Funcțiile didactice în învățământul primar sunt : învățător/învățătoare, institutor/institutoare, profesor pentru învățământ primar - se normează câte un post pentru fiecare clasă de elevi.
Pentru ocuparea funcțiilor didactice prevăzute la art. 247 din Legea 1/2011 este necesară efectuarea unui stagiu practic cu durata de un an școlar, realizat într-o unitate de învățământ, în funcția didactică corespunzătoare studiilor, de regulă sub îndrumarea unui profesor mentor, și trebuie îndeplinite următoarele condiții minime de studii:
- pentru ocuparea funcțiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, învățător/învățătoare - absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei școli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcții didactice;
- pentru ocuparea funcției de institutor/institutoare - absolvirea cu examen de diplomă a colegiului universitar pedagogic, a liceului pedagogic sau a unei școli echivalente, urmată de absolvirea cu diplomă a unei instituții de învățământ superior de scurtă durată ori absolvirea cu diplomă de licență sau de absolvire, urmată de un curs în domeniul psihopedagogic și metodic specific;
- pentru ocuparea funcției de profesor pentru învățământ primar - absolvirea cu diplomă de licență a specializării «Pedagogia învățământului primar și preșcolar» sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările «învățător» și «educatoare/învățător» ori a colegiului universitar de institutori sau a altor școli echivalente și absolvirea unei instituții de învățământ superior cu diplomă de licență;
Intrebarea mea este legata de sintagma "altor scoli echivalente" din cuprinsul art 248, alin 1, lit d - Legea 1/2011.
Art 238, alin 1 si alin 1^2 din Legea 1/2011 prevad: "(1) Studenții si absolventii de invatamant superior care opteaza pentru profesiunea didactica au obligatia sa absolve cursurile unui master didactic cu durata de 2 ani sau PROGRAMELE DE FORMARE PSIHOPEDAGOGICA DE NIVEL I, RESPECTIV II, ACREDITATE CONFORM LEGII." si "(1^2) Programele de formare psihopedagogica pentru functiile didactice de educator-puericultor, educatoare, învățător, antrenor si maistru-instructor se aproba de Ministerul Educatiei si Cercetarii si se desfasoara in liceele cu profil pedagogic. Pentru absolventii liceelor pedagogice si colegiilor universitare de institutori se consideră indeplinita conditia de formare psohopedagogica de nivel I."
Sa inteleg ca in situatia in care am absolvit o alta facultate, fara liceu pedagogic, programul de formare psihopedagogica de nivel I (care acorda absolventilor de studii universitare dreptul sa ocupe posturi didactice in invatamantul anteprescolar, prescolar si general oblogatoriu cu conditia acumularii unui minim de 30 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogica) imi da dreptul sa ocup un post de invatatoare?
Domnule Cornel Vasile, mi-ati citat din nou textul de lege postat anterior, respectiv art. 247 din Legea învățământului.
Puteti sa-mi dati un raspuns clar la întrebarea mea? (Ca legea am citit-o, dar voiam sa aflu punctul de vedere al unui specialist.)
Profesia de invatator
MaziluG
Pentru a profesa ca invatator este obligatorie facultatea de stiinte ale educatiei sau se poate si cu facuktate in alt domeniu? Pot sustine concurs pt ocuparea ... (vezi toată discuția)