Ordinul ANAF nr. 17/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.16 din 9 ianuarie 2015 si care va intra in vigoare la 1 februarie 2015, prevede criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.
Acest act normativ a aparut in contextul in care potrivit OUG nr. 80/2014 care a modificat Codul fiscal, criteriile pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale cu sediul activitatii economice in Romania infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului, se stabilesc prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu prin ordin al ministrului finantelor publice, astfel cum era reglementat anterior.
Intrucat, criteriile utilizate deja pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA a societatilor comerciale erau aprobate prin Ordinul MFP nr.2795/2011, ANAF a publicat Ordinul 17/2015 care se va aplica din 1 februarie 2015.
Noile reglementari se vor aplica societatilor comerciale, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului si care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal.
Astfel, persoanele impozabile care vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA, pentru ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de TVA (art. 153 alin. (1) lit. a), trebuie ca in aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de inmatriculare in registrul comertului, sa depuna la organele fiscale competente cererea de inregistrare in scopuri de TVA (formular 098).
Totodata, cei care vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA, pentru ca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa (art. 153 alin. (1) lit. c), trebuie sa depuna la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (formular 010).
In acelasi timp, contribuabilii care vor sa se inregistreze in scopuri de TVA, dupa ce le-a fost anulata inregistrarea (art. 153 alin. 9^1), trebuie sa depuna la organele fiscale competente cererea de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal (formular 099).
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA trebuie indeplinite trei criterii
Ordinul ANAF nr. 17/2015 prevede ca firmele care solicita inregistrarea in scopuri de TVA vor trebui sa indeplineasca din 1 februarie 2015 trei criterii.
In primul rand, persoana impozabila nu trebuie sa se afle in situatia prevazuta la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, respectiv in situatia de a nu desfasura activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.
Pentru evaluarea acestui criteriu trebuie depusa o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte daca persoana impozabila desfasoara sau nu activitati economice la sediul social, la sediile secundare sau in afara acestora, se mentioneaza in actul normativ.
Cel de-al doilea criteriu se refera la faptul ca niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, inregistrati fiscal in Romania, si nici persoana impozabila insasi in cazul persoanei care solicita inregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9^1) din Codul fiscal, nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal (n.r. atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca).
Daca administratorii si sau asociatii persoanei impozabile nu sunt inregistrati fiscal in Romania, acestia trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu au comis/au comis infractiunile si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din OG nr. 75/2001.
De asemenea, pentru inregistrarea in scopuri de TVA se va evalua, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, intentia si capacitatea persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar avea locul in Romania.
Pentru evaluarea acestui criteriu contribuabilii vor trebuie sa depuna o declaratie pe propria raspundere (formular 088).
Conform recentului ordin al Fiscului, solicitarile de inregistrare in scopuri de TVA depuse pana la 1 februarie 2015 se vor solutiona conform procedurii in vigoare la data depunerii cererilor.
Comentarii articol (0)