Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66 din 15 octombrie 2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 768 din 22 octombrie 2014, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 2, partea introductiva a literei b) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „b) beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:”.
2. La articolul 2 litera b), dupa punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu urmatorul cuprins: „4. la data solicitarii creditului garantat beneficiarul Programului are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.”
3. La articolul 2, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b^1), cu urmatorul cuprins: „b^1) finantator - institutie de credit sau institutie financiara nebancara inscrisa in Registrul special al institutiilor financiare nebancare deschis si tinut de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv unitatile teritoriale ale acesteia, care indeplineste conditiile de eligibilitate si acorda credite persoanelor fizice pentru achizitia unui autoturism nou in cadrul Programului;”.
4. La articolul 2, literele c), k) si m) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „c) credit - suma acordata de finantator in baza unui contract, in vederea achizitionarii autoturismului nou de catre beneficiarul Programului, cu respectarea normelor interne de creditare, a prevederilor prezentei ordonante de urgenta si a normelor de aplicare;
.........
k) comision de risc - suma datorata de beneficiarul Programului la contractarea creditului, pentru toata perioada de valabilitate a garantiei, ca procent din suma garantata in cadrul Programului, destinata acoperirii riscului de garantare, in valoare de maximum 1% din valoarea garantata;
.........
m) garantie guvernamentala - garantie asumata de F.N.G.C.I.M.M., in numele si in contul statului, materializata intr-un contract de garantare, care acopera pierderea suportata de finantator, ca urmare a producerii riscului de credit, si care trebuie sa fie irevocabila, neconditionata si expresa, conform reglementarilor relevante din perspectiva recunoasterii calitatii de diminuator de risc de credit al garantiilor din regulamentele prudentiale aplicabile finantatorilor.”
5. Dupa articolul 2 se introduce un nou articol, articolul 2^1, cu urmatorul cuprins: „Art. 2^1. - (1) Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata.
(2) Beneficiarii Programului se obliga sa asigure autoturismul nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, caracteristicile politelor de asigurare si modalitatea de incheiere fiind prevazute in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta. In caz de nerespectare de catre beneficiar a acestei obligatii, finantatorul are dreptul de a proceda la incheierea politei de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului, si de a recupera cheltuielile respective de la beneficiar prin orice modalitate prevazuta de lege, inclusiv prin includerea acestora in ratele de credit lunare.
(3) Beneficiarul are obligatia cesionarii drepturilor derivand din politele de asigurare in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, si finantatorului, proportional cu procentul de garantare a platii primei de asigurare pe toata durata de valabilitate a creditului garantat in cadrul Programului. Modalitatea de plata a despagubirilor rezultate din daune partiale sau daune totale va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(4) Finantatorul este mandatat sa verifice indeplinirea obligatiilor beneficiarului mentionate la alin. (3).”
6. La articolul 3, alineatele (3) si (6) se abroga.
7. Dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 3^1, cu urmatorul cuprins: „Art. 3^1. - Sumele reprezentand comisionul de risc se vireaza de catre beneficiarii Programului intr-un cont de venituri bugetare distinct, deschis la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale la care acestia sunt luati in evidenta fiscala. Modalitatea de plata va fi prevazuta in normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.”
8. La articolul 4 se introduc doua noi alineate, alineatele (2) si (3), cu urmatorul cuprins: „(2) Contractul de garantare contine in mod obligatoriu clauza de ipoteca necesara in vederea inscrierii de catre finantator a ipotecii legale mobiliare asupra autoturismului nou achizitionat in cadrul Programului in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
(3) Suma rezultata din valorificarea, in orice mod, a bunului ce face obiectul garantiei prezentei ordonante de urgenta se distribuie proportional cu procentul de garantare, dupa deducerea cheltuielilor de executare silita efectuate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.”
9. Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmatorul cuprins: „Art. 5^1. - (1) Finantatorul este abilitat sa isi exprime acordul pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului de catre o persoana fizica ce indeplineste conditiile de eligibilitate in cadrul Programului.
(2) Finantatorul este abilitat sa isi exprime acordul pentru instrainarea autoturismului sau novatia obiectului garantiei.”
10. Articolul 7 se abroga.
11. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins: „(3^1) Regia Autonoma «Registrul Auto Roman» va elibera, la solicitarea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, un duplicat al cartii de identitate a autoturismului ce face obiectul Programului.”
12. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmatorul cuprins: „Art. 9^1. - Forma si continutul contractului de garantare mentionat la art. 2 lit. d), ale conventiei mentionate la art. 6, precum si ale inscrisului mentionat la art. 9. alin. (1) se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice.”
Art. II. - In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica si completa Normele de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.053/2014, cu completarile ulterioare, in mod corespunzator modificarilor si completarilor dispuse prin prezenta lege.
Art. III. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 17 noiembrie 2014. Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI, CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU
Bucuresti, 23 aprilie 2015.
Nr. 88.
Comentarii articol (0)