avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile elevului - exista sau nu ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile elevului - exista sau nu ?

Buna .Am tot cautat pe internet ,despre drepturile elevului insa nu am gasit nimic concret. Daca exista vreo lista cu drepturile elevului publicata pe internet ,cum pot face rost de ea ? Elevii intampina foarte multe probleme in scoala din cauza ca nu stiu care le sunt drepturile.

Ce trebuie sa faca atunci cand sunt jigniti sau chiar loviti de profesorii lor ?
Ce trebuie sa faca atunci cand alti elevi sunt favorizati pentru ca au parinti cu o situatie financiara mai buna ?
Ce trebuie sa faca atunci cand un profesor vine baut la ore ?
Ce trebuie sa faca atunci cand un profesor face avansuri ?
Ce trebuie sa faca atunci cand un profesor incalca aceste drepturi morale ?
Pe langa indatoriri ,elevii mai au si drepturi ?

Orice informatie despre drepturile elevului in scoala ,este bine venita !
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: V Ioana-Iulica , Consilier juridic 15:06, 24 Martie 2009
DREPTURILE ELEVILOR SI/SAU STUDENTILOR
* In primul rand au dreptul sa fie informati: fiecare unitate de invatamant trebuie sa aiba un regulament de ordine interioara afisat vizibil.
* Elevii şi studenţii au totala libertate de a alege tipul şi forma de învăţământ pe care o vor urma.
* Pentru învăţământul de stat preşcolar şi învăţământul obligatoriu se asigură gratuit manuale şcolare. Beneficiază de aceeaşi gratuitate şi elevii din învăţământul secundar superior ai căror parinti sau sustinatori legali au venitul lunar, pe membru de familie, egal ori mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.
* În funcţie de posibilităţile materiale sau de rezultatele la învăţătură, aceştia pot beneficia de burse sau credite pentru studii. Elevii cu rezultate foarte bune se pot înscrie pentru burse de studiu in ţară sau străinătate, beneficiind de recomandarea conducerii şcolii.
* Unităţile de Învăţământ au obligaţia de a pune la dispoziţia cursanţilor baza materială şi didactică de care dispun. Aici se include şi posibilitatea de a beneficia de cazare în cămine şi de mese zilnice servite în cantinele şcolare, facilitate acordată elevilor şi studenţilor care nu au domiciliul în oraşul în care îşi urmează studiile.
* Accesul la asistenţă medicală este gratuită.
* Elevii şi studenţii au dreptul de a participa la activităţile organizate în bazele sportive sau de agrement conexe şcolilor sau inspectoratelor şcolare; ca singură condiţie de folosire fiind menţionată respectarea prevederilor regulamentare de funţionare a acestora.
* Printre facilităţile de care elevii pot beneficia se numără şi aceea de a achiziţiona bilete cu preţ redus la spectacole, manifestări sportive sau pentru mijloacele de transport în comun. De această prevedere nu beneficiază elevii şi studenţii care sunt înscrişi la cursuri fără frecvenţă.
* Un alt drept de care se bucură elevii/studenţii este acela de a se transfera la o altă unitate de învătământ. Transferul poate fi realizat de la o unitate la alta, cu aprobarea directorilor sau decanilor celor două unităţi de învăţământ.
* Exceptand primul şi ultimul an de studiu, elevii au dreptul ca, pe baza unei cereri argumentate, să se transfere de la o clasa la alta in cadrul aceluiaşi profil sau de la un profil la altul (cu susţinerea examenelor de diferenţe) - dar fără depăşirea numărului maxim de 30 de elevi pe clasă. Aceste transferuri în cadrul liceului au prioritate faţă de transferurile din alte licee. Cererile de transfer se depun la Secretariatul şcolii, după sesiunea de corigenţe, dar nu mai târziu de trei zile înaintea începerii noului an şcolar.
* Exercitarea dreptului de reuniune în diverse scopuri ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civile este consfinţită conform Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului şi nu poate fi supusă decât limitărilor impuse de legislaţie.
* Redactarea de reviste şi publicaţii şcolare proprii este permisă, iar suspendarea editării nu poate fi hotărâtă decât în condiţiile în care conţinutul sau forma publicaţiilor respective contravine prevederilor legislaţiei în vigoare.
* Pentru elevii sau studenţii cu aptitudini şi rezultate excepţionale se prevede posibilitatea promovării a doi ani de studiu într-unul singur.
* Elevii aflaţi în situaţii speciale (căsătorie, naşterea unui copil etc.) vor fi sprijiniţi să finalizeze ciclul de învăţământ (preuniversitar)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invatamantul mai este de stat? stefanrmadalina stefanrmadalina Am inscris copilul la scoala, in clasa I. Am fost deja la sedinta cu parintii. Ni s-au cerut deja bani pt mobilier, PC, orga, xerox, altele si altele, dar si o ... (vezi toată discuția)
Transfer de la o unitate de invatamant la alta (liceu) emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu care sunt conditiile de transfer de la un liceu la altul, dar si de la un profil la altul. Am o fata in clasa a IX a, la un liceu cu ... (vezi toată discuția)
Transfer scolar mpistolea mpistolea Ce acte sunt necesare pentru transferul de la o scoala la alta (din sectorul 2 in sectorul 6), daca vrem sa mutam copilul chiar la scoala de ... (vezi toată discuția)