Buna ziua. Am niste nelamuriri legate de urmarea unui doctorat, poate ma ajuta cineva cu cateva raspunsuri:
1. Eu am terminat facultatea de Limbi si Literaturi Straine, urmata de master pe Comunicare si Publicitate, in baza acestora ma pot inscrie la un doctorat pe limbi straine? Sau sunt conditionata sa ma duc in domenuil in care am facu masterul? Obiectivul meu este sa pot preda engleza (sau in engleza) la nivel universitar, sau pre-universitar.
2. Ma pot titulariza direct cu doctoratul sau mai trebuie sa urmez cursurile modulelor psihopedagogice?
Cu privire la punctul 1:
Art. 53 din Metodologia-cadru din 08.02.2022 privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat, aprobată prin Ordinul nr 3102/2022 dispune astfel: Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat în cadrul instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, într-un domeniu de doctorat nu este condiționată de domeniul în care a fost dobândită diploma de licență sau master. Durata totală cumulată a ciclului de studii universitare de licență și master trebuie să fie de cel puțin 300 de credite transferabile (ECTS).
Cu privire la punctul 2:
Art. 238 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 prevede astfel: Studenții și absolvenții de învățământ superior care optează pentru profesiunea didactică au obligația să absolve cursurile unui master didactic cu durata de 2 ani ori programele de formare psihopedagogică de nivel I, respectiv II, acreditate conform legii.
!!! Prevederile legale menționate mai sus sunt cele în vigoare la acest moment. Noile legi ale educației, care prevăd alte condiții pentru admitere doctorat/predare, au fost adoptate de Parlament, însă au fost atacate la Curtea Constituțională și nu au intrat încă în vigoare.
Astfel, un răspuns definitiv la întrebările dvs. îl veți putea primi după ce se va pronunța Curtea Constituțională.