Prevederile care-i obligă pe comercianți să vândă sau să doneze alimentele aproape expirate se regăsesc în Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 394 din 21 noiembrie 2016. Noile dispoziții au intrat în vigoare pe 21 mai 2017, la șase luni de la publicarea actului în Monitorul Oficial.
Totuși, pentru a și putea aplica efectiv, noile prevederi au nevoie și de normele de aplicare, iar MADR publicase recent, pe site-ul propriu, un proiect de act normativ în acest sens. Totuși, documentul a fost retras de pe site-ul instituției, iar ministrul de resort, Petre Daea, a declarat ieri că punerea în aplicare a legii nu se va petrece în viitorul apropiat, fiind necesare eforturi pentru a pune cap la cap un sistem care să nu permită, spre exemplu, crearea unui comerț paralel pe piața alimentelor - detalii sunt aici.
Cel puțin la nivel teoretic, legea în vigoare de duminică urmăreşte, în paralel, reducerea risipei alimentare (adică situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradării şi sunt distruse) şi uşurarea funcţionării instituţiilor sau organizaţiilor non-guvernamentale cu rol social. În acest sens, operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să ia măsuri de prevenire a risipei alimentare, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea produselor.
În plus, în momentul în care vor ajunge aproape de expirarea datei-limită de consum, produsele vor trebui scoase la vânzare cu un preţ redus, comercianţii urmând să aibă şi alte obligaţii. Mai precis, cu trei zile înainte de data expirării produselor cu preţ redus/ ofertelor promoţionale, comercianţii vor fi obligaţi să le sorteze şi să le expună la vânzare, pe rafturi sau în standuri delimitate vizibil, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor.
De altfel, nerespectarea obligației de mai sus va fi considerată practică comercială neloială şi se va sancţiona ca atare.
Dacă nu sunt vândute, produsele trebuie donate
În continuare, în ierarhia de prevenire a generării deşeurilor alimentare, actul normativ prevede că, dacă nu se reuşeşte vânzarea produselor a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, acestea vor trebui donate de către comercianţi.
Concret, de transferul produselor aflate aproape de data expirării prin donare sau sponsorizare vor beneficia anumite entităţi din sectorul agroalimentar, înregistrate ca atare la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Când legea se afla încă în stadiul de proiect, în forma propusă de iniţiatori, era stabilit că donarea alimentelor încă potrivite pentru consum, dar aflate aproape de data expirării, se va face către fundaţii şi asociaţii umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni.
Notă: Lămuriri suplimentare asupra entităţilor care vor primi produsele aflate aproape de termenul-limită de consum, precum şi în legătură cu semnificaţia expresiei „în apropierea datei de expirare” sunt incluse în normele de aplicare a legii, despre care am scris mai multe aici.
Totodată, legea stabileşte şi ce se va întâmpla cu produsele nepotrivite consumului uman. Astfel, dacă acestea sunt improprii consumului uman, vor fi redirecţionate pentru consumul unor categorii de animale, cu condiția ca acestora să nu le fie afectată sănătatea.
În ultimă fază, dacă respectivele produse nu sunt potrivite nici pentru consumul animal, vor fi utilizate în alte scopuri, ca de exemplu compost în agricultură sau pentru obținerea biogazului.
Amenzi de până la 10.000 de lei pentru marile magazine care vor arunca produsele
Legea prevede şi amenzi importante, pe categorii de contribuabili, pentru operatorii care nu vor respecta dispoziţiile legii.
Mai precis, agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare le va fi interzisă aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinţă, aceştia fiind obligaţi să întreprindă măsurile de prevenire a risipei alimentare, în ordinea prezentată anterior.
În caz contrar, operatorul economic va fi sancţionat cu amenzi contravenţionale importante, acordate după cum urmează:
- de la 1.000 la 3.000 de lei pentru microîntreprinderi;
- de la 3.000 la 6.000 de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii;
- de la 6.000 la 10.000 de lei pentru firmele mari.
De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi responsabili reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor cu atribuţii de control în domeniul agroalimentar.
Notă: În noiembrie 2015, atunci când proiectul de act normativ analizat mai sus a fost respins de Senat, ca primă Cameră sesizată, senatorii au dat undă verde unui alt proiect de lege asemănător, intitulat Propunere legislativă privind combaterea risipei alimentare. Documentul propunea doar obligaţia marilor lanţuri de magazine (peste 400 de mp) de a dona alimentele aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, care să permită utilizarea acestora, unor organizaţii umanitare sau asociaţii de protecţie a animalelor, după caz, fără a fi însă introduse şi alte utilizări ale alimentelor.
Comentarii articol (6)