ANAF a aprobat o noua procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA, prin Ordinul nr. 18/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2015 si care va intra in vigoare la 1 februarie 2015.
Noua procedura o va inlocui pe cea veche cuprinsa in Ordinul ANAF nr. 3330/2013, document care va fi abrogat la 1 februartie 2015.
Reglementarile ANAF vin in conditiile in care prevederile din Codul fiscal privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost modificate prin OUG nr. 80/2014.
Noua procedura se va aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, de catre organele fiscale competente, la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, intrucat:
- au fost declarate inactive conform prevederilor art. 78^1 Codul de procedura fiscala sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii;
- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au/a avut inscrise in cazierul fiscal fapte, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal;
- nu au depus niciun decont de taxa, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal;
- nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse, nicio operatiune realizata, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal;
- persoanele impozabile - societati infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 nu au justificat intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal.
Persoanele impozabile, care vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, vor depune la organul fiscal competent formularul 099 "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal", se mentioneaza in recentul ordin al ANAF.
Acest document se va depune impreuna cu documentatia necesara la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire. In cazul societatilor, cererea de inregistrare se va depune insotita si de declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile pentru a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA (formular 088).
Documentele depuse vor fi analizate de compartimentul de specialitate si apoi acesta va intocmi urmatoarele documente:
- referatul prin care propune inregistrarea in scopuri de TVA sau respingerea cererii de inregistrare si, dupa caz,
- proiectul Deciziei privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, avand bifata casuta corespunzatoare temeiului legal, sau
- proiectul Deciziei privind respingerea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Codul fiscal, avand bifata casuta corespunzatoare motivului de respingere.
Impotriva celor doua decizii mentionate mai sus se va putea formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Dupa comunicarea deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA catre persoana impozabila, compartimentul de specialitate va opera in Registrul contribuabililor inregistrarea in scopuri de TVA si va emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.
Certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, se va comunica persoanei impozabile in conditiile prevazute de art. 44 din Codul de procedura fiscala.
Ordinul ANAF care se va aplica din 1 februarie 2015 cuprinde, de asemenea, procedurile care trebuie urmate in cazul urmatoarelor categorii de contribuabili:
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca au fost declarate in inactivitate sau au fost in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazier,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de taxa, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal,
- persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse, a niciunei operatiuni realizate, in conditiile prevazute de art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal,
- persoanele impozabile, societati cu sediul activitatii economice in Romania, infiintate in baza Legii nr. 31/1990, supuse inmatricularii la registrul comertului, carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, in temeiul art. 153 alin. (9) lit. h) din Codul fiscal, intrucat nu justificau intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica.
Firmele carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu justificau intentia si capacitatea de a desfasura activitate economica si care doresc sa se inregistreze din nou in scopuri de TVA vor trebui sa depuna la organul fiscal cererea de inregistrare in scopuri de TVA insotita de:
- declaratia pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA (formular 088);
- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care sa rezulte datele de identificare ale administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, precum si datele de identificare ale asociatilor si ponderea detinuta in capitalul social la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.