Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Educatiei Nationale nr. 5115/2014 si a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 23 bis din 13 ianuarie 2015. Acesta a intrat in vigoare la data aparitiei.
In cel mult 30 de zile de la data publicarii noului act in Monitor, consiliile de administratie ale scolilor sunt obligate sa-si aprobe propriile regulamente de organizare si functionare.
Cele mai semnificative schimbari aduse de noul act normativ fac referire la obligatiile elevilor si ale parintilor.
Elevii n-au voie sa inregistreze cursurile
Elevilor le este interzis sa inregistreze activitatea didactica, exceptand cazurile in care profesorii isi dau acordul in acest sens si cele in care aceasta activitate poate sa contribuie la optimizarea procesului instructiv-educativ, se arata in noile prevederi.
Totodata, elevilor le este interzis sa provoace, instige si sa participe la acte de violenta, atat in scoli, cat si in afara acestora, sau sa aiba o atitudine care constituie o amenintare la adresa sigurantei colegilor si/sau a personalului unitatii de invatamant.
O alta interdictie se refera la parasirea fara aviz a incintei scolii in timpul pauzelor sau dupa inceperea cursurilor.
Elevii si tinerii din invatamantul preuniversitar vor avea in continuare interdictia de a folosi telefoane mobile in timpul orelor de curs, examenelor si concursurilor. Totusi, noile reguli permit exceptii (cu acordul cadrului didactic) daca este vorba de urgente sau daca folosirea telefoanelor poate sa contribuie la optimizarea procesului instructiv-educativ.
Potrivit actului, copiii sunt stimulati sa cunoasca si incurajati sa respecte -- in functie de nivelul de intelegere si de varsta -- regulamentul unitatilor de invatamant preuniversitar, regulamentul unitatii in care invata, regulile de circulatie, normele de securitate si a sanatatii in munca, de prevenire si de stingere a incendiilor, normele de protectie civila si normele de protectie a mediului. Fata de vechile prevederi, formularea folosita este una permisiva, deoarece inainte elevii erau obligati sa cunoasca cele enumerate, plus legislatia tarii.
In ceea ce priveste sanctiunile aplicabile, observatiile si avertismentele sunt exceptate de la comunicarea in scris catre parinti, iar exmatricularea nu se poate aplica elevilor din invatamantul obligatoriu.
Parintii, amendati daca nu-si tin copiii la scoala
Noul regulament introduce si anumite prevederi referitoare la parinti.
Mai exact, acestia trebuie sa asigure scolarizarea elevilor pe perioada invatamantului obligatoriu. In caz contrar, vor putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 100 si 1000 de lei sau obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.
O alta obligatie pentru parinti este insotirea elevilor pana la intrarea in scoala si preluarea acestora la terminarea orelor de curs. In cazul in care parintii nu pot sa faca acest lucru, vor imputernici alte persoane.
In alta ordine de idei, posibilitatea de a motiva absentele elevilor doar pe baza cererilor parintilor a fost limitata la trei zile pe semestru, in timp ce prevederile anterioare nu impuneau niciun fel de limita a scutirilor de acest fel.
Se pot contesta doar notele de la lucrarile scrise
La fel ca pana acum, elevii sau parintii au dreptul sa conteste rezultatele evaluarilor si sa solicite profesorilor justificarea acestora.
Daca argumentele prezentate de profesor nu sunt considerate satisfacatoare, elevii/parintii pot solicita directorului reevaluarea lucrarilor scrise.
Fata de vechiul regulament, a fost introdus un termen de contestare de cinci zile de la comunicarea notei. Plus ca vor putea fi contestate doar rezultatele lucrarilor scrise, nu si cele ale probelor orale/practice.
Comentarii articol (78)