Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane ca zi de sarbatoare nationala a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie.
Actul normativ a fost adoptat de Senat in sedinta din 2 iunie 2014 si apoi de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, in sedinta din 3 decembrie 2014.
Fata de forma adoptata de senatori, deputatii au facut modificari in sensul includerii motivului pentru care 24 ianuarie se declara zi de sarbatoare nationala -- aceasta este data la care, in 1859, s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane.
Legea nr. 171/2014 prevede, de asemenea, posibilitatea ca autoritatile administratiei publice centrale si locale sa organizeze (sau sa sprijine logistic şi material) manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
De mentionat este ca senatorii au incercat in trecut sa introduca in Codul Muncii data de 24 ianuarie ca zi nelucratoare. Mai exact, pe parcursului anilor 2010 si 2011, pe masa senatorilor s-au aflat mai multe propuneri legislative in acest sens, aproape toate fiind adoptate de acestia. In schimb, deputatii au respins de fiecare data initiativele, astfel ca 24 ianuarie este, in continuare, o zi lucratoare.
Parlamentarii au respins acordarea altor zile libere pentru salariati
Patru propuneri legislative pentru acordarea de noi zile libere salariatilor au fost inregistrate, in toamna anului 2013, la Senat, prima camera sesizata. In urma dezbaterilor din sedintele desfasurate la inceputul lunii decembrie, senatorii au decis sa respinga proiectele de lege. Totusi, documentele si-au continuat traseul legislativ in Parlament, fiind inregistrate la Camera Deputatilor, care are si ultimul cuvant, fiind for decizional.
Doua dintre aceste propuneri vizeaza declararea datei de 10 Mai ca zi libera. Concret, Senatorul PNL Puiu Hasotti a depus la Senat, in acest sens, un proiect de act normativ care stabileste ca data de 10 Mai va fi sarbatoare nationala.
Ziua respectiva ar urma sa fie si libera pentru salariati, motiv pentru care, pentru armonizarea legislatiei, senatorul a elaborat si proiectul de modificare a Codul Muncii, stabilind acelasi lucru: includerea datei de 10 mai in calendarul zilelor libere anuale.
"De peste doua decenii, Romania isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 Decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 Mai nu s-au stins nicicand. Este momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutional", sustine initiatorul in expunerea de motive.
Ambele initiative au fost respinse de senatori si inregistrate apoi la Camera Deputatilor. Proiectul pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sarbatoare nationala, care poate fi consultat AICI, inca n-a fost votat de deputati, dar este propus pentru respingere. Iar proiectul pentru includerea zilei de 10 mai in Codul muncii ca zi nelucratoare, care poate fi consultat AICI, a fost respins de deputati in luna iunie.
O alta propunere inregistrata in Senat viza introducerea in Codul Muncii, ca sarbatoare legala, a zilei de 21 mai. Conform calendarului ortodox, aceasta este ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, iar initiatorii sustineau, in expunerea de motive, ca aportul acestora la raspandirea cultului crestin este unul prea semnificativ pentru a fi trecut cu vederea.
"Avand in vedere ca peste doua milioane de cetateni ai Romaniei poarta unul dintre aceste sfinte nume si ca anul 2013 este anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, propunem ca data de 21 mai sa fie declarata sarbatoare legala", puncteaza initiatorii.
Senatorii au respins initiativa, care poate fi consultata AICI, in decembrie 2013, iar deputatii au facut la fel in iunie 2014.
In acelasi timp, Senatul si Camera Deputatilor au respins un proiect de act normativ prin care se dorea instituirea celei de-a treia zi de Paste drept sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Puteti urmariti AICI parcursul legislativ al propunerii.
----
Asadar, toate aceste patru propuneri au fost respinse de Senat, prima camera sesizata. De asemenea, Camera Deputatilor (for decizional) a respins trei dintre ele, insa ultima ramasa este, de asemenea, propusa pentru respingere.
Comentarii articol (16)