Legislatia muncii da posibilitatea salariatilor de a fi angajati si cu fractiune de norma: "Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil".
Desi muncesc mai putine ore pe zi, comparativ cu cei cu program de lucru normal, de 8 ore/zi, salariatii in regim "part-time" beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii, dupa cum se precizeaza in Codul muncii.
"Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile", se mentioneaza in actul normativ citat.
"Intrucat Codul Muncii nu face referiri suplimentare si/sau deosebiri intre angajati, nici noi nu putem considera ca acestia ar avea mai putine si/sau mai multe drepturi si obligatii comparativ cu cealalta categorie de salariati", a precizat mai demult pentru AvocatNet.ro, avocatul Alina Vezureanu, asociat coordonator la SCA Caracas si Asociatii, Baroul Bucuresti.
Aceste reglementari se aplica inclusiv in cazul concediului de odihna. Mai precis, potrivit specialistului, concediul la contractul cu timp partial de munca NU va fi fractionat.
Daca, pana in anul 2005, se prevedea expres ca durata concediului se acorda proportional cu timpul de munca efectuat, prin OUG nr. 65/2005, care a completat Codul muncii, aceasta dispozitie a fost abrogata.
Prin urmare, explica mai departe specialistul, la acest moment, toti salariatii, indiferent de timpul lucrat (integral/partial), beneficiaza de un minim de 20 de zile lucratoare de concediu de odihna/an.
Iata ce se precizeaza si in Codul muncii, la art. 145:
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Pe de alta parte, dupa cum arata avocatul, drepturile salariale vor fi calculate in concordanta cu timpul de munca efectiv lucrat.
"Singura diferenta care ramane evidenta este cea privind cuantumul indemnizatiei de concediu, care se stabileste in raport de salariul de baza, indemnizatiile si/sau sporurile avute de angajat", mentioneaza reprezentantul Caracas si Asociatii.