forma cu frecventa redusa nu includ cuantumul burselor individuale", se arata in OUG nr. 49/2014.
De asemenea, potrivit dispozitiilor, studentii-doctoranzi la forma de invatamant cu frecventa redusa nu au obligatia de a fi incadrati ca asistenti de cercetare sau asistenti universitari, pe perioada determinata.
Aceasta modificare a legii educatiei vine in contextul in care, in luna martie 2013, Parlamentul respingea o initiativa legislativa care introducea doctoratul la "fara frecventa".
"Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza in forma de invatamant cu frecventa si frecventa redusa", prevedea proiectul de lege respins la acea data de Legislativ.
Masterul didactic nu mai este obligatoriu
Pana acum, potrivit regulilor, studentii si absolventii de invatamant superior care optau pentru profesiunea didactica aveau obligatia sa absolve cursurile unui master didactic cu durata de 2 ani.
De-acum, insa, acestia vor avea de ales intre a absolvi acest master didactic ori a urma programele de formare psihopedagogica de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.
Noile reglementari prevad ca programele de formare psihopedagogica de nivel I si II pot fi urmate pe parcursul studiilor universitare de licenta, respectiv master sau in regim postuniversitar.
Programele de formare psihopedagogica pentru functiile didactice de educator-puericultor, educatoare, invatator, antrenor si maistru-instructor se aproba de Ministerul Educatiei Nationale si se desfasoara in liceele cu profil pedagogic. Asadar, in cazul absolventilor liceelor pedagogice si colegiilor universitare de institutori se considera indeplinita conditia de formare psihopedagogica de nivel I.
In acelasi timp, absolventilor care au finalizat cu diploma de licenta/absolvire studii universitare de lunga sau scurta durata pana in anul 2005 li se considera indeplinita conditia de formare psihopedagogica de nivel I si II, daca prin foaia matricola fac dovada parcurgerii disciplinelor: psihologie scolara, pedagogie, metodica predarii specialitatii si practica pedagogica la specialitatea inscrisa pe diploma de licenta/absolvire.
Despre masterul didactic, AvocatNet.ro a scris mai multe aici.
Directorii si inspectorii scolari, evaluati de inspectoratul scolar
La nivelul fiecarei unitati si institutii de invatamant preuniversitar se realizeaza anual evaluarea activitatii personalului didactic de predare si didactic auxiliar.
Dispozitiile aplicabile deja introduc, la capitolul evaluare, unele reguli distincte pentru directori si inspectorii scolari.
Astfel, in cazul directorilor, directorilor adjuncti si inspectorilor scolari, evaluarea anuala se va realiza de catre inspectoratul scolar. In ceea ce priveste activitatea manageriala desfasurata de inspectorii scolari generali, inspectorii scolari generali adjuncti din inspectoratele scolare si de directorii caselor corpului didactic, aceasta va fi evaluata direct de catre Ministerul Educatiei Nationale.
OUG nr. 49/2014 introduce noi dispozitii si in cazul angajarii profesorilor. Concret, potrivit reglementarilor, in unitatile de invatamant sau in consortiile scolare poate fi angajat personal didactic cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau perioada determinata de cel mult un an scolar, cu posibilitatea prelungirii contractului, respectiv in plata cu ora.
Regulile se schimba usor in cazul acelor candidati care vor sa predea intr-o alta limba decat cea in care si-au facut studiile superioare. Astfe, acestia vor fi nevoiti ca, inainte de angajare, sa sustina un test in limba in care urmeaza sa predea.
"Candidatul care solicita angajarea cu contract individual de munca pe un post didactic/o catedra cu predare in alta limba decat cea in care si-a facut studiile superioare sustine, in fata unei comisii de specialitate, un test de cunoastere a limbii in care urmeaza sa faca predarea", se mentioneaza in documentul citat.
Textul integral al OUG nr. 49/2014 este disponibil in sectiunea noastra de legislatie sau direct accesand acest link.
Comentarii articol (11)