Conform Ordinului ANAF nr. 2781/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 672 din 12 septembrie 2014 si care a intrat in vigoare astazi, semnatura electronica extinsa va fi aplicata unor noi documente.
Mai exact, semnatura electronica extinsa va fi utilizata la derularea formalitatilor vamale pentru marfurile introduse in si scoase din Uniunea Europeana prin birouri vamale din Romania, se arata in documentul citat.
Noile dispozitii stabilesc ca folosirea semnaturii electronice extinse se va implementa in faza pilot pentru declaratiile sumare de intrare depuse in aplicatia ICS-RO pentru marfurile ce urmeaza a fi introduse in Uniunea Europeana pe baza unei declaratii sumare de intrare.
"Transmiterea de catre declarant/reprezentant a declaratiei sumare de intrare, a cererii de rectificare sau a cererii de rerutare, prin intermediul aplicatiei ICS-RO, la biroul vamal se realizeaza cu semnatura electronica extinsa", se mentioneaza actul normativ care se aplica de astazi.
Aplicatia ICS-RO va transmite, conform noilor prevederi, mesaje de raspuns catre declarant/reprezentant, avand atasata semnatura electronica extinsa. In cazul in care declaratia sumara de intrare a fost selectata de unul sau mai multe criterii de risc comunitare/nationale sau pentru control, mesajul "eliberare pentru intrare" transmis de catre lucratorul vamal va avea atasat semnatura electronica extinsa.
Utilizarea semnaturii electronice extinse in aplicatia ICS-RO va fi facultativa pentru o perioada de 6 luni de la data intrarii in vigoare a ordinului ANAF, respectiv pana in martie 2015. Dupa expirarea acestui termen utilizarea semnaturii electronice extinse va deveni obligatorie.
Ce este semnatura electronica extinsa?
Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica stabileste ca semnatura electronica extinsa reprezinta acea semnatura electronica care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este legata in mod unic de semnatar;
- asigura identificarea semnatarului;
- este creata prin mijloace controlate exclusiv de semnatar;
- este legata de datele in forma electronica, la care se raporteaza in asa fel incat orice modificare ulterioara a acestora este identificabila.
Inscrisul in forma electronica, caruia i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generata cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii electronice, este asimilat, in ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu inscrisul sub semnatura privata, se arata in legislatia in vigoare.
In cazurile in care, potrivit legii, forma scrisa este ceruta ca o conditie de proba sau de validitate a unui act juridic, un inscris in forma electronica indeplineste aceasta cerinta daca i s-a incorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat si generata prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnaturii.
Totodata, semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, trebuie sa indeplineasca conditiile mentionate anterior.