avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Închiderea exercițiului financiar 2021. Aspecte contabile importante Lector: Cristian Rapcencu. Marți, 8 Februarie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... job part time
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

job part time

Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:01, 10 Iunie 2012
Chiar daca aveti CIM part time,beneficiati de nr.de zile trecut in contractul de munca.Concediul de odihna nu se acorda proportional cu numarul de ore lucrate.
Dreptul de concediu de odihna pentru contractele de munca cu timp partial, indiferent de timpul de lucru pentru care au fost incheiate ,este la fel ca la un contract de munca incheiat pe timp normal de munca
Daca cititi art.103-107 din Codul muncii, referitoare la CIM cu timp partial, veti vedea ca numai salariul poate fi acordat proportional cu timpul efectiv lucrat (adica nu este obligatoriu si, la 2 ore pe zi, ii pot da un salariu pe care alt salariat il ia la 4 sau 8 ore pe zi).
Celelalte drepturi se acorda ca si la salariatii care lucreaza cu program normal de 8 ore pe zi.

Art. 106
(1) Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Asadar salaritii cu CIM part-time se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga.
Concediul de odihna pentru un salariat cu CIM part-time este acelasi cu a unui slariat cu CIM full-time.
De ce?
Un salariat cu CIM cu 2 ore pe zi va avea tot 20 de zile lucratoare de concediu de odihna ca si un salariat cu 8 ore pe zi. Este normal si logic sa fie asa.
El lucreaza 2 ore pe zi iar restul poate sa lucreze in alta parte sau poate sa faca ce vrea in celelalte 6 ore.
Cand este in CO el, de fapt, este numai 2 ore pe zi in CO iar restul face ce doreste el cu timpul lui.
Diferenta intre un salariat cu 2 ore pe zi si unul cu 8 ore pe zi este la indemnizatia pentru CO care va fi mai mica la cel cu 2 ore pe zi (deoarece si salariul pentru 2 ore pe zi poate fi mai mic).

Mai exista un articol in Codul muncii care spune:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Alin.(2) se refera la zile lucrate intr-un an calendaristic si nu la ore pe zi, conform CIM.
Adica ziua de munca pentru un salariat cu CIM cu 2 ore pe zi este de 2 ore iar eu ii dau CO in zile nu in ore.


Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru cim cu 8h/saptamina si pentru cim cu 20h/sapt LIVIA CARMEN LIVIA CARMEN buna seara, 1. va rog sa-mi spuneti pt. un cim cu program de lucru de 8h/saptamina cat este durata co/an, programul de lucru este repartizat astfel ; luni-3h, ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna pentru c.i.m. cu durata 8 ore / luna trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Urmeaza sa incheiem un c.i.m. cu durata de 8 ore / luna. Practic angajatul va lucra o zi pe luna. In acest caz, de cate zile de concediu pe an ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna miki.mihaela2006 miki.mihaela2006 Buna ziua. Am 2 nelamuriri. 1.\"Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in timpul unui an\". Prin urmare , un salariat care ... (vezi toată discuția)