Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 40 se introduce un nou articol, articolul 40^1, cu urmatorul cuprins: „Art. 40^1. - (1) Ministerul Sanatatii, ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie pot asigura fonduri pentru acordarea de ajutoare umanitare statelor cu care Romania incheie acorduri, intelegeri, conventii de colaborare, in acest sens.
(2) Ajutorul umanitar poate consta in:
a) medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectante, insecticide, dispozitive medicale si alte materiale specifice din rezerva de stat;
b) asistenta medicala specifica;
c) cheltuieli legate de servicii medicale si transport.
(3) Fondurile necesare pentru acordarea de ajutoare umanitare se suporta de la bugetul de stat, prin Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in termenii si conditiile prevazute prin hotarare a Guvernului.”
2. La articolul 178, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Managerul, persoana fizica sau juridica, incheie contract de management cu Ministerul Sanatatii, ministerele sau institutiile cu retea sanitara proprie sau cu universitatea de medicina si farmacie, reprezentate de ministrul sanatatii, conducatorul ministerului sau institutiei, de rectorul universitatii de medicina si farmacie, dupa caz, pe o perioada de maximum 3 ani. Contractul de management poate inceta inainte de termen in urma evaluarii anuale sau ori de cate ori este nevoie. Evaluarea este efectuata pe baza criteriilor de performanta generale stabilite prin ordin al ministrului sanatatii, precum si pe baza criteriilor specifice si a ponderilor stabilite si aprobate prin act administrativ al conducatorilor ministerelor sau institutiilor cu retea sanitara proprie, al primarului unitatii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucuresti sau al presedintelui consiliului judetean sau prin hotararea senatului universitatii de medicina si farmacie, dupa caz. La incetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioada de 3 luni, de maximum doua ori, perioada in care se organizeaza concursul de ocupare a postului, respectiv licitatie publica, dupa caz. Ministrul sanatatii, ministrul de resort sau primarul unitatii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucuresti sau presedintele consiliului judetean ori rectorul universitatii de medicina si farmacie, dupa caz, numesc prin act administrativ un manager interimar pana la ocuparea prin concurs a postului de manager, respectiv organizarea licitatiei publice, dupa caz.”
3. La articolul 178, dupa alineatul (3^1) se introduce un nou alineat, alineatul (3^2), cu urmatorul cuprins: „(3^2) In cazul in care contractul de management nu se semneaza in termen de 10 zile de la data validarii concursului din motive imputabile managerului declarat castigator, Ministerul Sanatatii, ministerele sau institutiile cu retea sanitara proprie sau universitatea de medicina si farmacie, reprezentate de ministrul sanatatii, conducatorul ministerului sau institutiei, de rectorul universitatii de medicina si farmacie, declara postul vacant si se procedeaza la scoaterea acestuia la concurs, in conditiile legii.”
4. La articolul 179, alineatele (1) si (6) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „Art. 179. - (1) Consiliul de administratie organizeaza concurs sau licitatie publica, dupa caz, pentru selectionarea managerului, respectiv a unei persoane juridice care sa asigure managementul unitatii sanitare, potrivit normelor aprobate prin ordin al ministrului sanatatii sau, dupa caz, prin ordin al ministrului din ministerele cu retea sanitara proprie si, respectiv, prin act administrativ al primarului unitatii administrativ-teritoriale, al primarului general al municipiului Bucuresti sau al presedintelui consiliului judetean, prin hotararea senatului universitatii de medicina si farmacie, dupa caz.
.........
(6) Managerul interimar si ceilalti membri ai comitetului director interimar se numesc in conditiile prevazute la alin. (5), pana la revocarea unilaterala din functie, dar nu mai mult de 6 luni.”
5. La articolul 183^3 alineatul (1), litera o) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „o) in cazul existentei a 3 luni consecutive de plati restante, a caror vechime este mai mare decat termenul scadent de plata, respectiv a arieratelor, in situatia in care la data semnarii contractului de management unitatea sanitara nu inregistreaza arierate;”.
6. La articolul 183^3 alineatul (1), dupa litera o) se introduce o noua litera, litera p), cu urmatorul cuprins: „p) in cazul nerespectarii graficului de esalonare a platilor arieratelor, asumat la semnarea contractului de management, in situatia in care la data semnarii contractului de management unitatea sanitara inregistreaza arierate.”
7. La articolul 190, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins: „(4^1) Ministerele si institutiile din sistemul de aparare, ordine publica, siguranta nationala si autoritate judecatoreasca participa, prin bugetul propriu, la finantarea unor cheltuieli de administrare si functionare a unitatilor sanitare din structura acestora, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.”
8. La articolul 788, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Ministerul Sanatatii ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca distributia en detail de medicamente se face de catre posesorii unei autorizatii pentru desfasurarea activitatii de distribuitor en detail de medicamente, in care se precizeaza sediul pentru care este valabila.”
9. La articolul 836 alineatul (1), litera m^1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „m^1) cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei si suspendarea autorizatiei de functionare, in cazul nerespectarii de catre distribuitorii angro a obligatiilor prevazute la art. 695 pct. 17, a obligatiilor stabilite potrivit art. 787 alin. (6) si art. 792 alin. (2);”.
10. La articolul 894, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Politica in domeniul dispozitivelor medicale este elaborata de catre Ministerul Sanatatii, in calitate de autoritate de reglementare.”
Art. II. - Prevederile cap. III - Conducerea spitalelor - al titlului VII din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica penitenciarelor-spital.
Art. III. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi, aplicarea dispozitiilor art. 788 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se suspenda pana la data de 1 ianuarie 2016. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI, CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 23 aprilie 2015.
Nr. 91.
Comentarii articol (0)