HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015, nu contine nicio referire la faptul ca activitatile independente ar putea fi reclasificate in activitati dependente.
Acest lucru vine in contextul in care Guvernul a anuntat recent, conform unui comunicat, ca a adoptat un proiect de hotarare pentru modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal prin care a eliminat exceptia de la reconsiderarea ca activitati dependente a celor care genereaza venituri din profesii libere, precum si a drepturilor de autor si a drepturilor conexe. Mai exact, Executivul mentiona atunci ca a abrogat punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal care prevede urmatoarele aspecte:
O activitate poate fi reconsiderata (…) ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia. Activitatile desfasurate in mod independent, in conditiile legii, care genereaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente (…)".
Totusi, proiectul de hotarare adoptat de Executiv si care a fost publicat azi in Monitorul Oficial ca HG nr. 367/2015 nu abroga punctul 1 al Normelor de aplicare a Codului fiscal.
Conform Patronatul Serviciilor Private din Romania (PSPR), eliminarea exceptiei prevazuta de punctul 1 din Normele de aplicare a Codului fiscal ar fi generat, in mod cert, un risc major ca profesiile liberale si drepturile de autor sa fie reconsiderate in baza unei interpretari subiective a organului fiscal, cu consecinta directa a suprimarii independentei acestor profesii, asa cum aceasta este reglementata prin legea specifica si cum rezulta din natura activitatii care genereaza venituri din profesii libere si drepturi de autor, se mentioneaza intr-un comunicat recent al patronatului.
Reconsiderarea activitatilor independente in dependente ar fi echivalat cu o dublare a cadrului legislativ, subliniaza reprezentantii PSPR. Astfel, s-ar fi incalcat principiul unicitatii reglementarilor legale, de natura sa afecteze dezvoltarea profesiilor liberale si drepturilor de autor in Romania.
In ce conditii pot fi reconsiderate activitatile independente ca activitati dependente?
Codul fiscal defineste activitatea dependenta ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare. In schimb, activitatea independenta reprezinta orice activitate desfasurata cu regularitate de catre o persoana fizica, alta decat o activitate dependenta.
De asemenea, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii stipulate in Codul fiscal:
- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
- in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
- platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
Potrivit Patronatului Serviciilor Private din Romania, caracterul independent al profesiei liberale este reglementat prin legea specifica. Independenta profesiilor liberale si drepturilor de autor tine nu numai de natura acestora, cat mai ales de esenta lor.
"Persoanele care exercita profesii liberale respecta un cod etic/deontologic, au un nivel specific/corespunzator de pregatire pentru practicarea profesiei, incheie asigurare de raspundere profesionala, au obligatie legala de a participa la pregatirea profesionala continua, fac parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei. De asemenea, dreptul de autor este recunoscut si garantat in conditiile legii specifice, este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial", se mentioneaza in comunicat.
Important! Ministerul Finantelor a mai incercat si in 2011 sa reglementeze reclasificarea activitatilor independente in activitati dependente. Despre acest subiect AvocatNet.ro a scris AICI.