Hotararea judecatorilor este inclusa in Decizia ICCJ nr. 1 din 19 ianuarie 2015 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 162 din 9 martie si care este obligatorie pentru instante de la momentul publicarii.
Conform actului mentionat, ICCJ a stabilit ca persoanele care au lucrat in conditii speciale de munca dupa data de 1 aprilie 2001 si care au iesit la pensie inainte de 1 ianuarie 2011 -- data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice -- nu pot sa beneficieze de o majorare a punctajului de 50%.
Curtea a fost sesizata intr-o cauza in care reclamantului i-au fost stabilite drepturile la pensie incepand din 2010, insa acestuia nu i-a fost acordata nicio majorare de punctaj desi a muncit in conditii speciale dupa data de 1 aprilie 2001. Reclamantul a considerat ca a fost discriminat fata de alte persoane aflate in aceeasi situatie, dar care au primit majorarea de punctaj.
"De altfel, si instanta de trimitere isi intemeiaza sesizarea pe dispozitiile art. 2 raportat la art. 1 alin. (2) lit. e) pct. (i) si alin. (3) si pe dispozitiile art. 27 din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata. Instanta de trimitere apreciaza ca distinctia intre asigurati, care atrage sau nu beneficiul acordarii majorarii punctajului pentru activitatile desfasurate in conditii speciale, este numai data pensionarii, care depinde de indeplinirea unei conditii de varsta si care transforma acest criteriu intr-un criteriu de diferentiere, considerat in principiu discriminatoriu", scrie in Decizia ICCJ nr. 1/2015.
Concret, Legea nr. 263/2010 prevede ca, pentru persoanele pensionate inainte de 1 ianuarie 2011, care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001, se acorda o majorare a punctajului de 25%. Insa actul normativ nu stabileste, in acest sens, nicio majorare de punctaj pentru cei care in aceeasi perioada mentionata au lucrat in conditii speciale.
"Din analiza art. 169 alin. (6) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, intrat in vigoare la 1 ianuarie 2013, se retine ca, pentru cei pensionati anterior anului 2011, nu sunt acoperite la valorificare prin majorarea punctajului perioadele lucrate in conditii speciale. Chiar daca intentia legiuitorului, care prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 209/2008 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 155/2009, cu modificarile ulterioare, a inlaturat dispozitia de majorare a punctajului acordat pentru conditiile de munca si a lasat acest beneficiu doar pentru activitatea din grupele de munca, nu reiese din cuprinsul reglementarii, nu se poate constata o eventuala discriminare prin lege, iar instantele nu se pot substitui puterii legislative pentru a inlatura texte de lege considerate discriminatorii si a crea o noua lege pe cale jurisdictionala. In acest sens, sunt relevante deciziile pronuntate de Curtea Constitutionala (...) prin care, in esenta, s-a statuat ca prevederile art. 1, art. 2 alin. (3) si art. 27 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, sunt neconstitutionale in masura in care din acestea se desprinde intelesul ca instantele judecatoresti au competenta sa anuleze ori sa refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, considerand ca sunt discriminatorii, si sa le inlocuiasca cu norme create pe cale judiciara sau cu prevederi cuprinse in alte acte normative", subliniaza judecatorii.
Astfel, Curtea conchide ca Legea pensiilor nu acopera ipoteza acordarii unei majorari de punctaj pentru persoanele care au lucrat in conditii speciale de munca intre anii 2001 si 2010: "Concluzionand, interpretarea dispozitiilor art. 169 alin. (6) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este in sensul ca legea nu acopera ipoteza acordarii unui punctaj suplimentar pentru cei care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale de munca in perioada 2001-2010".
Conform Legii pensiilor, punctajul anual reprezinta numarul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, acesta fiind obtinut prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare. Totodata, acelasi act lamureste ca punctajul lunar este "numarul de puncte realizat de asigurat intr-o luna, calculat prin raportarea castigului salarial brut lunar/soldei brute lunare sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica".
Atentie! Decizia ICCJ este obligatorie pentru toate instantele de la momentul aparitiei in Monitorul Oficial, adica din data de 9 martie 2015.
Comentarii articol (10)