Ordinul Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1255/2015 pentru modificarea și completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a apărut astăzi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 780 şi se aplică din momentul publicării.
Persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) sunt nevoite să obţină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto, potrivit actului normativ care modifică, practic, Ordinul MS nr. 1162/2010.
"Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului", scrie în document.
Concret, avizul medical confirmă, în cazul prezenţei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
"Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat", prevede noul ordin de ministru.
După ce permisul este obţinut, persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice. În acest fel se va verifica dacă şoferii respectă tratamentul pe care-l urmează şi dacă acesta trebuie continuat. Şoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE trebuie să facă verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E - la intervale de cel mult un an.
Noutăţile incluse în Ordinul MS nr. 1255/2015 au la bază modificările făcute în 2014 la Directiva Europeană privind permisele de conducere. Practic, actul normativ care a introdus prevederile referitoare la necesitatea avizului medical pentru cei care suferă de apnee în somn trebuia transpus de România în legislaţia autohtonă cel târziu până în ultima zi a anului 2015. Deşi legislaţia europeană stabileşte că data de la care noile reguli trebuie să se aplice în toate statele membre ale Uniunii Europene este 31 decembrie 2015, ordinul publicat astăzi în Monitor nu conţine o dată ulterioară de intrare în vigoare. Prin urmare, potrivit normelor de tehnică legislativă, noul act normativ se aplică de la data publicării, adică de astăzi.
Motivul pentru care a fost facută această modificare este numărul mare de accidente auto care au drept cauză sindromul de apnee în somn, aşa cum este precizat în directiva europeană.
Apneea este o oprire temporară a respiraţiei, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu o somnolenţă diurnă excesivă. "Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 și 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă", scrie în Ordinul MS nr. 1255/2015.
Conform unui studiu citat de Mediafax, România se află pe locul zece într-un top al accidentelor rutiere produse din cauza adormirii la volan.
Important! Obţinerea avizului medical NU este obligatorie pentru toţi candidaţii şi şoferii, ci doar pentru cei suspectaţi că suferă de sindromul de apnee în somn.
Fişa medicală, obligatorie la obţinerea permisului cu o nouă valabilitate
Şoferii care vor un permis cu o nouă valabilitate trebuie să dovedească faptul ca sunt apţi din punct de vedere medical, potrivit Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 123/2013.
Astfel, aceştia trebuie să obţină un document emis de o unitate medicală autorizată din care să rezulte că sunt apţi pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului.
În afară de fişa medicală, solicitanţii trebuie să mai depună la serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor următoarele documente:
- cererea pentru eliberarea permisului cu o nouă valabilitate;
- actul de identitate (original + copie);
- dovada plăţii taxei pentru eliberarea permisului;
- fişa medicală;
- permisul de conducere (dacă este în posesia titularului);
- două fotografii color ale titularului (format 35 x 38,5 mm).
După procesarea cererii, solicitantul primeşte un document cu valabilitate de 15 zile prin care este atestată depunerea actelor pentru obţinerea permisului.
În fine, noul permis auto poate fi ridicat de la un serviciu public comunitar ales de solicitant sau poate fi livrat direct la adresa de domiciliu.
Notă: La solicitarea unui permis cu o nouă valabilitate, fişa medicală este obligatorie indiferent dacă permisul vechi a expirat sau nu.
Comentarii articol (4)