Legislaţia în vigoare acordă o cotă redusă de TVA, de 5%, pentru livrarea locuinţele sociale, inclusiv a terenului pe care acestea sunt construite. Deşi facilitatea era prevăzută şi până la finalul anului trecut, noul Cod fiscal, în vigoare la de 1 ianuarie, modifică semnificativ plafonul până la care persoanele pot achiziţiona locuinţe noi, cu o cotă TVA de 5%.
Concret, din 2016, cetăţenii români sau străini care cumpără proprietăţi pe teritoriul României care nu valoarează mai mult de 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro), beneficiază de o cotă de TVA redusă la 5%. În baza vechilor reglementări, aplicabile până la sfărşitul lui 2015, limita maximă pentru care se aplica o cotă redusa de TVA era stabilită la 380.000 de lei, echivalentul a aproximativ 85.500 de euro.
În ceea ce priveşte locuinţele care valoarează mai mult decât pragul amintit, respectiv suma de 450.000 de lei, acestora li se va aplica în continuare TVA-ul standard, care însă a scăzut la rândul său de la 1 ianuarie, de la 24%, la 20%. Mai multe detalii despre noile cote de TVA, valabile de la începutul anului în curs, găsiţi aici.
Ce locuinţe beneficiază de TVA de 5%?
Codul fiscal aplicabil în 2016 stabileşte, la art. 291, alin. (3), că o cotă de TVA de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuințelor „ca parte a politicii sociale”, inclusiv a terenului pe care acestea sunt construite. Prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțelege:
- livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni și de pensionari;
- livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap;
- livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăsește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Aşadar, în cazul persoanelor fizice, cota redusă de TVA se aplică pentru locuințele care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti. Valoarea acestora, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie să depășească suma de 450.000 lei, fără TVA.
O alta condiţie prevăzută de Codul fiscal este ca, în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, în cazul caselor de locuit individuale, terenul pe care este construită casa nu trebuie sa aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei.
Notă: Pentru a determina suprafaţa totală de 250 mp reprezentând terenul pe care este construită locuința pentru a cărei livrare poate fi aplicată cota de TVA de 5%, se va lua în calcul suprafața totală a terenului, inclusiv suprafața pe care sunt construite anexele gospodărești, acestea fiind excluse, conform prevederilor din Codul fiscal, doar la stabilirea suprafeței utile a locuinței.
În cazul apartamentelor, cota indiviză a terenului aferent fiecărei locuințe nu trebuie să depăşească suprafața de 250 mp, inclusiv amprenta la sol aferentă fiecărei locuințe.
Cine poate cumpăra proprietăţi cu TVA de 5%?
Potrivit reglementărilor din Codul fiscal, orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu o cotă redusa de 5%, dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
- în cazul persoanelor necăsătorite - să nu fi deţinut şi să nu deţină nicio locuinţă în proprietate pe care au achiziţionat-o cu cotă de 5%;
- în cazul familiilor - soţul sau soţia să nu fi deţinut şi să nu deţină, fiecare sau împreună, nicio locuinţă în proprietate pe care a/au achiziţionat-o cu cotă de 5%.
Important! Pentru a se putea aplica TVA-ul redus, de 5%, cumpărătorul trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza clădirea achiziţionată conform destinaţiei prevăzute de lege şi că îndeplineşte condiţiile impuse de Codul fiscal, amintite mai sus.
Care sunt consecinţele pe piaţa imobiliară?
Mărirea plafonului cu 70.000 de lei (peste 15.000 de euro), în cazul aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru locuinţele sociale, au, spun specialiştii, un impact major asupra pieţei imobiliare din România.
Potrivit lui Ilias Papageorgiadis, CEO la MORE Group of Companies, cei 70.000 de lei adăugaţi limitei superioare de la 1 ianuarie aduc o serie de modificări pentru cei care doresc să achiziţioneze o locuinţă, după cum urmează:
- aceştia pot cumpăra apartamente mai mari, mai spaţioase;
- clienţii care doresc să cumpere suprafeţe mai mari, dar care erau limitaţi în opţiuni datorită cotei standard de TVA, pot acum să cumpere în acord cu dorinţele şi bugetul lor, evitând costurile suplimentare cu un TVA (mult) mai mare;
- au fost lansate noi proiecte cu opţiunea ofertei de patru camere cu TVA redus;
- clienţii pot găsi apartamente mult mai mari în zonele centrale ale oraşelor, şi nu doar în afara inelului central.
De altfel, în ultimii ani, sectorul imobiliar din România s-a axat pe vânzarea proprietăţilor mai ieftine de 380.000 de lei (plafonul întâlnit până la 31 decembrie 2015, acum e 450.000 de lei), majoritatea clienţilor dorind să evite aplicarea cotei standard de TVA de 24% (care acum este de 20%). Totodată, dezvoltatorii imobiliari au proiectat, construit şi vândut din ce în ce mai multe proprietăţi la care se aplică doar 5% TVA.
Notă: Conform normelor în vigoare, persoanele juridice pot beneficia şi ele de cota redusă de TVA de 5%, dar doar în cazul achiziției de clădiri cu destinația: cămine de bătrâni și pensionari, case de copii, centre de recuperare /reabilitare pentru minori cu handicap.
Comentarii articol (14)