avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu odihna

Buna ziua.
Am 2 nelamuriri. 1."Concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in timpul unui an". Prin urmare , un salariat care lucreaza 8 h/zi pt tot anul lucrat are dreptul la 21 zile CO, iar alt salariat care lucreaza 4 h/zi pt tot anul lucrat nu ar tb sa aiba dreptul la 11 zile de CO, adica proportional cu "timpul efectiv lucrat."?
2. Ce venituri iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de CO ,in situatia in care avem in cele 3 luni anterioare si concediu de odihna ? Adica se considera si indemnizatia de CO din lunile respective + spor vechime?
Multumesc mult pt raspunsuri. Imi sunt de foarte mare ajutor.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:40, 23 August 2009
1. Pentru cei cu CIM part-time numerul de zile de CO este acelasi cu al celor cu CIM full-time.
2. Acordare CO proportional cu timpul efectiv lucrat se refera la cei care, in cursul uni an calendaristic, au perioade de concediu medical mari, concedii fara plata si alte absente. Pentru aceste perioade nelucrate nu se acorda CO.
3. La a doua intrebare v-ati raspuns singura. Asa este.
1. Nr de zile de CO este acelasi, tot 21 de zile, indemnizatia va drept salarial va fi calculata la 4 ore de CO pe zi :)

codul muncii:
Art. 103. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.
(3) Abrogat

alin (3) care afost abrogat statea inainte la baza limitarii stagiului proprotional cu orele lucrate, si el spunea asa:
"in cazul salariatului care desfasoara activitatea in temeiul uni contract de munca cu timp partial, stagiul de cotizare la sistemul public de asigurari sociale se satbileste proportional cu timpul efectiv lucrat conform legii"

2.
Art. 145. - (1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.@
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu

Deci se iau in calcul toate drepturile salariale din cele 3 luni (inclusiv sporuri, indemnizatii CO sau indemnizatii CM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna pentru 1/2 norma pisi@yahoo.com pisi@yahoo.com De cate zile de concediu beneficiaza o persoana angajata cu 1/2 norma? (vezi toată discuția)
Indemnizatie co pentru cim de 4 ore/zi corneliacr corneliacr Buna ziua...suntem o asociatie de proprietari si avem angajata femeie de serviciu cu 4 ore/zi, salariu brut 950 lei. Durata concediului de odihna este de 21 ... (vezi toată discuția)
Job part time THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua va rog sa mi spuneti daca sunt angajata la un job part time de cate zile de concediu de odihna am dreptul? sunt la 20ore/saptamana.multumesc (vezi toată discuția)