Contribuabilii care au platit impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului general consolidat, dar fara temei legal, au dreptul la restituirea sumei respective, prevede Codul de procedura fiscala.
Astfel, contribuabilii pot solicita returnarea urmatoarelor sume:
- cele platite fara existenta unui titlu de creanta;
- cele platite in plus fata de obligatia fiscala;
- cele platite ca urmare a unei erori de calcul;
- cele platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale;
- cele de rambursat de la bugetul de stat;
- cele stabilite prin hotarari ale organelor judiciare sau ale altor organe competente potrivit legii;
- cele ramase dupa efectuarea distribuirii in caz de executare silita;
- cele rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate sau din retinerile prin poprire, dupa caz, in temeiul hotararii judecatoresti prin care se dispune desfiintarea executarii silite.
Procedura de restituire a sumelor reprezentad taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare a fost aprobata prin Ordinul MFP nr. 528/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 328 din 14 mai 2015 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Concret, actul normativ reglementeaza modalitatea de restituire a sumelor platite la bugetul de stat in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite pentru realizarea unei prestatii care nu a mai fost efectuata si pentru care nu exista obligatia de declarare, incasate de autoritatile si institutiile publice.
Sumele platite in plus se restituie prin depunerea unei cereri
Pentru a-si primii banii inapoi, contribuabilii trebuie sa depuna la autoritatea sau institutia publica care nu a realizat prestatia solicitata ori la care au efectuat o plata in plus fata de obligatia legala un document.
Este vorba despre Cererea de restituire a sumelor platite in plus sau necuvenit, pentru care nu exista obligatia de declarare (modelul in fisierul atasat), se mentioneaza in recentul ordin.
Cererea de restituire va fi insotita de copii ale documentelor de plata ale solicitantilor si trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente:
- denumirea solicitantului;
- codul de inregistrare fiscala;
- domiciliul fiscal al solicitantului;
- suma si natura creantei solicitate la restituire;
- codul IBAN aferent contului in care se solicita restituirea, in cazul in care nu se opteaza pentru restituirea sumei in numerar;
- banca la care este deschis contul in care se solicita restituirea sumei;
- datele de identificare ale organului fiscal in a carui administrare se afla acesta;
- motivul pentru care se solicita restituirea taxei, temeiul legal al solicitarii si documente justificative, daca este cazul.
Mai departe, autoritatea sau institutia publica va verifica daca prestatia nu s-a realizat ori daca plata a fost efectuata necuvenit sau in cuantum mai mare decat obligatia legala si va emite, in termen de 15 zile, Dispozitia de restituire.
Important! In situatia in care persoana solicitanta nu este indreptatita la restituire autoritatea sau institutia publica va respinge cererea si va instiinta solicitantul.
Apoi, autoritatea sau institutia publica va inainta cererea si dispozitia de restituire, in termen de trei zile de la aprobare, catre unitatea Trezoreriei Statului la care sunt arondate. La randul sau, unitatea Trezoreriei Statululi va verifica urmatoarele informatii din aceste acte: numarul si data documentului prin care s-a platit suma la bugetul de stat, suma platita, organul fiscal competent in administrarea solicitantului.
In cazul in care Dispozitia de restituire nu cuprinde toate informatiile solicitate, unitatea Trezoreriei Statului o va restitui autoritatii sau institutiei publice, impreuna cu documentatia anexata, pentru corectare.
In schimb, daca in urma verificarii documentelor rezulta ca exista sume ce trebuie restituite contribuabilului, atunci unitatea Trezoreriei Statului va intocmi, in termen de trei zile de la primirea actelor, un ordin de plata. Prin ordin va dispune transferul in format electronic al sumelor respective din contul de venituri al bugetului de stat in care au fost virate initial in contul de venituri ale bugetului de stat 20.A.36.21.00 „Venituri ale bugetului de stat — Sume restituite aferente veniturilor incasate”, codificat cu codul de identificare fiscala al solicitantului, deschis la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent, la care acesta este arondat.
In urmatoarea etapa, unitatea Trezoreriei Statului care a incasat suma va trimite cererea si dispozitia de restituire la unitatea Trezoreriei Statululi la care este arondat contribuabilul, iar aceasta, la randul sau, va transmite actele la organul fiscal competent.
Potrivit dispozitiilor, organul fiscal competent va verifica situatia obligatiilor fiscale inregistrate de catre contribuabil. In situatia in care se va constata existenta unor obligatii fiscale restante, suma solicitata se va restitui numai dupa constatarea compensarii cu obligatiile sale fiscale restante.
Daca solicitantul nu inregistreaza obligatii fiscale restante, atunci unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat contribuabilul se va ocupa de restituirea sumelor.
Firmele pot primi banii numai prin banca
Potrivit Ordinului MFP nr. 528/2015, in cazul persoanelor juridice, restituirea sumelor cuvenite se va efectua numai prin decontare bancara, in contul indicat prin Cererea de restituire.
In schimb, in cazul persoanelor fizice, restituirea se va efectua fie in contul bancar indicat prin aceeasi modalitate de acestia, fie in numerar, pentru sume mai mici de 500 lei, la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.
Programarea pe zile a solicitantilor pentru care restituirea se face in numerar se va efectua de catre unitatea Trezoreriei Statului, cu incadrarea in termenul legal de solutionare.
Data la care a fost programat solicitantul pentru a-si ridica banii va fi inscrisa de catre unitatea Trezoreriei Statului in instiintarea de restituire.
In situatia in care solicitantul nu se va prezenta la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului la data stabilita, unitatea de trezorerie va efectua reprogramarea acestuia la o data ulterioara, la solicitarea sa.