Ai plecat din tara de la 17 ani. Cum a fost schimbarea granitelor culturale pentru o tanara care nu implinise inca varsta majoratului?
Ioana Literat: Desi am intampinat si momente dificile, din punct de vedere emotional a fost o experienta care m-a marcat intr-un mod pozitiv. Obtinusem o bursa integrala la United World College (UWC) din Canada, un liceu international unde fiecare elev provenea dintr-o tara diferita a lumii. Misiunea scolii era aceea de a facilita intelegerea si comunicarea intr-un mediu intercultural, incepand cu tinerii cetateni ai lumii; in camere eram cazati cate patru, fiecare provenind de pe continente diferite. In conditiile acestea, acomodarea mi-a fost mai usoara decat mi-ar fi fost oriunde altundeva, pentru ca la UWC toti eram in aceeasi situatie - tineri, rupti de tara si de parinti, asteptand sa se elibereze telefonul din hol ca sa mai sunam o data acasa - si astfel ne-am sprijinit reciproc. Dat fiind profilul civic, etic si educational al acestei scoli, experienta aceasta a avut un impact adanc asupra mea. M-am maturizat mult in gandire si am inceput sa vad lucrurile din punct de vedere global. M-am inteles mai bine pe mine insami si am dezvoltat o apreciere adanca pentru lucrurile care ne leaga ca oameni, dincolo de mari, hotare, limbi, obiceiuri si circumstante.
Care este cea mai frumoasa amintire din timpul studiilor in strainatate?
Ioana Literat: O amintire la care tin foarte mult e cea de la absolvirea facultatii (Middlebury College in Vermont, SUA), cand au venit parintii mei in America pentru prima data. Impreuna cu prietenii mei cei mai buni de la aceasta facultate (atat americani, cat si straini), am hotarat sa organizam o cina festiva pentru toti parintii nostri, in seara dinaintea ceremoniei de absolvire. A fost o seara pe care nu o sa o uit. Parintii mi-au cunoscut pentru prima data prietenii cei mai apropiati, prietenii mi-au cunoscut parintii, iar parintii nostri – americani, romani, nepalezi, indieni, columbieni, brazilieni, etc! – s-au cunoscut intre ei si s-au imprietenit in ciuda diferentelor de limba. Noi, copiii, am gatit pentru ei: un (prea mic) semn de multumire si recunostiinta pentru toate sacrificiile - financiare, emotionale - pe care le-au facut pentru noi de-a lungul anilor de facultate. Toti am fost in culmea fericirii; am cantat si am dansat toata noaptea, parinti si copii deopotriva, intr-o atmosfera de veselie si relaxare pe care nu o s-o uit niciodata.
Ai absolvit Middlebury College din Statele Unite cu "summa cum laudae" in film si media. De unde vine pasiunea pentru film si media?
Ioana Literat: Cand eram copil ma uitam la multe desene animate, filme si seriale americane. M-au ajutat foarte mult sa invat limba engleza si sa inteleg cum se utilizeaza ea in limbajul cotidian. Mai tarziu, interesul pentru programele media straine a ramas, dar m-a fascinat in mai mare masura ceea ce spune un film sau un serial despre societatea care l-a creat. Filmele sunt o oglinda socio-culturala.
Ce ai vrea sa realizezi in aceste domenii dupa terminarea studiilor?
Ioana Literat: Vreau sa urmez o cariera academica, pentru ca imi place atat activitatea didactica, cat si cea de cercetare. Acum fiind in ultimul an de doctorat, voi aplica la job-uri academice incepand cu aceasta toamna. Din punctul de vedere al specializarii, vreau sa ma pozitionez la intersectia dintre studiile media (in special cultura digitala si sociologia Internetului) si istoria artei. In momentul de fata, de exemplu, subiectul meu principal de cercetare este arta digitala si colaborarea creativa online.
Care sunt filmele tale preferate? Exista vreun film care te-a marcat intr-un mod anume, de exemplu ti-a schimbat perceptia despre un anumit lucru?
Ioana Literat: "Magnolia", filmul lui Paul Thomas Anderson, e primul care imi vine in minte. Un film complex, de un caracter aproape mitic, dar si extrem de uman. "Pulp Fiction", care m-a facut sa reanalizez tot ce credeam ca stiu despre arta povestirii. Iar mai recent, "Me and You and Everyone We Know", pentru ca era timpul sa apara un film profund si sincer despre cultura digitala contemporana.
Ce iti lipseste din Romania? De ce iti este dor?
Ioana Literat: In primul rand, bineinteles, imi lipseste familia. Mi-e dor si de mancarea romaneasca: slanina (cu soric!), pufuleti, rosii adevarate cu gust de gradina. Mi-e dor de limba romana, pe care din pacate nu o vorbesc decat prea rar, cu parintii pe Skype. Si mi-e dor si de umorul romanesc pe care nu l-am gasit niciunde altundeva.
Ce este visul american? Ai trait aceasta experienta? Daca da, povesteste-ne, te rog, despre ea.
Ioana Literat: Visul american - faimosul "American dream" - inseamna ceva diferit pentru fiecare. Pentru mine, inseamna in primul rand faptul ca nu exista pile, relatii, cunostinte, nepotism, iar banul nu are aceeasi greutate pe care o are la noi. In comparatie cu Romania, America se apropie mai mult de statutul de meritocratie. De exemplu, daca aplic pentru un job simt ca am sanse egale cu toti ceilalti candidati. Daca aplic pentru fonduri de cercetare, stiu ca decizia de a mi le acorda, sau nu, depinde exclusiv de calitatea aplicatiei si a studiului in sine. Nici nu ma gandesc la cine pe cine cunoaste, sau la ce obiective ascunse ar putea avea membrii comisiei.
Cum pot fi transformate visele in realitate?
Ioana Literat: Cu multa munca, noroc si, nu in ultimul rand, flexibilitate in ceea ce priveste visele si scopurile personale. Aceasta flexibilitate e foarte importanta: trebuie sa intelegi ca e nevoie sa te schimbi, ca lumea din jurul tau se schimba la randul ei si ca trebuie sa iti adaptezi visele pe parcurs, in functie de circumstante si de necesitatile momentului.
Cum poti obtine performanta? De ce ai nevoie pentru a reusi?
Ioana Literat: Performanta implica foarte multa munca, incredere in capacitatile proprii, perseverenta, rabdare si, nu in ultimul rand, un mediu competitiv si onest, care sa te stimuleze si care sa iti recunoasca si sa iti aprecieze eforturile muncii tale si rezultatele obtinute.
Cum poti capata incredere in fortele proprii?
Ioana Literat: Asa cum am precizat anterior, important este mediul in care te formezi; sa ai mentori care sunt mereu langa tine, care te indruma dar nu iti impun nimic, care te respecta si apreciaza munca pe care o depui, care au incredere in tine, in alegerile si in capacitatile tale. In plus, trebuie sa ti se ingaduie sa faci greseli, pentru ca aceste greseli sunt parte din drumul devenirii si formarii tale profesionale.
Ce le-ai recomanda tinerilor care si-ar dori sa studieze in strainatate?
Ioana Literat: I-as sfatui sa aleaga o destinatie care li se potriveste si o scoala buna (pentru ca asta are mare importanta); sa nu plece doar de dragul de a pleca de-acasa sau doar pentru ca atatia altii au plecat deja. Si daca pornesc pe acest drum, ii sfatuiesc sa se bucure de tot ceea ce vor vedea si vor invata pe parcurs, deorece calatoria e mult mai importanta decat atingerea destinatiei in sine.
Portret in cuvinte
- Pastrez amintiri … pe care imi doresc sa le astern odata pe hartie.
- Mi-as dori …sa pot contribui in mod pozitiv la dezvoltarea intelectuala si culturala a tinerilor. De aceea ma atrage meseria de profesor.
- Ma tem cel mai putin de … judecata altora… si cel mai mult de … singuratate.
- Niciodata nu voi renunta … la joaca.
- Daca viata mea ar fi un film, atunci i-as pune titlul … "Adevar sau provocare".
- Daca as fi putut sa imi aleg o alta meserie, atunci aceea ar fi fost cea de … scriitor sau scenarist.
- Nu regret ... alegerile grele pe care le-am facut ca sa ajung aici.
Colectia de oameni frumosi este o sursa saptamanala de speranta marca AvocatNet.ro. Aici veti intalni, sambata de sambata, oamenii firesti din Romania pe care ne era dor adanc sa ii auzim vorbind - oamenii echilibrati, care impresioneaza tocmai prin normalitatea lor, intr-o lume de "senzational" si "extraordinar" si "nemaipomenit".
Comentarii articol (7)